Hírek

2016.02.02. 11:17

Kiszámoltuk: ennyibe kerül az utolsó tanév a szülőknek

Szombathely - A középiskolai végzős év sok tekintetben nehéz. Milyen problémákkal kell szembenézniük a diákoknak, és milyen anyagi támogatásra van szükségük a családjuktól?

Hudák Celesztin

Ennek kapcsán ellátogattunk a szombathelyi Orlay Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző iskolába, és megkérdeztük az érintetteket a végzős év többletköltségeiről és nehézségeiről.

Stoimaier Lisa, Németh Márton, Jánny Dominik, Iszak Márk nézi, mi maradt az osztálypénzből (Fotó: Szendi Péter)

Dr. Sárayné Süle Gabriella, a magyar-angol két tannyelvű osztály, a 13/C osztályfőnöke elmondta, hogy a végzős év - mint minden iskolában - náluk is rengeteg extra kiadással jár a diákoknak, családjuknak és az iskolának is. A költségek egy részét, mint például az osztályok tablójának elkészítését, a tablóképek fotózását és a szalagavató helyszínéül szolgáló létesítmény bérleti díját ők az évek során megspórolt osztálypénzből fedezik, de a személyes kellékek kifizetése a családok feladata. Ezek árait táblázatban foglaltuk össze.

Simon Dorina, az osztály tanulója szerint ezek közé sorolható a szalagavató bálon viselt ruha, a cipő, esetleg a szalagavatói műsorhoz szükséges fellépőruha, fiúknak öltöny, nyakkendő beszerzése, de Futó István igazgató szerint ez is a felnőtté válás része.

Dorina hozzátette, hogy erre a különleges alkalomra általában a szülők is új ruhát vásárolnak. A diákoknak más a feladatuk ilyenkor: az utolsó év kettős terhelést jelent számukra, mert az év végi jó jegyek megszerzése mellett az érettségire is készülniük kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!