Hírek

2016.08.30. 14:48

Kiszámoltuk: ennyibe kerül a vasi iskolakezdés!

Nagy öröm, ha egy gyermek iskolába megy, de egyben - anyagi - teher is. Sokat kivehet a családi kasszából a tanév kezdete. De mennyit is, itt Vas megyében?

Budai Dávid

Üröm az örömben - akár így is megfogalmazhatnánk, milyen érzés elindulni az iskolakezdés előtti nagybevásárlásra. A szülők listát készítenek a tanszerekről: milyen füzetek kellenek, melyikből hány darab; kell még színes ceruza, grafitceruza, toll, rajzlap, iskolatáska, miegymás. Ahány iskola, annyi elvárás - sehol nincs már egységes lista, szinte tanáronként eltérő, ki mit kér a tanév kezdetére a diákoktól. Persze a szűken vett tanszereken túl is adódnak kiadások. A tornacipőt szinte évente kell cserélni, főleg, ha kisebb gyerekről van szó, hiszen kinövi. Emellett a tornapóló, rövidnadrág, benti cipő sem elhanyagolható tényező a bevásárlás szempontjából - ezeket sem adják ingyen. Nem úgy, mint a szerencsésebbeknek a tankönyveket. Ha még ezért is fizetni kell, gyorsan átugorhatja akár az 50 ezer forintot is a kiadás. Szülők és szakértő segítségével jártunk utána, mennyibe kerülhet mindent összevetve egy kisiskolásnak a szeptemberi iskolakezdés.

Banga Boglárka az 5. osztályt kezdi, a tankönyvcsomagja 14 ezer forint körül van. (Az anyukája elmondta, hogy az utánuk következő osztálytól, felmenő rendszerben ingyenes, ő végig fizetni fog érte.) Táskából nem a legdrágábbat vették: 8 ezer forint. Listát nem kaptak az iskolától, maguk válogatták, hogy mire van szükség.

A füzetcsomag 3400 forint volt. Az íróeszközök, körző, vonalzó, festőkészlet összesen 5 ezer forintba került. Nem a legolcsóbb és nem is a legdrágább eszközöket vásárolták.

Egy tornazsák 2 ezer forint - Boglárka anyukája szerint két-három hónap múlva veszi majd a következőt, a sok testnevelésórán és az edzéseken elhasználódik, pedig márkásat vesz, elvileg minőséget.

Gerencsér Soma édesapja, Árpád segítségével pakolta össze az iskolatáskát. A tankönyvek már szépen bekötve sorakoztak az asztalán

Egy pár cipő a testnevelés-órákra 3500 forint az ötödikes lánynak, de ez sem az egész tanévre szóló beruházás. A nagyobbik lány középiskolás, ott a tankönyvek a legdrágábbak. A be nem telt füzeteket folytatja a diák, hiszen a legsilányabb spirálfüzet is ötszáz forint.

- Megnéztük közelebbről a legolcsóbbakat. Egyrészt nagyon vékonyak a lapok, radírozni szerintünk nem lehet benne, másrészt kevés lapja van, hamar betelik. Nem azt mondom, hogy a 2 ezer forintosat fogjuk megvenni, de a legolcsóbbat biztosan nem érdemes. A tanévkezdő ruhatárat nem számolta az anyuka - azok iskolakezdés nélkül is beszerzendő holmik.

Az ötödikes leányzónál 37 ezer forint az alap felszerelés, és legalább ekkora összeg a középiskolás nővérének az iskolába indítása is.

Gerencsér Soma a második osztályt kezdi el szeptemberben a szombathelyi Reguly Antal Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskolában kéttannyelvű német szakon. - Nagycsaládosok lévén Soma ingyen kapja a tankönyvet, így ez nem terheli a költségvetést - tudtuk meg édesapjától, Gerencsér Árpádtól. Habár a tankönyvek nem kerülnek pénzbe, az iskolakezdés így is több tízezer forintot vesz ki a családi kaszából. - Táskát idén nem vettünk újat, de a füzetek, ceruzák, tanszerek beszerzése sem állt meg 20-25 ezer forint alatt. Tornacipőből mindig új kell, hiszen kinövi - tette hozzá az édesapa.

