Hírek

2016.08.31. 18:35

Kibékíthetetlen ellentétek a házban - Mindenki máshogyan emlékszik

Sárvár - Kibékíthetetlennek látszó ellentétek egy csaknem negyvenéves társasházban. Mást mond a lakó és mást a közös képviselő.

Budai Dávid

Van egy öt lépcsőházból álló társasház Sárváron, 93 lakás és számos probléma. Ezzel kereste meg szerkesztőségünket Brecska Árpádné Irénke, aki arra kért minket, menjünk el hozzájuk és győződjünk meg a társasházban uralkodó állapotokról. Elmentünk. Irénke rokkantnyugdíjas, de annyi benne az energia, hogy azt bárki megirigyelné. Mikor belépünk a lépcsőházba, ahol éppen falazási munkálatok folynak, azonnal elkezd ömleni belőle a panaszáradat. Az első baj éppen ezzel a falazással van, merthogy Irénke néni szerint felesleges. Négy-öt évig itt fából készült burkolat volt, ám ezt a közös képviselő leszedette, és most követ rakat a helyére - mondja Irénke, és már nyitja is a biciklitároló ajtaját, hogy megmutassa, milyen príma faborítást bontottak el.

Mint kiderült, a probléma gyökere nagyon régre nyúlik vissza. Irénke szerint a 38 éves társasházban, hosszú-hosszú évekkel ezelőtt az akkori képviselő ugyan ellopta a radiátort, de ő még kifestette a lépcsőházat, majd sajnálatos módon elhunyt. Utána egy házaspár lett három évig a 93 lakás közös képviselője, ám azóta sem tudni, hogy az addig befizetett pénz hova lett, felújításokat nem csináltak, csak kijavítottak egy foltot, megcsináltak egy lépcsőfeljárót, meg 400 ezer forintért vettek minden lakásba egy-egy hőfokszabályzót, ami azóta már tönkrement.

Brecska Árpádné szerint a köves falra semmi szükség nem volt. A képviselő azt mondta, korábban Irénke is megszavazta a bontást Fotó: Unger Tamás

Tizenegy évvel ezelőtt érkezett meg a mostani közös képviselő, akkor kezdődtek az igazi bajok Irénke szerint, aki - amint annak tanúi lehettünk - egészen pontos dokumentációt vezet mindenről. Az évek óta felhalmozódott hatalmas papírhalom minden oldala megjegyzésekkel, hozzáfűzésekkel van tele. Irénke sorolja is a problémákat:
- Kilenc év elteltével cserélték csak ki az ablakokat a társasházban, azt is decemberben. Lekátrányozták a tetőt, ami azóta már ki tudja, hányszor beázott. Kicserélték a párkányokat, ez után ismét csak áztak be a lakások. Lefestették ugyan a homlokzatot, de hanyagul, szigetelést pedig azóta sem kapott a ház. Kicserélték a lépcsőházak bejárati ajtóit, ám azóta mind rossz már. Tízezreket költöttek feleslegesen táblákra, amelyekre a lakók takarítási beosztását kiírják, ám a babakocsi-feljáró balesetveszélyes, arra nem költenek. Arról volt szó, hogy új szemeteseket kap a ház, ehelyett két ócska kukát kaptak csak. Mint kiderült, a ház egyszer majdnem elnyert egy felújítási pályázatot, ám állítólag a közös képviselő ezt is megakadályozta. Mostanra a ház már teljesen eladósodott, állítja beszélgetőpartnerem. A pénz elfolyt felesleges dolgokra, ám ami lényeges lett volna, mint például a szigetelés, az elmaradt.

Irénkének persze arra is van magyarázata, hogy hogyan fajulhattak idáig a dolgok. Úgy, hogy amikor valamiről dönteni kell, akkor rendes szavazás nincs, csak rendkívüli. Azt pedig a közelben lévő iskolában tartják, így sokan nem is tudnak róla, sok idős ember pedig el sem megy. A lényeg, hogy így vagy úgy, de a képviselő megszavaztat mindent, ami az érdekében áll.

Irénke állításainak igazságtartalmát megvizsgálni nem áll módunkban, hiszen mi nem éltünk itt az elmúlt évtizedben, mindenesetre megkérdeztük, mi a véleménye minderről az Alkotmány út 53-61. szám alatti házak közös képviselőjének. A képviselő szerint egészen máshogy történtek a dolgok.

Irénke egy évtizede mindent feljegyez, szerinte vannak gondok Fotó: Unger Tamás

Először is, a faburkolat megszüntetését maga Irénke néni is megszavazta. A fa-anyag eltávolítására egyébként azért volt szükség, hogy tűzvédelmi okokból ne lehessen belekötni a burkolatba. Gyakorlatilag elébe mentek a dolgoknak - fogalmazott a képviselő, majd hozzátette, a közgyűlési határozatot hatvan napon belül meg lehetett volna támadni a bíróságon, ám ezt senki nem tette meg. Az ablakok cseréje viszont nem tartozik a közös tulajdonba, ezek cseréje magánügy, ami le is van fektetve az alapító okiratban, tudtuk meg. A szigetelést pedig a lakók nem akarták, írásban szavaztak így. Az ok egyszerű, az idősebb lakók jó részének nincsen elég pénze, a fiatalok pedig a már meglévő hitelük mellé nem akarták bevállalni a jelentős pluszköltséget.

Hitelt tehát nem akartak felvenni az itt élők, az pedig nem igaz, hogy volt pályázat, mert nem volt. A képviselő elmondta, nemcsak hogy mindent dokumentumokkal tud igazolni, de minden fillérrel is el tud számolni. Nem igaz az sem, hogy a lakógyűlésekről nem lehet tudni, hiszen ezekről mindenki írásos értesítést kap. Minden döntés a lakók döntése, ő csupán az előterjesztésért és a végrehajtásért felel, tette még hozzá. Miután a képviselő Irénke néni minden állítását cáfolta, elmondta, belefáradt az állandó csatározásokba, ezért elgondolkodott azon, hogy idén lemond tisztségéről.

Eddig a történet, egy évtized békétlenségének rövid krónikája. Az olvasóra bízzuk a döntést, mi nem ítélkezünk. Nem tudjuk, ki mond igazat, és ki az, aki rosszul emlékszik, sőt az sem kizárt, hogy nincs is abszolút igazság, csak más-más nézőpont. Egyvalami azonban biztos, a történetnek itt még nincs vége,

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!