Hírek

2017.01.12. 09:13

Kinőtték a kocsmát az alsószölnöki véradók

Alsószölnökre igyekszünk, kísérőnkkel Nagy Zoltánnal, az év első szervezett véradásának koordinátorával. A faluban 420-an laknak, korábban közülük csupán hárman-öten adtak vért. Aztán három éve valami megváltozott. Egyre többen lettek.

Horváth R. László

– Egy komolyabb beszélgetést követően rászántam magam, hogy én is segítő kezet nyújtsak, és jelentkeztem önkéntes véradónak – idézte fel a kezdeteket Zoltán. – A tetthez egy nem mindennapi ötlettel rukkoltam elő: meghívtam az általam üzemeltetett vendéglátóegység látogatóit, hogy jöjjenek ők is, segítsenek. Páran el is fogadták az invitálást, első alkalommal már tizenhatan voltunk, és sikerült a kocsmában úgy kialakítani a teret, hogy az minden, a véradáshoz előírt egészségügyi kritériumnak megfelelt. A donorok jóságát szeretetlakomával viszonoztam – mesélte Zoltán, aki szerint több ember összehangolt munkája kell ahhoz, hogy eredményes legyen a véradás. Az önkormányzat segítsége elengedhetetlenül szükséges, akárcsak a területi Vöröskereszt munkája. De meg kell köszönni Lázár Évának is a szervezést, ő a felsőszölnöki Vöröskereszt alapszervezet vezetője.

Nagy Zoltán szervező az elsők között nyújtott segítő kezet

– Tavaly már kicsinek bizonyult a kocsma, így az idén a kultúrházban kellett kialakítanunk a véradáshoz a helyiséget – mondta örömmel Zoltán. – Úgy tudom, nemcsak a falunkból, hanem a szomszéd községekből is jöttek donorok.

Herczeg Zsolt, aki tagja az alsószölnöki önkéntes tűzoltó egyesületnek, azonnal mondott igent mondott a hívó szóra

A kocsmában nem mindennapi köszönet várta a harminc donort, akik segítő kezet nyújtottak. Roppanós, egészben sült malac várakozott fóliába takarva, hogy erőpótlásként szolgáljon mindazoknak, akik ezen a fázós estén vért adtak Alsószölnökön, segítve kilencven ember gyógyulását.

Az alsószölnöki véradónap baráti beszélgetéssel, szeretetlakomával ért véget

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!