Hírek

2015.08.27. 10:50

Ki szüreteli le a szőlőt Vas megyében? - Emlékezetes évjárat lehet az idei

Vas megyében húsz-harminc százalékkal több lesz a szőlő a tavalyi évhez képest, a minősége is jónak ígérkezik. A Vas megyei bornak minden cseppjére találnak vevőt a gazdák.

Budai Dávid

Nagyon úgy néz ki, hogy kiváló évjárat lehet az idei azokon a borvidékeken, ahol a jégverés vagy a szőlőbetegségek nem tizedelték meg a termést. A Dunántúlon sajnos vannak olyan területek, ahol a jégverés nyolcvan-kilencven százalékos pusztítást is okozott. A legnagyobb problémát az egri és a tokaj-hegyaljai borvidéken a vízhiány okozza. A szőlőtermesztésben jelenleg a művelt borvidéki szőlőterület nagysága meghaladja a 64 ezer hektárt Magyarországon. A leszüretelt szőlő mennyisége 2013-ban 390 ezer tonna, tavaly ennél 42 ezer tonnával kevesebb, 348 ezer tonna volt, ami öt tonnás termésátlagot jelentett hektáronként. A kiemelkedően jó átlagot termő 2013-hoz képest ez két tonnával kevesebb hektáronkénti mennyiséget jelent.

Utánajártunk, hogy Vas megye várható szőlőtermése hogyan igazodik az országos átlaghoz. Mittlné Ódor Anitától, a Kőszeg és környéke – Vaskeresztes és környéke Hegyközség elnökétől és Hatos István hegybírótól megtudtuk, hogy az elmúlt két év nem kedvezett a szőlőtermelőknek, de az idén jó minőségű és megfelelő mennyiségű termés várható. Az időjárás összességében kedvezett a vasi gazdáknak, persze most is vannak kivételek. Hatos István elmondta, komolyabb károkat nálunk nem a jég okozott, hanem a vad. Az ország más tájaitól eltérően a szárazság sem okozott komoly gondot, bár Bozsok környékén, ahol köves a talaj, a nagy szárazság miatt a fürtök kissé visszamaradtak a fejlődésben, a szemek is apróbbak a kívánatosnál, viszont ez a terméscsökkenés a megye össztermését tekintve elhanyagolhatónak tekinthető. Mittlné Ódor Anita elmondta, Vaskeresztesen például a szokottnál némileg előrébb van a fejlődésben a szőlő, annak ellenére, hogy tavasszal a hűvös időjárás miatt nehezen indult el a fürtök érése.

Fotó: Unger Tamás

Megtudtuk, a közelgő szüretig már nem várható, hogy az időjárás annyira rosszra fordul, hogy elúsznak a szőlőtermesztők reményei. Az éjszakai lehűlés ráadásul kedvez a színanyag kialakulásának is.

Na, de akkor lássuk, miben reménykedhetnek a vasi szőlősgazdák. Vas megye ezer hektáros szőlőterülettel rendelkezik, azonban ebből csupán háromszáz hektár az, ami hegyközségi szabályozás alá esik. Tavaly éppen, mint országszerte, ötven mázsa volt a termésátlag hektáronként, ez 3,5 deciliter bort jelent négyzetméterenként. Ez meglehetősen gyenge termésnek számított, ennek oka pedig az volt, hogy a szőlő a 2013-as jégverés okozta károkat még nem tudta kiheverni. Idén húsz-harminc százalékkal lesz több a bor, vagyis 60-65 mázsát lehet majd szüretelni hektáronként, ami csaknem fél liter bort jelent négyzetméterenként. Megtudtuk azt is, hogy egy kiló szőlőből átlagosan hét deci bort lehet készíteni. Hatos István elmondta, a cukorfoknak minimum 16-17 fokosnak kell lenni, majd hozzátette, nem a cukortartalom az egyetlen minőségi fokmérő, a szárazanyag- és a savtartalomnak is stimmelnie kell, az idén minden bizonnyal így is lesz. Sokan ráadásul tesznek a minőségért, ugyanis a minőségjavítás érdekében terméskorlátozást végeznek, vagyis leválogatják a fürtöket. Így ugyan nem tíz fürtöt tudnak szüretelni tőkénként, hanem mondjuk csak ötöt, de azok jobb minőségűek lesznek.

Vas megyében a 2015-ös esztendő a szőlőt sújtó betegségek szempontjából is szerencsésnek mondható. Igaz, idén is, csakúgy mint tavaly a lisztharmat volt a főmumus. Tavaly volt olyan gazda, akinek az egész termését elvitte a lisztharmat. Idén megúszták kilenc permetezéssel, ez pedig nem számít soknak – tette hozzá Mittlné Ódor Anita, aki maga is több hektáron gazdálkodik családjával.

Hatos István elmondta, a hegyközségben a fő fajtákat szeptember 10-én kezdik szüretelni, de vannak olyan korai fajták, amelyeknek már most megkezdődött a szüretelése, ilyen például a Csabagyöngye. Megtudtuk azt is, hogy szeptember 5-én, Vaskeresztesen szüreti vigasságot tartanak, ahol a helyi Hegykönyvi szabályozás háromszáz éves évfordulójáról is megemlékeznek.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy mi lesz a sorsa a pincékbe kerülő bornak. Megtudtuk, Vas megyében nem okoz gondot a boreladás: amit el akarnak adni a gazdák, arra mindig találnak vevőt. Ráadásul a megyét az importbor beáramlása sem sújtja különösebben. A hegyközség elnöke elmondta, a megyében termelt bor túlnyomó többsége helyben fogy el. Ez annak köszönhető, hogy a borfogyasztók egyre tudatosabbak, ezért egyre inkább keresik a helyi borokat, ráadásul ez a turistákra is jellemző, akik szintén az itt termelt borokat részesítik előnyben.

A közelgő szüret kapcsán felmerült a munkaerő kérdése is. A hegyközség elnöke elmondta, a többség megoldja családon belül a szüretet, viszont tény, aki munkásokat alkalmaz, nincsen könnyű helyzetben, hiszen a határ túloldalán ugyanezért a munkáért akár négyszeres bért is kaphatnak. Hatos István hozzátette, ha nem sikerül itthon tartani a fiatalokat és az idősebb nemzedék már nem bírja a munkát, akkor komoly problémát fog okozni a munkaerőhiány az ágazatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!