Hírek

2017.08.03. 18:30

Kimenőt kaptak a szakácsok - A kánikula alatt jár a szieszta?

MEGYEI KÖRKÉP - Nyári melegben időről időre előkerül a szieszta kérdése. A dologról mindenkinek megvan a véleménye.

Pintér Viktória

Ki ne vágyna néhány óra szünetre, amikor már minden létező hőmérő kiakadt?

Ebben az időben legszívesebben mindenki elnyúlna egy árnyas fa alatt, úszna a tengerben, vagy ha más nincs, locsolócsővel a kezében hűsítené magát a kert egy védettebb szegletében. Az már biztos, hogy a meleg nemcsak az egészségünkre van hatással, hanem a hangulatunkra, gondolkodásunkra, munkakedvünkre is. Különösen a déli órák terhelik meg a szervezetet, amikor alig van hely, ami a hő-leadást így vagy úgy, de segítené. Mi, magyarok, akik jobbára csak álmodozunk a tengerparti országokban meghonosult déltáji „egérutakról”, be kell hogy érjük túlélési praktikákkal. Meglepetésként ért bennünket, amikor egy szombathelyi étterem közösségi oldalán arról tájékoztatta vendégeit, hogy a munkavállalók védelme érdekében sziesztaidőszakot vezettek be.

Marsai Richárd és Varga Gábor a szieszta előtt még elkészítettek néhány menüt a konyhában Fotó: Nagy Jácint

Hoppá, kaptuk fel rögtön a fejünket: itt, Szombathelyen is létezik egy kicsi olasz riviéra? A magyar munkaütemezés, valamint a gazdasági érdekek vezérelte világban ez a lépés nem kis empátiáról tanúskodik.

A kezdeményező étterem, a Gekko Pub tulajdonosa, Nagy János elmondta, hogy ez számára annyiban egyszerű döntés volt, hogy amikor már ő is úgy érzi, hogy nem szívesen menne le a konyhában uralkodó elviselhetetlen hőségbe, akkor bizony érdemes engedményeket tenni.

Öt perc szauna

Szerinte ilyen melegben senkitől nem várható el, hogy maximumon produkáljon. Mi is lementünk egy rövid időre a vendéglátóegység főzőterébe. Akár törülközőt és fürdőruhát is vihettünk volna magunkkal, és ha az egészségügyi szabályok nem tiltanák a konyhai "hőfürdőt", egy húszperces méregtelenítő szaunázásnak simán elment volna az az öt perc is, amit lent töltöttünk.

Makári Balázs főszakács, aki már tizenhárom éve dolgozik az étterem konyháján, viccesen megjegyezte, hogy ne aggódjunk, csak a sajtó miatt fűtöttek be. Azért, hogy elmondhassuk olvasóinknak, milyen meleg volt. Kedves olvasók, megerősíthetjük, nagyon meleg volt, pedig a pizzakemencét be sem gyújtották.

Az első perctől fogva visszavágytunk a vendéglő teraszán elhelyezett két párásító ventilátor közötti asztalokhoz. A serpenyőkből felcsapó gőz és a sütőkből zúduló meleg bizony tényleg hatalmas próbatétel elé állítja a dolgozókat. A szakácsok elmondták, hogy rengeteg védőfolyadékot kapnak, és sokat járnak ki a levegőre, megmutatták a nyári szezonban mostanra már általánossá vált munkavédelmi dinnyeszeleteket is, de a szieszta miatti jókedvüket semmivel sem tudták palástolni.

30 helyett 100 százalék

Péterfy Beatrix, az étterem üzletvezetője maga is pincérként kezdte, azt vallja, hogy az ilyen dolgokat nem lehet pénzben számolni, nem lehet a profit oldaláról nézni. Egyszerűen nem mindegy, hogy valaki a hőségtől szenvedve harminc százalékot teljesít, vagy kicsit feltöltődve visszajön, és megüti a száz százalékot.

Nagy János ehhez még azt tette hozzá, hogy örvendetes dolog lenne, ha a sziesztát általánosan is be lehetne vezetni. Tudja, hogy a magyar emberek szokásait nehéz megváltoztatni, de ez hosszú távon kedvezne a vendéglátóknak. Nemcsak Olaszországban, hanem már a szomszédban, Ausztriában is sok helyen működik az a gyakorlat, hogy az éttermek konyhái egy-két órára leállnak. Nálunk viszont csak akkor lehetne bevezetni, ha minden vendéglátós azt mondaná, hogy egy bizonyos időszakra bezárja a konyhát, mert akkor nem érne senkit hátrány.

Ahogy Varga Bettina, úgy bárki felfrissítheti magát az éttermeknél lévő párásítók előtt Fotó: Nagy Jácint

Kicentizett termelés

Egészen más a helyzet egy máshogyan ütemezett munkavilágban. A nagyobb cégek esetében ugyanis külföldön sem bevált gyakorlat sziesztát tartani. Pócza Zsolt, a csepregi Uniriv Kft. ügyvezetője szerint az ipari szektorban, ahol a termelés a legvégsőkig ki van centizve, nem igazán lehetne meghonosítani a sziesztát. Az ügyvezető elmondta, hogy néhány helyi dolgozó biztosan örülne, ha ebédre hazamehetne a családjához, viszont azok, akik messzebbről járnak be dolgozni, már nem tudnák olyan aktívan eltölteni ezt az időt.

Huszár Gábor szentgotthárdi polgármester az éghajlati változásoktól tenné függővé a szieszta bevezetését. Ha a felmelegedés nem lesz olyan mértékű, hogy befolyásolja a nálunk uralkodó kontinentális éghajlatot, akkor nem kell változtatni a négy évszakra berendezkedő munkarenden. Viccesen hozzátette, hogy a sziesztahangulatot viszont egyértelműen pártolja. Elmondása szerint jó lenne, ha a magyar férfiak délidőben egy deci könnyű bor mellett gyönyörködhetnének a vasi "piazzákon" ráérősen sétálgató hölgyekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!