A tanárként dolgozó Gyöngyössy Péternének négy gyermeke van. Kettő ugyan már egyetemre jár, így nekik a kollégium befizetése és az utazás jelenti a legnagyobb költséget, a másodikba készülő Erzsébet és a nyolcadikba készülő Karolina azonban még általános iskolás.

Gerencsér Soma boldogan mutatta második osztályos tankönyveit. Ő ingyen kapja ezeket, így nem növelik tovább a kiadások listáját

Mivel nagycsaládosok, a tankönyvekre nincs gondjuk, azokat ingyen kapják, ám a füzeteket nekik is be kell szerezni. Viszont ahol négy gyermek van, ott rengeteg iskolaszer felhalmozódik az évek során és ez alól a füzetek sem kivételek, de örökölnek egymástól tornacipőtől kezdve szinte mindent. Ráadásul a Paragváriban - ahová a gyerekek járnak - néhány tantárgy esetében bevált gyakorlat, hogy a költséghatékonyság és a jobb áttekinthetőség kedvéért folytatják az előző évben megkezdett füzetet, ami például a történelemnél az évszámok miatt nagyon hasznos. Mindehhez még hozzá jön az is, hogy a család a gyerekek ruhavásárlását nem az iskolakezdéshez, hanem az évszakokhoz igazítja. Persze, ha mindig mindenből újat vennének, akkor rengeteg pénzt el lehetne költeni, de hát nem kell mindenből új, ha meg kell, akkor sem kell mindent egyszerre megvenni. Kisebbik gyermekének például egy szuper, emeletes tolltartó volt az álma, ezt megkapta még a nyáron születésnapjára. Mivel másodikos, iskolatáskát tavaly kapott, ez is jó lesz még két évig. A nagyobbik lány lába már nem nő, így jó lesz a tavalyi tornacipő, és mivel ő nyolcadikba megy, jövőre ráér majd új iskolatáskát venni neki. Természetesen a barátokkal is kölcsönösen segítik egymást, így megoldható, hogy az iskolakezdés ne rengesse meg túlzottan a családi költségvetést - fogalmazott a négygyermekes anyuka.

Na de lássuk, mégis mekkora kiadást jelent az iskolakezdés. Pados József, Szombathely egyik legismertebb írószerboltjának ügyvezetője elmondta, ma már nincsenek egységcsomagok. Minden iskolának, sőt gyakran minden tanárnak mások az igényei. Ami biztos, hogy olcsón nem lehet megúszni az iskolakezdést, igaz az árak nem nagyon változtak tavaly óta.

A minőségtől, a mérettől és főleg attól függően, hogy van-e a füzeten mesehős vagy sem, az árak a 150 forinttól a 2 400 forintig mozognak egy spirálfüzet esetében, egy 12 darabos színes ceruzát pedig meg lehet venni 300 forintért, meg 4 ezer forintért is. Egyértelműen az elsősöknek kerül a legtöbbe az iskolakezdés, hiszen nekik biztosan kell iskolatáska, amit 15 ezer forint alatt nem nagyon lehet megúszni, és minden mást is meg kell venni, úgymint: festéket, ragasztót, színes ceruzákat, zsírkrétát és még egy csomó mindent. Ezek aztán, főleg ha jó minőségűt választottunk, akár évekig is használhatóak lesznek.

Megtudtuk, a szülők általában komplett listával érkeznek, hogy semmi ne maradjon ki. Pados József tapasztalata szerint minden árkategóriából választanak, és a drága, mesehősös füzetek is elkelnek, főleg akkor, ha a szülő a gyerekkel vásárol.

A szakember szerint egy elsős iskolakezdését 40 ezer forint alatt nem nagyon lehet megúszni, de 50 ezer forintnál sem kerülhet nagyon többe. Persze ha ideszámoljuk például az új íróasztalt, akkor bőven lehet ez az összeg sokkal több is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!