Hírek

2010.05.09. 05:32

Ki kinek a kicsodája? Daricsok, illetve Daritsok találkozója Tanakajdon

Közel 120 Darits, illetve Darics gyűlt össze az ország minden szegletéből szombaton Tanakajdon, hogy felfrissítsék családi kapcsolataikat, s megünnepeljék, hogy ismét egymásra találtak.

Bajdó Bettina

 
Némethné Takács Krisztina, a találkozó egyik szervezője elmondta, hogy a szombathelyi Darics Antal és budapesti Darics Erzsébet egymástól függetlenül kezdte el évekkel ezelőtt kutatni a család eredetét. Gyorsan egymásra találtak, s három évvel ezelőtt először egy idős rokon, Darits Gyula nyolcvanadik születésnapjára szervezték meg a nagy családi összejövetelt. Akkor Pomázon, utána pedig Jákon gyűlt össze a nagyszámú család, idén pedig Tanakajdon találkoztak.

Nem véltetlen volt az idei helyszínválasztás, hiszen a család a falu egyik legrégibb családja, horvát származású elődeik a 18. században itt telepedtek le először. A család első általuk ismert említése 1604-ből származik, akkor egyik elődjük a zágrábi vásártartási jogát visszaállító kérvény okiratán szerepel.

Darics Antal arra is felhívta a figyelmünket, hogy a kutatás közben kiderült az is, hogy a család olyan neves személyiséget is tudhatott tagjai között, mint Kercselics Boldizsár, a horvátok egyik nagy történetírója, akinek édesanyja szintén Darics-lány volt.

 - Összetartásunkat mi sem jellemzi jobban, mint az, hogy a család az első hívó szóra már az első alkalommal nagy számmal gyűlt össze, hogy megújítsa a sok esetben rég szétszakadt rokoni kapcsolatokat - tette hozzá Darics Antal. - A találkozó sikerét az is jellemzi, hogy azóta évről évre egyre nő a résztvevők létszáma. Régen látott unokatestvérek, rokonok örülhetnek ma itt újra egymásnak. Sőt, az egymást korábban nem is ismerő rokonaik itt most felfedezhetik ősi kapcsolatainkat. Mindenkinek nagy élmény a találkozó, mert erősíti bennük az összetartozás érzését.

A tegnapi Darics-Darits találkozón emlékező koszorút helyeztek el a faluban, hogy emlékezzenek azokra, akik már nem lehetnek közöttük, majd megnézték a templomot, és az egyéb ősi, családi helyszíneket (például a kovácsműhelyt) is. A közös ebéd után családtörténeti vetélkedő kezdődött, s a Rozmaring asszonykórus is énekelt az ünneplőknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!