Hírek

2014.11.27. 16:05

Vetélkedő: Ki tud többet a nagy háborúról?

Szombathely – Az I. világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából rendezett emlékév városi programsorozatában vetélkedő is szerepelt. A verseny záróakkordját csütörtökön tartották.

Simon Erzsébet

Az emlékév kapcsán a mai ifjú generáció osztályfőnöki és történelemórákon, valamint vetélkedőkön gyarapíthatta a tudását a száz évvel ezelőtt történtekről. Az általános iskolásoknak és a középiskolás diákoknak háromfordulós internetes versenyt hirdettek. Erre mintegy három tucat oktatási intézmény csapata nevezett, az összesített eredmények alapján hat-hat általános és középiskola kapott meghívást a döntőre. Csütörtökön a HKNYP.11.Katonai Érdekvédelmi és Nyilvántartó Iroda volt a helyszíne a vetélkedőnek.

Vujčič Luka, Schlaffer Klaudia, dr. Kovács Vilmos ezredes, Jurasits Ákos, Dezső Vilmosné felkészítő tanár.

A gyerekek tesztlapokat töltöttek, filmrészletet elemeztek, jeleneteket értelmeztek, képdarabokból fotókat állítottak össze, feladat volt háborús résztvevők felismerése, vaktérképre háborús hely bejelölése. A szervezők a versenyfeladatokat az iskolai tananyaghoz kapcsolódóan állították össze, ebben segítségükre voltak a KLIK Szombathelyi Tankerületi Igazgatóságának munkatársai. Szakavatott zsűri értékelte a tanulók teljesítményét, köztük dr. Kovács Vilmos ezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka, dr. Csapláros Andrea, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatója, valamint Pallósiné dr. Toldi Márta, a Berzsenyi Dániel Könyvtár nyugalmazott igazgatója. Jagadics Péter szervező szerint fontos az ismeretterjesztés. A vetélkedő révén a diákok mélyrehatóan tanulmányozhatták a történelmi események okait, megismerhették a háború lefolyását, s a figyelem középpontjába kerülhettek a város és a megye első világháborús emlékei. A versenyben részt vevők nagy száma mutatja, érdeklődnek a diákok a történelem iránt.

Bartha Gábor felkészítő tanár, Baráth Noémi, Kovács Vilmos ezredes, Varga Boglárka, Farkas Adrienn, Károly Dorina. Fotók: Timár Gergely

A zsűri döntése alapján az általános iskolák között a legjobbnak bizonyult a Szentpéterfai Horvát-Magyar Kéttannyelvű Általános Iskola Vujčič Luka, Schlaffer Klaudia, Ganger Anna, Jurasits Ákos alkotta csapata.

2. Paragvári Általános Iskola (Szombathely), 3. Zrínyi Ilona Általános Iskola (Szombathely), 4. Gárdonyi Géza Általános Iskola (Sorkifalud), 5. Váci Mihály Általános Iskola (Szombathely), 6. Rumi Rajki István Általános Iskola.

A középiskolások között első helyezett lett a szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium csapata: Varga Boglárka, Baráth Noémi, Farkas Adrienn, Károly Dorina.

2. Rázsó Imre Szakközépiskola (Körmend), 3. Herman Ottó Szakképző Iskola (Szombathely), 4. Nádasdy Tamás Szakközépiskola (Csepreg), 5. Berzsenyi Dániel Gimnázium (Celldömölk), 6. Műszaki Szakképző Iskola (Szombathely).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!