Hírek

2017.01.10. 17:28

Kilátó lesz a szombathelyi víztorony tetején?

Keresik a víztorony fejlesztési lehetőségeit, a körzet képviselője azt mondja, ötletekből nincsen hiány.

Cseszkó Tamás

Bár a KRESZ-parknál található régi víztorony a mai napig működőképes, az állapota az idők során jelentősen romlott. Sátory Károly, a körzet képviselője igyekszik mindent megtenni azért, hogy a helyzet mielőbb megváltozzék.

A képviselő emlékeztetett arra, hogy a víztorony vasvázas betonszerkezet, amely részint nyitott, így nem megfelelő szigetelés esetén a szerkezetbe víz szivároghat, és a vas rozsdásodni kezd. - Ez pedig gyengíti az egész épület szerkezetét. Sajnos a folyamat már elkezdődött, így nagyon hamar tennünk kell valamit - mondta Sátory Károly, aki szerint a minimális cél az állagmegóvás. - Azt szeretném, hogy a torony látogathatóvá is váljon, ehhez viszont kívül-belül meg kell újítanunk és széppé kell varázsolnunk az épületet - hangoztatta a képviselő, kiemelve, hogy ebben az esetben akár kilátóként is üzemelhetne a víztorony. - Nemcsak a szombathelyiek, hanem a turisták is szép számmal keresnék fel a város egyik legszebb pontját, hiszen fentről elképesztő panoráma tárul elénk, mivel semmi nem akadályozza a kilátást - fogalmazott Sátory Károly, hozzátéve, hogy a torony kimagaslik a fák és a környező épületek közül. - Ha pedig az épület éjszakai kivilágítást is kaphatna, sötétben is szép dísze lenne városunknak, amit már a körgyűrűről is láthatnánk.

Fotó: Unger Tamás

Korábban felmerült egy esetleges kávézó kialakításának ötlete a felső szinten, a képviselő azonban azt mondja: egy ilyen beruházás jelentősen megnövelné a költségeket, irreálissá válna az egész fejlesztés. - Nem beszélve a sok hatósági előírásról, melyeknek mind meg kellene felelni - tette hozzá. - Ha már kávézó, akkor úgy gondolom, hogy az alsó szinten viszont gond nélkül helyet kaphat, de ide el tudnék képzelni egy kiállítótermet és ajándékboltot is, ahol a toronyról és a városunkról lehetne emléktárgyakat vásárolni.

Sátory Károly felhívta a figyelmet a környék megújulásának szükségességére is, hiszen a létesítményhez szervesen kapcsolódik a KRESZ-park, a játszótér és az ezekhez tartozó eszközállomány is. - Ráférne már a játszótérre és a KRESZ-park úthálózatára is a felújítás, de a park területén található tárolóhelyiségről sem szabad elfeledkezni, amely szintén leromlott állapotban van - mutatott rá Sátory Károly, aki szerint arra is ráférne a felújítás, de ő inkább a bővítést szorgalmazná. - Jó lenne kialakítani egy olyan interaktív eszközökkel felszerelt termet, ahol a gyakorlatban elsajátított közlekedési szabályokat elméletben lehetne elmélyíteni, gyakorolni

A képviselő hangsúlyozta, hogy a város vezetői támogatjáka elképzeléseit. - A megvalósítás és annak ütemezése nyilván függ attól, hogy milyen forrásokat tudunk hozzárendelni a fejlesztési terveinkhez, egyelőre keressük a megoldást. Számunkra, egy e célra ráhúzható pályázat lenne a legjobb, de ha ilyet nem írnak ki, a saját erő bevonásán is gondolkodnunk kell. Mindehhez persze terveket kell készíttetnünk, amely elengedhetetlen feltétele a további munkának - tudtuk meg a képviselőtől.

A tervezésen túl azért kézzelfogható  fejlesztés is történik  a közeljövőben. - Képviselői  keretemből  1,5 millió forintot ajánlottam fel, hogy kicseréljük  a gyakorlóeszközöket, a gokartokat és a kerékpárokat. A tavaszi nyitáskor ezeket már birtokba is vehetik a  gyerekek - tudtuk meg a képviselőtől, aki reméli, a kis fejlesztések  is örömöt okoznak  majd az idelátogató családoknak.

A 800 köbméteres víztároló medencéjű torony egyébként 1926-ban épült, és a nyolcvanas évek végééig felelt a város vízellátásáért. Volt időszak, amikor vevők is érdeklődtek, ám a vételár kifizetésééig senki nem jutott. A pincében iratokat tárolnak, a vasbetonból készült víztározó medence viszont teljesen üres. Hogy mit hoz a jövő, azt mi is kíváncsian várjuk, mindenesetre már az is biztató, hogy hosszú szünet után végre elindult a közös gondolkodás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!