Hírek

2015.06.30. 15:55

Ki lett az év orvosa és szakdolgozója a szombathelyi kórházban?

Idén is megrendezték a Semmelweis-emlékünnepséget a Markusovszky-kórházban.

Benkő Sándor

Kecskés László főorvos ünnepi beszédében arra emlékeztetett, hogy Semmelweis Ignác 1847-ben rájött, hogy az a betegség, amely egykori korbonctani tanára, Kolletschka halálát okozta és az, amelyet gyermekágyi láz néven ismertek, azonos. Felismerte, hogy a gyermekágyi lázat az orvosok okozták azzal, hogy boncolás után kézfertőtlenítés nélkül mentek át a szülészeti osztályra, és ott fertőtlenítetlen kézzel vizsgálták a várandós nőket. Világossá vált számára, hogy ez volt az oka annak, hogy a pusztán bábák és bábanövendékek által kezelt várandós nők körében sokkal ritkább jelenség volt a gyermekágyi láz, mint az orvosok és orvostanhallgatók által is kezeltek között.

Ennek a felfedezésnek 1847 és 1861 között nyomtatott formában megjelent egyes dokumentumait 2013-ban az UNESCO világemlékezet részévé nyilvánították.

Az anyák megmentőjeként elhíresült orvos születésének 197. évfordulóján azokat díjazták, akik példaértékű munkát végeznek az intézményben hosszú évek óta. Idén az év orvosa a kórház patológiai osztályának osztályvezetője, Tóth Csaba lett. „Harminc éve taposom a kórház küszöbét, ezért úgy gondolom, amit kellett megtettem. Nem biztos, hogy ezt nekem kellett volna megkapnom, a kórházban számos kollégám van, akik ezt a munkát tisztességgel, csendben végzik. Nagyon boldog vagyok, hogy ezt a megtisztelő kitüntetést elnyerhettem" - fogalmazott a díjazott.

Az intézmény főigazgatója, dr. Nagy Lajos érdeklődésünkre elmondta: a kórház közel kétezer dolgozójából mindig nehéz évről évre kiválasztani azokat, akik elnyerik a kitüntetéseket. A kórház kiváló orvosai, szakdolgozói közül azok részesülnek elismerésben, akik kiemelkedő munkájuk révén példaként állíthatók a fiatal generáció elé.

Az eseményen Szombathely polgármestere, dr. Puskás Tivadar azt hangsúlyozta: a kórház mellett a társadalom is megbecsüli azokat a dolgozókat, akik nap mint nap az emberek egészségéért robotolnak. Az egészségügyi ellátás elképzelhetetlen lenne a kiváló orvosok és szakdolgozók nélkül.

Év Orvosa: Dr. Tóth Csaba osztályvezető főorvos – Patológiai Osztály

Kórház Kiváló Orvosa díjban részesült: Dr. Jáger László szakorvos, Dr. Szilágyi Enikő mb. osztályvezető főorvos és Dr. Zelkó András adjunktus

Év Szakdolgozója: Horváth Sándorné

Kórház Kiváló Szakdolgozója: Szétag Andrea, Gerencsér Margit és Németh Margit

Kórház Kiváló Dolgozója: Dr. Horváthné Molnár Éva, Horváth Róbert, Szántai Krisztina

Főigazgatói Dicséretben részesült: Lempeg Imréné, Kovácsné Udvardi Márta, Dr. Tolvaj Balázs, Németh Károlyné, Bodnár Jánosné, Horváth Katalin

Dr. Tiroler Zoltánné Elismerő Oklevet kapott: Tégla Lajosné és Boda György

Címzetes főorvosi címet kapott: Dr. Perge János Róbert

Oklevelet kapott: Kiss Anita, Kovács Dóra, Cieloszyk Anita és Varga Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!