Hírek

2014.09.21. 13:42

Kipréselték a szentpéteri mustot

Az őriszentpéteri egyesületek és civil szervezetek a művelődési házzal karöltve rendezték meg az őriszentpéteri szőlőszüretet.

Kálmán György

A szüreten résztvevők feldíszített traktorokon látványos felvonulással bejárták a szereket és felkeresték azokat, akik szőlőt ajánlottak fel szüretelésre. A közösen leszedett szőlőt a művelődési ház udvarán ledarálták, majd kipréselték a „Szentpéteri mustot”.

A nemes nedűt azon nyomban meg is kóstolták, és bár a cukorfokáról nem érkeztek hírek, jól fogyott, biztosan édes volt. Közös vacsorával folytatódott, majd táncmulatsággal fejeződött be a szüreti mulatság. A korábbi években szüreti felvonulást rendeztek a kisvárosban, ennek a helyébe lépett a mostani program.

– Az elmúlt évek tapasztalatait leszűrve döntöttünk úgy, hogy a szüreti felvonulások helyett valami mással, de a szürettel kapcsolatos dologgal kell előrukkolnunk – mondta Királyné Gáspár Angelika, a művelődési ház munkatársa, a szervezők egyike. - Őriszentpéter szeres település nagy területen fekszik. Mire a felvonulók ezt bejárták, elfáradtak. Ha ez még rossz idővel is társult, akkor előfordult, hogy lelkes, de fázós, elcsigázott társaság ért vissza a táncmulatságra. Ezért döntöttünk egy másfajta szüreti program megrendezése mellett. A délután résztvevői most is együtt indultak el, ám a csapat négy traktoron négyfelé vált, és kereste fel azokat a helyeket Baksaszeren, Égésszeren, Kovácsszeren és Keserűszeren, ahol szőlőt kínáltak fel az ott élők. Nem kell persze nagy mennyiségre gondolni, két-három vödör gyümölcsről van szó.

A szüretelők a házigazdákkal közösen szedték le a szőlőt, majd vidáman nótaszóval visszaindultak a művelődési házhoz – folytatta a művelődési ház munkatársa, majd hozzáfűzte, az ötlet jónak bizonyult, hiszen egy vidám, jó hangulatú, nótázó társaság érkezett vissza a szerekről. Bedő Józsefné égésszeri portájára is ellátogattak a szüretelők. A házigazda süteménnyel és itallal várta a csapatot, és elmondta tetszett neki az ötlet, szívesen ajánlotta fel lugasának egy részét. Nemcsak a szüreti rendezvényt, hanem év elején már a farsangi mulatságot is új alapokra helyezték az őriszentpéteri rendezők. A rendezvényeik sikere a bizonyíték arra, hogy érdemes volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!