Hírek

2017.01.17. 19:36

Ki a felelős a járda takarításáért?

Szombathely - Napok óta jégpáncél borítja a megyeszékhely több, forgalmas pontját. A járdák mellett a terek, a mellékutak is csúszósak.

Vadas Krisztina

Az elmúlt napok időjárása megnehezítette, szinte ellehetetlenítette a hatékony síkosságmentesítést - tudtuk meg Potyondi Nikolett-től, a Szova Zrt. sajtóreferensétől. A rövidtávú időjárás-előrejelzés alapján számítani lehetett ónos esőre, hóra, ezért megelőzésképpen felsózták az önkormányzat által meghatározott közterületeket. Azonban a téli csapadékot eső előzte meg, ami a leszórt síkosságmentesítő anyagot lemosta, hatása így nem érvényesülhetett. Ezután jött a havazás, ami elolvadt, majd lefagyott, sok helyen egybefüggő jégpáncélt képezve. - Péntek délutántól a munkatársaink folyamatosan kint vannak az általunk kezelt közutakon és síkosság-mentesítenek - mondta el. Először a fő- és buszközlekedési utakat, aztán a mellékutakat takarítják.

Ezekkel párhuzamosan folyik a járdák és a kerékpárutak, majd a buszmegállók, hidak felsózása - mondta el kérdésünkre Potyondi Nikolett.

A Fő téren is sokan csúszkáltak a jég borította térköveken Fotó: Unger Tamás

- Szeretnénk hangsúlyozni, hogy nem a Szova Zrt. felelőssége a város teljes területének takarítása. Feladatainkat az önkormányzat határozza meg, az erre vonatkozó rendelet azonban azt is kimondja, hogy az ingatlantulajdonosok, bérlők, használók feladata az oda tartozó járdaszakaszok tisztán tartása - hangsúlyozta a sajtószóvivő. Dr. Varsányi Pétertől, a Szombathelyi Közterület-felügyelet igazgatójától megtudtuk: büntetést nem kellett kiszabniuk az elmúlt napokban a jeges járdák, közterületek miatt.

- Ahol az ingatlan tulajdonosának feladata a járda tisztítása, és ő ennek nem tesz eleget, ott elsődlegesen felszólítjuk. Később ismét ellenőrizzük, ha addigra megoldotta a síkosságmentesítést, nem szabunk ki büntetést. Az esetek 99 százalékában ez így történik. Egyébként a családi házas övezetekben van a legkevesebb probléma, a belvárosban jellemzőbbek a lefagyott járdák - mondta el dr. Varsányi Péter. Nem tesznek különbséget magánszemély és intézmény között: mindenkit emlékeztetnek a kötelezettségükre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!