Hírek

2017.04.25. 18:50

Kifizetődő lenne az áfacsökkentés – A vasi fürdők bérfejlesztésre és beruházásokra fordítanák a fennmaradó összeget

Áfacsökkentést szorgalmaz a Magyar Fürdőszövetség. Szakértők szerint a magyar turizmus húzóágának számító fürdők a legmagasabb adósávban ragadtak, míg a szobakiadók és a vendéglátók alacsonyabb áfakulccsal dolgozhatnak.

Pajor András

Az áfa 27 százalékról 18 százalékra mérséklését szeretné elérni a Magyar Fürdőszövetség. A kilencszázalékos csökkenés jelentős segítség lenne az intézményeknek. Megkérdeztük a legnépszerűbb vasi fürdőhelyek vezetőit, miként vélekednek a törekvésről.

- Az általános forgalmi adó mérséklése, a közfürdőknél maradó kilencszázalékos árbevétel-különbözet biztosíthatná az ágazat versenyképességét, a közfürdők gazdálkodásának fenntarthatóságát - mondta Vancsura Miklós, a sárvári fürdő igazgatója, a Magyar Fürdőszövetség egykori elnöke. - A fürdőknek kötelezettséget kellene vállalniuk, hogy a pluszbevételt bérfejlesztésre és hatékonyságnövelő beruházásokra fordítják - tette hozzá. Sárvár esetében ez évente 112 millió forintot jelentene. Ebből hét százalékkal emelhetnék a fürdő dolgozóinak bérét. A sárvári fürdő igazgatójának véleménye szerint mivel a kormányzat elkötelezett célja a gazdaságélénkítés, komoly esély van az ágazati áfacsökkentésre. A sárvári fürdőt sokan keresték fel tavaly: 768 ezer ember pihent náluk. Bükfürdő 890 ezer látogatóval büszkélkedhettek 2016-ban.

A sárvári fürdő évente 112 millió forintot takaríthatna meg az áfacsökkentéssel Fotó: Unger Tamás

- A Magyar Fürdőszövetség alapító tagjaként a Büki Gyógyfürdő Zrt. élen jár az áfacsökkentés érdekében folytatott kormányzati lobbitevékenyégben - emelte ki Boros László Attila vezér-igazgató. - Az egész fürdő-ágazat szempontjából kivételes pénzügyi eszköznek tekintjük ezt a lehetőséget. Így három fontos területre is több forrás juthat: állagmegóvásra, szolgáltatás- és bérfejlesztésre is. Közös célunk, hogy mind a szálláshelyeken, mind a fürdőkben, mind pedig a vendéglátásban egyforma áfakulcs legyen érvényben. A büki fürdő esetében a csökkentés már évente 200 millió forintos forrástöbbletet jelentene, ezt nagy részben bér-emelésre fordítanánk - mondta az igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!