Hírek

2016.10.01. 11:31

Kígyózó kísérletek a meredek lépcsőn túl

Szombathely – A 100. születésnapját ünneplő Kanizsai Dorottya Gimnázium az első szombathelyi középiskola, amely bekapcsolódott a Kutatók éjszakája-programba. Jól felszerelt laborjai vannak az izgalmas mutatványhoz.

Ölbei Lívia

Szúrós szag vezet el minket a meredek lépcsőn megközelíthető KDG-s kémialaborhoz, ahol éppen fekete kígyók bújnak elő mindenhonnan, amikor megérkezünk.

Telt ház van a kémialaborban, ahol Kovacsics Bernadett tanárnő vezetésével zajlanak a kísérletek. Gyerekek és felnőttek ülnek az asztaloknál, nagy az érdeklődés, regisztrálni kellett a biztos részvételhez. Kiss Péter 12. osztályos a KDG-ben, kémiafaktos, rajta is – mint mindenkin – hófehér köpeny.  Segédszemélyzetként van jelen, halkan magyarázza, hogy mi történik.

A „fekete kígyó”-kísérlet leírása így szól: „Keverd jól össze 8:1 arányban a porcukrot és a szódabikarbónát. Ezt a homogén keveréket nedvesítsd meg etil-alkohollal, hogy formázható legyen, de ne legyen folyós. Ebből a keverékből tegyél egy keveset a homokkal telt óraüvegre vagy porcelántálba.

 

A homokot is megnedvesítheted alkohollal. Gyújtsd meg az alkoholt. Egy pár másodpercet várni kell, míg a reakció beindul. Fekete színű kis kígyók bújnak ki a keverékből. Annál nagyobbak lesznek a kígyók, minél tovább ég az alkohol.” A porcukor karamellizálódik, a szódabirkarbóna „fölfújja” - máris tekeregnek a kígyók. Újabb kísérlet – újabb varázslat: kristályvirágok nyílnak, növekednek percek alatt a kis üvegekben.

A szintén telt házas szomszédos fizikalaborban már megint Sinkó Andrea tanárnő bizonyítja, hogy milyen izgalmas a fizika.  Sőt: ami 100 éve izgalmas volt, érdekes ma is. Néhány egyszerű eszköz: kanál (az se baj, ha nem ezüst), gyertya, gyufa – ilyesmik. A „puskát” Grätzer József SICC című könyve szolgáltatja. A szerző Karinthy Frigyes személyi titkára volt, és nála jobban állítólag senki nem értett a rejtvényekhez, a szemfényfesztéshez, az ügyes trükkökhöz – egyszóval a játékos természettudományos ismeretterjesztéshez. A KDG-ben a Kutatók éjszakáján Kántás Zoltán szombathelyi önkormányzati képviselő köszöntötte a vendégeket, eljött a megnyitóra Fodor István tankerület-igazgató is.

Módos Tibor, a gimnázium igazgatója érdeklődésünkre elmondja: 14 iskola diákjai járnak ide – a laborokba - rendszeresen természettudományokat tanulni. Közben a folyosón már gyülekezik a következő turnus: mindjárt újabb kígyók tekeregnek, újabb kristályvirágok nőnek, ismét tükörré változik a fémkanál, szemet kápráztat a hófehér papír.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!