Hírek

2016.11.28. 13:09

Ki vigyáz a gyerekre, ha anya is dolgozik? – Már a vasi településeken is keresik a megoldást

Jelenleg csak a tízezernél több lakossal rendelkező településeknek kötelező bölcsődét üzemeltetniük, 2017. január 1-jétől viszont egységes szabályozás lép életbe a gyermekek napközbeni ellátására vonatkozóan. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a vasi településeken hogyan gondolkodnak a megoldáson.

Tóth Kata

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára nemrég sajtótájékoztatót tartott egy fővárosi baba-mama expón a családtámogatási rendszer 2017-ben várható újdonságairól. Kijelentette: a jövő évi költségvetésben az ideinél tíz százalékkal több jut a családtámogatásra. Konkrétumokat is említett: rugalmasabb lesz a bölcsődei ellátórendszer, több férőhellyel. A cél az, hogy egy családnál se legyen akadálya a munkavállalásnak az, hogy nem tudják hol elhelyezni a három év alatti gyermekeket. Családi bölcsődékké alakulnak majd a családi napközik, és mini bölcsődék is létrejönnek a hagyományosak mellett. Fontos előírásnak nevezte a bölcsődei ellátás megszervezését minden olyan településen, ahol legalább negyven három év alatti gyermek lakik, vagy öt olyan, akiknek a szülei igénylik a kicsik bölcsődei elhelyezését. Bölcsőde, mini bölcsőde, munkahelyi bölcsőde és családi bölcsőde formájában is elképzelhető az ellátás - önálló bölcsőde alapításával, a meglévő óvoda átszervezésével, társulási formában vagy feladatellátási szerződéssel.

Lélegzethez jutnak még a települési önkormányzatok – 2018. december 31-éig kitolható a teljesítés, addig kell eleget tenniük kötelezettségüknek. A feladatellátáshoz költségvetési támogatást adnak. A finanszírozást ebből, a szülők által fizetett térítési díjból és az önkormányzati hozzájárulásból oldják majd meg. A jövő évtől tehát egyre több lesz a bölcsőde, és egyre kevesebb akadálya lesz a gyermekvállalásnak.

Vas megyében sok településen okoz fejtörést a bölcsődei ellátás megszervezése. Van, ahol évekkel korábban megoldódott a kérdés, Táplánszentkereszten például, de a legtöbb helyen a képviselő-testület feladata lesz, hogy az elkövetkezendő időszakban megoldást találjon a kötelező szolgáltatásra, ilyen Gencsapáti és Vép is.

A táplánszentkereszti bölcsiben
Fotó: Unger Tamás

A táplánszentkereszti óvoda épületét 2011 nyarán újították fel, szeptember 1-jén nyitotta meg kapuit a bölcsőde – az óvoda intézményegységeként, két csoporttal. A település jegyzője, Családi Anita elmondta, hogy a helyi szülők már 2010-től aláírásgyűjtésbe kezdtek, ebből is látszik, nagy volt az igény a bölcsőde létesítésére. Először hét kisgyermeket családi napköziben helyeztek el, utána következhetett a bölcsődeépítés pályázati támogatással – három telephelyen működő többcélú intézmény jött ezzel létre. Százszázalékos kihasználtsággal működnek. Szombathely déli városrészéből is mindig van két-három gyerekük. – Húsz férőhellyel indultunk, amit időközben 24-re kellett emelni – emlékezik a kezdetekre Pungorné Grebenár Katalin intézményegység-vezető. – Hosszú a várólistánk, sokan már most jelezték, hogy jövő szeptemberben hoznák a csemetéjüket. Húszhetestől hároméves korú gyermekek napközbeni ellátását, gondozását, nevelését végezzük. A családok jellemzően kivárják a gyed-időszak végét, amikor már csak gyesre jogosult az anya, akkortól íratják be a gyerekeket, akiknek többsége így két év körüli. Alkalmazkodnak a szülők munkabeosztásához. Őszi, tavaszi szünetük nincs, nyáron az igényekhez igazodva, télen karácsony és újév között zárnak be.

Gencsapátiban a képviselő-testület feladata lesz az, hogy az elkövetkező időszakban megoldást találjon a kötelező bölcsődei szolgáltatás megszervezésére. Bodorkós Ferenc polgármester szerint nem indokolt az önálló bölcsőde létrehozása. Augusztusban döntöttek arról, hogy feltérképezik a környező települések bölcsődei elllátási formáit. Elsősorban abban gondolkodnak, hogy Szombathellyel kötnek együttműködési szerződést, megállapodásban rögzítenék, hogy a megyeszékhely vállalja ezt a feladatellátást. A polgármester tett már lépéseket, és azt mondja, Szombathely nem volt elutasító. Addig is, jövő január elsejétől elkezdik felmérni a helyi igényeket: levélben keresik meg a szülőket, hogy nyilatkozzanak.

Filipi Gabriella fiaival, a másfél éves Alberttel és az ötéves Olivérrel. Ha lenne bölcsőde Vépen, az anya a kisebbik gyermek kétéves korától szívesen vállalna munkát. A családi terhek csökkennének ezzel
Fotó: Tóth Kata

Vépnek jó ideje ad gondolkodni valót a bölcsőde ügye: ez év tavaszán beadták rá a pályázatot, várják a döntést. Ha bölcsődét létesítenek, akkor új helyet kell, hogy találjanak a Gamesznak. El kell költöztetni a műhelyeket, a raktárakat. Több elképzelést is ismertetett a polgármester a múlt heti képviselő-testületi ülésen ennek megoldására: telek- és ingatlanvásárlásban, felújításban is gondolkodnak, illetve a rendőrség mögötti területet is használhatná a Gamesz, ott korszerű, minden igényt kielégítő, új létesítményeket lehetne építeni. Elnapolták a döntést, a képviselők e heti bejárásban egyeztek meg, hogy közelebb jussanak a megoldáshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!