Hírek

2016.07.01. 11:53

Kimaradt a trópusi éjszaka – Ilyen volt a június Szombathelyen

Szombathely – Változékony hónapot zártunk Szombathelyen, ami az időjárást illeti. Volt 5,4 °C, és mérhettünk 32,4 °C-ot is júniusban – összegezte a szombathelyi meteorológiai észlelő.

Bakos Ágnes

Összességében majdnem másfél fokkal melegebb volt a június Szombathelyen, mint a harmincéves átlag. Az idei hatodik hónap középhőmérséklete 19,5 °C volt, ez egészen pontosan 1,3 °C-kal több, mint az 1981 és a 2010 közötti júniusoké volt.

A legmelegebb nap 24. volt, aznap 32,4 °C-ot mérhettünk. A június leghűvösebb napja 8. volt Szombathelyen, akkor 9,2 °C volt a napi maximum és 5,4 °C a napi minimum érték.

Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője nem jegyzett fel napfény nélküli napot júniusban, és összesen 13 nyári nap jutott, vagyis olyan, amikor 25 °C felett alakul a napi maximum hőmérséklet. Összesen öt napon jártunk 30 °C felett, ez számít hőségnek.

A csapadékra nem lehet panaszunk, bár átlag alatt maradtunk: 69,3 milliméternyi eső esett le, majdnem a harmada zúdult egyszerre Szombathelyre. A havi mennyiség 88 százaléka a sokévi átlagnak.

Egy napon képződött köd és két napon volt szélvihar júniusban, ez is szerepel a havi összesítésben.

Trópusi éjszaka és jégeső nem volt – ezekből „kimaradt" Szombathely júniusban.

A napsütésre ne legyen panasz: 254 órát sütött a nap, ez 22 órával több, mint amennyit megszokhattunk a 1981 és 2010 közötti júniusokban, átlagban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!