Hírek

2015.12.01. 11:11

Ki vágta kihez a ládát? – Megkezdődött a kenyereskocsis rabló tárgyalása

Szombathely – Februárban lehet ítélet a rabló ügyében, aki a nyáron a balogunyomi kisbolt mellől elhajtott az árut szállító kenyereskocsival. Taxinak használta csak a kocsit, nem akarta megtartani. Nem jutott dűlőre a vádlott és a sértett, hogy ki ütött és ki védekezett, a kenyeresláda lehet fontos nyom. A rabló fején egyébként azért volt motoros kámzsa, mert fázott a nyári éjszakán.

Bakos Ágnes

Rablás, jármű önkényes elvitele és hivatalos személy elleni erőszak a vád a zalaegerszegi férfi ellen, aki 2015. június 5-én hajnalban vitte el a kenyereskocsit, annak rakományával együtt a balogunyomi kisbolt mellől.

A szabad ég alatt éjszakázott, miután elfogyott a pénze. Szombathelyről Zalaegerszegre tartott gyalog. Feltétetelesen volt szabadlábon, egy korábbi büntetés miatt. A keddi tárgyalásra a szombathelyi börtönből hozták, itt van előzetesben – és marad is. A tárgyalásra bilincsben hozták, azt levették róla, de vezetőszáron tartották.

A nyári éjszakán, az alváshoz felvette az arcot is jórészt takaró motoros sapkáját, mert fázott és mert szégyenkezett a helyzete miatt, nem akarta, hogy valaki felismerje – ezt vallotta.

Azt dr. Tóth András bíró tette hozzá, hogy aznap 17 °C volt a minimum hőmérséklet és 27 °C volt a maximum.

Sok a kérdőjel a történtekkel kapcsolatban.

Ami biztos, hogy a férfi elvitte a kocsit 270 ezer forint értékű pékáruval, majd Szombathelyre ért, a Körmendi úti körforgalomból az elkerülőre hajtott, onnan a Rumi útra fordult és nem sokkal később felborult a kocsival.

A Körmendi úti körforgalomtól rendőrök voltak a nyomában, de hiába szólították megállásra, hiába volt a hang- és a fényjelzés, gyorsított a rabló.

Miután tetejére állította a kocsit, a rendőrök mentőt hívtak hozzá.

Arra nem tudott választ adni, hogy miért nem állt meg a rendőri felszólításra. Mint mondta, ilyet még soha nem tett, pedig 2,5 millió kilométert vezetett már, hiszen hivatásos sofőrként dolgozott – egyébként pár évet munkában állt a zalai sütőipari cégnél is, amelyiknek a kocsiját meglovasította. Nem állt a rablás hátterében „céges-személyes” elégtétel, legalábbis a tárgyaláson elhangzottak szerint. – Csak el akartam menni, ezért szálltam be a kocsiba – mondta a vádlott.

A kenyereskocsi sofőrjének vallomása szerint meg akarta ütni a rabló, a kenyeresládával védekezett, azt ütötte ki a kezéből. A vádlott úgy emlékszik, hogy a sofőr ijedtében hozzávágta a ládát, meg is sérült az ütéstől. Következetesen ellentmondtak egymásnak, ezért további tisztázásra szorul az esetnek ez a momentuma. A Markusovszky kórház sürgősségi osztályáról beszerzik a vádlott ambuláns lapját, orvosi dokumentumait – ezt a védőügyvéd kezdeményezte.

A rendőri üldözésben részt vett két egyenruhás közül csak az egyik jelent meg a keddi tárgyaláson – az ügyész nem fogadta el a másik rendőr előzetesen tett vallomásának felolvasását, mindenképpen meghallgatják.

És keresik a ládát. Nem foglalták le, pedig fontos nyom lehet – mondta a védőügyvéd.

Az ügy tárgyalása 2016. február 11-én reggel folytatódik.

Érdekes momentum volt a tárgyaláson, bár szigorúan nem kapcsolódik az ügyhöz, hogy az ellopott pékárut a cég nem adta már el, a kárt a kirabolt sofőr fizetéséből vonja a munkaadója. A kenyereskocsi totálkáros lett, nem a cég tulajdona volt, lízingelték. A kocsi árának egy részét is behajtanák a kirabolt sofőrtől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!