Hírek

2016.05.25. 08:14

Kiderül, milyen lesz az ősz - Vas megyében is ünneplik Orbánt

Körkép - Az utolsó fagyok támadásai érkezhetnek Orbán napján a népi megfigyelések szerint. Számos néphagyomány kötődik május 25-éhez, van, ahol söprűvel kergetik ki Orbánt. A megyében Döröskén tartanak hagyományos Orbán-napi programot.

Bakos Ágnes

Úgy tartják, hogy Orbán napja az utolsó nap, amikor még fordulhat olyan hidegre az idő, hogy az Orbán-napi fagy kárt tehet az éppen virágzó szőlőben, ezzel együtt pedig a várható borminőségében. Szent Orbán a szőlő és bor védőszentje. A népszokások szerint, ha Orbán megvédte a szőlőt a fagytól, akkor szobrához, vagy a neki szentelt kápolnához bort vittek köszönetképpen. Ellenkező esetben azonban szokás volt úgy elégtételt venni az Orbán-napi fagyokért, hogy akár meg is vesszőzték vagy kövekkel megdobálták a szent szobrát.

2016-ban nem hozott fagyot Orbán-nap hajnala: Szombathelyről plusz 9,7 °C-os minimum hőmérsékletet jelentett Pétervári Tibor meteorológiai észlelő. De nemcsak a fagyot kell figyelni ilyenkor, hanem a csapadékot is. Ha Orbán napján esik az eső, akkor az őszt is ilyen időjárás jellemzi majd, ha viszont napsütésesen teli a nap, akkor hosszú, meleg, napos ősz vár ránk.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat prognózisa szerint a sok napsütés mellett lehet elszórtan zápor, néhol zivatar.

Szokás volt, hogy Orbán napján a háziasszonyok egy seprűvel először a tűzhelyről, majd az egész házból szimbolikusan kikergették Orbánt – azt akarták bebiztosítani, hogy vége legyen a hidegnek. Ennek folyománya az a hiedelem, miszerint a megsértett Orbán egy nagy zsákból kiengedi május végén a legyeket, amelyek bosszantják az embereket.

Több vasi településen is ünneplik Orbán napját. Oszkóban már megtartották az ízes mulatságot. A döröskei Öreg-hegyen az Orbán-szobor körül ünnepelnek majd szombaton. Szentmisével és kulturális programokkal, valamint bográcsos ételekkel tisztelik meg az Orbán-napot a Döröskei Örökségóvó, Faluszépítő és Falufejlesztő Egyesület jóvoltából már ötödik alkalommal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!