Hírek

2017.07.02. 19:00

Kilencedik alkalommal gyűltek össze a főtéren a vasi horvátok

Szombathely és a környék horvát nemzetiségű lakói kilencedik alkalommal adtak egymásnak találkozót, hogy zenével és tánccal ápolják kultúrájukat.

Budai Dávid

Kilencedik alkalommal foglalták el szombat délután a város főterét a szombathelyi horvátok, akik mindig, most is egy hatalmas sátorban gyűltek össze, hogy találkozzanak egymással és ápolják kultúrájukat. A 15 órakor kezdődő rendezvény horvát nyelvű misével indult, majd a magyar és horvát himnuszok meghallgatása után a köszöntőkkel folytatódott.

A szombathelyi horvát közösség évről évre megtartja a város főterén a Horvát napot. A kilencedik Hrvatski dan hagyományosan horvát nyelvű misével kezdődött, majd a köszöntők után a kulturális programok és a táncház következett. Egészen késő estig kitartottak a résztvevők
Fotó: Cseh Gábor

- Mi, horvátok, akik már mintegy ötszáz éve élünk ezen a vidéken, mindig szívesen fogadunk vendéget és barátkozunk azokkal is, akik kevésbé vagy egyáltalán nem ismerik a kultúránkat. Jó alkalom erre a szombathelyi horvát nap - fogalmazott Jurasits Ferenc, a Szombathelyi Horvátok Egyesületének elnöke. A sátor valóban nyitott volt mindenki előtt, eleinte csak a két végén, aztán a gyorsan melegedő levegőnek hála, már a sátor egyik oldalán teljes hosszában is. A meleg ellenszere persze nemcsak a levegő, hanem a hideg ital is, szerencsére ez utóbbiból sem volt hiány. - És természetesen örömest barátkozunk az óhaza horvátjaival is, utalt a Zágráb mellől érkező együttesre az elnök, aki hangsúlyozta, ezúttal a zene, az ének és a tánc segítségével kínálják kultúrájuk egy szeletét a vendégeknek és - reményei szerint - a következő generációnak is, mert ami él, ami fennmaradt ötszáz éven át, azt a jövőben is meg kell őrizni - tette hozzá.

- Dobar dan! - köszöntötte dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő horvát nyelven az egybegyűlteket, amit a felzúgó tapsból ítélve, a jelenlévők igazán nagyra értékeltek. - Önök egy olyan kisebbség, akikre büszkék vagyunk, akiket irigyelünk, akikre felnézünk és akiket nagyon tisztelünk és szeretünk. Büszkék vagyunk arra, hogy együtt élhetünk önökkel. 2010-hez képest megduplázta a kormány a nemzeti kisebbségeknek jutó költségvetési támogatást. Ha elégedettek nem is lehetünk, de elmondhatjuk, hogy jó úton járunk - fogalmazott a képviselő. - Reményik Sándor, erdélyi költő Trianon után, a megmaradás receptjeként azt ajánlotta a kisebbségbe szorult magyaroknak: Ne hagyjátok a templomot, A templomot s az iskolát! Ha számba vesszük, hogy a Horvátlövőn megújult templomtól a nardai templomon keresztül mi történt a környék horvátok lakta falvaiban egyházi téren, akkor talán nyugodtak lehetünk. Ha számba vesszük azt, hogy éppen most folyik a felsőcsatári iskola csaknem 100 millió forintos és a pornóapáti nemzetiségi óvoda több mint 20 milliós felújítása, akkor is nyugodtak lehetünk. A szombathelyi horvát óvoda tavalyi indulását követően pedig semmi sem állhatja útját annak, hogy Szombathelyen horvát általános iskola és később gimnázium működjön - tette hozzá a képviselő.

Dr. Puskás Tivadar megnyitóbeszéde is horvát nyelven indult. Ahogyan a polgármester fogalmazott, a horvátok a magyar nemzet részei, akik valamikor a 16. század elején jöttek erre a vidékre, elsősorban azért, mert a törökök elől kellett menekülniük. Akkor magukkal hozták a kereszténységet és a szorgalmat. Később, amikor a világ gyorsabban és furcsábban kezdett el működni, akkor is a magyar nemzet részei voltak. 1923-ban a trianoni békeszerződés után több falu - élükön Szentpéterfával - népszavazáson döntött úgy, hogy Magyarországhoz kíván tartozni. Remélem, hogy ezt a döntésüket sikerült meghálálnunk - mondta.

A tamburások, ovisok, táncosok, énekkarok műsorai után a Pinka Band együttes nyitotta meg a táncházat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!