Hírek

2016.11.02. 18:37

Ki mit csinál az őszi szünetben? - Tippek vasi diákoktól

Körkép - Sokan pihennek Szombathelyen az őszi szünetben, a vasi iskolások pedig erdőt járhatnak, mint a nagymákfaiak. Sok napközis program közül választhatnak a szülők.

Bakos Ágnes

SZABADBAN

- Igazából itt annyira szép tájak vannak, hogy el lehet menni mindenfelé - foglalta össze a kirándulásaik lényegét a nagymákfai Gerencsér Luca Hajna.

A nagylány barátaival szokta járni a környéket és a többi „csutorás” is ezt mondta. A gyerekszínjátszó csoportosok közül a szerdai kirándulásra eljött Németh Sára is. Ő például ilyenkor, ősszel szeret túrázni, mert szerinte most a legszebb a táj. Az ötödikes és hatodikos lányok elmondták, hogy sok időt töltenek a szabadban az őszi szünetben, Luca például Ödönnel, a kutyájával, Sára pedig macskázni szokott.

- Tanulok, meg játszom. A számítógéppel meg telefonozok is. És a kötelező olvasmányokat kell olvasni - számolt be a tanítási szünet „teendőiről” Rumi Dorka. A napsütéses túrázásra persze ő sem mond nemet, rendszeresen járnak Nagymákfa körül a családdal. A másodikos Gaál Noémi is családostul szokta járni a környéket és ilyenkor, a tanítási szünetben sok időt tölt a nővérével, Hannával. És persze a házimunkából is ki kell venni ilyenkor a részüket a diákoknak: Noémi például a rendrakást szereti.

- Voltam már a Csörnöcön is túrázni, az egy patak, nagyon sok víz van benne. Vannak kis fahidak. A kismákfai hegyen is voltunk, meg mindenfelé szoktunk menni - mondta a gyakorlott kirándulók rutinjával Szilágyi Boglárka. Az elsős kislány, amikor éppen nem természetet jár, akkor nagyon sokat és szívesen rajzol - így telik az őszi szünet is.

Kiss Lajos túravezető elárulta: nemcsak nyáron és nem is csak a sárga-vörös őszi tájban túráznak a környéken, hanem még téli kirándulásokat is szerveznek.

A nagylányok, Gerencsér Luca és Németh Sára előtt a még fiatalabb túrázók: Szilágyi Boglárka, Szilágyi Zolika, Rumi Dorka és Gaál Noémi (Fotó: Unger Tamás)

HOSSZÚ-RÖVID SZÜNET

Tágan értelmezve október 29-én kezdődött és november 6-áig tart az iskolai őszi szünet. Szűken véve csak november 2. és 4. között van tanítási szünet, hiszen közben volt a négynapos hétvége a mindenszentekkel. Egy kőszegi anyuka azt mondta, ez a három nap pihenéshez éppen elég a gyerekeknek. - Nálam már nem gond, hiszen a kisebb 11 éves, a nagylányom pedig középiskolás, ő már dolgozik a szünetekben. A kisebb talál magának programot, és a szünetben is van kézilabdaedzés, az rögtön elvesz egy fél napot - magyarázta az anyuka.

KÖZÖSSÉGI

A Vas megyei közművelődési intézmények közül több is igyekezett „napközit” kínálni a szülőknek. Szombathelyen az Agora Művelődési Központ például kézműves, mozis programokat, vetélkedőket ajánl az őszi szünet napjaira. Szent Márton napjához közeledve az emlékév jegyében is szerveztek gyerekprogramokat színpadi előadásokkal. A vasi fürdők is készültek külön az őszi szünetre. A beltéri medencés létesítmények kínálatában szerepelt csúszdaverseny és kézműves program is, ugyancsak napközis kínálatban az őszi szünetre.

UTAZÁS

Sokan tágan értelmezték az őszi szünetet: október utolsó és november első hétvégéjével együtt számolva már érdemes családi kimozdulást tervezni. A foglaltság alapján rengetegen választották úti célként Szombathelyt. Az egyik legnagyobb szálláskereső portálon 26 szombathelyi szállásból 26 telt házas ezen a héten. A két-háromszobás magánszállástól a többcsillagos hotelekig - mindenhol kitették a megtelt táblát. A legtöbb helyen november 3. és 5. között már nem lehet foglalni, de van, ahol még november első hétvégéjére szabad egy-két szoba. Egy másik portál négy szálláshelyet tudott még ajánlani Szombathelyen az őszi szünetre. Ha „két felnőtt” szálláskeresőre kerestünk, akkor volt érvényes a négy találat, azonban ha egész családra, mondjuk, két kisgyerekre bővítjük a keresést, akkor már csak kettő szálláshely maradt. A panziók egy-egy szobája kiadó még, szállodában már nincs hely a városban. Ugyancsak az online adatok szerint kevés helyen voltak telt házasok a kegyeleti ünnepnapok, inkább a hosszúhétvége után indultak Szombathelyre a családok, pihenni vágyók, kihasználni a kis őszi vakációt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!