Hírek

2017.04.07. 17:55

A szakminisztérium már dolgozik a kilencedik évfolyam részleteinek kidolgozásán

Szombathely - A kilenc évfolyamos általános iskoláról, a PISA-eredmények hátteréről és a Közép-európai Egyetemről beszélt a megyeszékhelyen dr. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár.

Turbók Attila

Dr. Kondor János, a Vas Megyei Munkaadók és Gyáriparosok Szövetsége (VMGYSZ) elnöke meghívására a megyeszékhelyen tartott tájékoztatót dr. Palkovics László oktatási államtitkár, aki a hazai oktatásügy aktuális helyzetéről, a kormány ez irányú elképzeléseiről tájékoztatta a nagy létszámú hallgatóságot. Az államtitkárt Harangozó Bertalan kormánymegbízott és dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő fogadta a megyeháza címertermében.

A politikus aktuális kérdésekről szólva röviden kijelentette: a terjengő híresztelések ellenére a kormány semmilyen egyetemet nem akar bezáratni.

Dr. Puskás Tivadar polgármester, Palkovics László államtitkár és dr. Kondor János, a gyáriparosok Vas megyei elnöke
Fotó: Nagy Jácint

- Az oktatással viszont foglalkozni kell és nem csak a legutóbbi, meglehetősen szerény PISA-eredmények miatt - fogalmazott az államtitkár. Dr. Palkovics László azzal kezdte szakmai tájékoztatóját, hogy a felsőoktatásban kezdenek helyreállni a dolgok, ám az alapfokú oktatásban bizony sürgősen tenni kell valamit. - Az iskolák kihasználtsága 70 százalékos, míg vidéken pár fős osztályokban tanítanak, addig a központi régióban már teremhiányról szólnak a hírek. Viszont azt már a statisztikák is kimutatják, hogy az oktatás színvonala magasabb a nagyobb iskolákban - jelentette ki az államtitkár.

Dr. Palkovics László hangoztatta: az elmúlt hónapokban több alkalommal felröppent a hír, miszerint szeretnék bevezetni az általános iskolákban a kilenc osztályos tanrendet. - Három variációt dolgoztunk ki erre, amelyek közül majd kiválasztjuk a szakmailag megfelelőbbet - tette hozzá. A lehetőségek között az első helyen szerepel, hogy a plusz évet az óvoda és az első osztály közé tennék be, egyfajta átmenetként. A második helyen az alsó és a felső tagozat közé beiktatott év szerepel, míg a harmadik lehetőségként a középiskola és az általános közé helyezett év szerepel. Az államtitkár szerint a kormány az első variánst támogatja.

- Utóbbi bevezetésével a diákok egy évvel később lépnek be a gazdasági életbe, melyre a cégeknek is fel kell készülni - mondta dr. Palkovics László. Az államtitkár hozzátette: a PISA-eredmények az alsó tagozatban még jónak mondhatók, a romlás a felsőbb évfolyamokban következik be, ennek megoldásán már dolgozik a szakminisztérium.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!