Hírek

2017.07.07. 18:51

Megszépül a mozaikpadló a Romkertben, elemenként fogják restaurálni

SZOMBATHELY - Hamarosan felszedik a mozaikot a Romkertben. Hordozható tálakba kerül elemenként, aztán kezdődhet a restaurálás és a rekonstruálás. Visszakerül az eredeti helyére, új bemutatótér épül, várhatóan 2019 elejére.

Bakos Ágnes

- Itt lehet látni azokat a sérüléseket, amelyeket az évszázadok, évezredek során elszenvedett a mozaik - mutatta Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója. Kövenként esett, robbant szét egy-egy foltban a mozaik, a színe is megfakult, és hullámos az egész. - Húsz éve probléma, hogy kezdeni kellene vele valamit, ez már tényleg az utolsó pillanat, amikor meg lehet menteni - mondta a múzeum-igazgató. Emlékeztetett, hogy 1938-ban tárták fel Pannónia legnagyobb összefüggő mozaikját, az akkori ismeretek szerinti legjobb megoldást választották, amikor Lux Kálmán tervei nyomán felépült a védőépület, mára már az is elavult.

 

Az biztos, hogy nem helyben rekonstruálják, restaurálják a mozaikot, hanem elviszik. - Egy védőburkolatot kap, aztán kézzel elbontják a védőépületet - ismertette a munkát Csapláros Andrea. A mozaikot egyben nem lehet átemelni: biztonságosabb, ha körülbelül egy négyzetméteres elemekre bontják, természetesen a mintákat követik a szakemberek. A meghatározott elemekhez külön tálcákat készíttetnek, így darabonként hordozható lesz a mozaik. Utána a Pásztor utcába kerülnek a darabok, azokat konzerválják. A szakemberek javaslata, hogy maradjon tálcákban akkor is, amikor visszakerül a helyére: könnyen mozgatható lenne. Közben készülnek a tervek az új védőépületről.

 

A cél az, hogy visszaadja az egykori császári aula monumentalitását - mondta el dr. Puskás Tivadar polgármester a Romkertben. Emlékeztetett, hogy 18-szor 48 méteres volt az épület, ezt persze nem lehet egy az egyben visszaadni. Az viszont biztos, hogy 320 millió forint áll rendelkezésre a Modern Városok Program keretében, a Szent Márton Terv második ütemében a Romkerthez kapcsolódó munkákra. Jelenleg a papírmunka zajlik, amint meglesz az aláírt szerződés, rögtön elkezdik a mozaik kiemelését. A rekonstrukció és az új védőépület elkészülte után, várhatóan 2019. elején lesz látogatható Magyarország legnagyobb műtárgya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!