Hírek

2016.07.19. 16:50

Kiszámoltuk: vonattal, autóval vagy busszal olcsóbb és gyorsabb lejutni a Balatonra?

Kiszámoltuk, hogy melyik közlekedési eszközzel lehet a legolcsóbban és a leggyorsabban lejutni a Balatonra. A vállalkozó kedvűek számára pedig van egy titkos tippünk is!

Elek Szilveszter

Vonyarcvashegy és Siófok rendkívül népszerű fürdőzőhelyek a vasiak körében. Hogy eldöntsük a rendszeresen felbukkanó, olykor heves vitákat gerjesztő kérdést, felcsaptuk a menetrendeket és a legjobbnak tűnő hétvégi járatokat alapul véve megnéztük, hogy mit tud a volán és a vasút felmutatni - előre leszögezzük: ha a tömegközlekedést választja, érdemes korán kelnie...

Természetesen az autót is versenybe küldtük. Kiszámoltuk, hogy mennyi a Magyarországon legnagyobb darabszámban értékesített benzines autók valóságos átlagfogyasztása: száz kilométerenként öt liter lett az eredmény. Az üzemanyag literenkénti árának az aktuális átlagot, 335 forintot számoltunk, ugyanis pár forint híján a benzin és a dízel átlaga is megegyezik.

A buszozás és a korán kelés szerelmeseinek van egy jó hírünk: a szombathelyi autóbusz-állomásról már 6 óra 35 perckor indul járat a magyar tenger felé. A fürdőzni vágyóknak a költségekbe ajánlatos belekalkulálniuk egy erős fekete árát is, de legalább már egészen korán, valamivel fél tíz előtt megérkezhetnek Vonyarcvashegyre.

Sajnos ez a járat nem közvetlen, ugyanis Keszthelyen át kell szállni. Keszthely gyönyörű város, de ebbe az utazásba nem érdemes belekalkulálni egy városnézést, ugyanis 24 perc elteltével már indul is a közvetlen busz Vonyarcvashegy felé, és szinte pillanatok alatt meg is érkezik oda.

Természetesen az állami vasúttársaságnak is van ajánlata azoknak, akik szeretnének még időben leérni a Balaton partjára. A szombathelyi pályaudvarról 6 óra 43 perckor indul egy vonat a vonyarcvashegyi vasútállomásra. Ennek a járatnak két óriási előnye is van a buszos megoldással szemben: közvetlen, így átszállásra még csak véletlenül sem kell gondolnunk, és negyven perccel kevesebb a menetideje.

A személyautó óriási előnnyel indul, ha nagyon sok mindent szeretnénk levinni a Balaton partjára. Illusztráció: Unger Tamás

Az egyik legnépszerűbb internetes térkép alapján Szombathelyről indulva Vonyarcvashegy közúton száz kilométer távolságra van, ami ötliteres átlagfogyasztás mellett 1675 forintot jelent. De nem csupán az olcsósága szól az autó mellett - a térkép azt is megadja, hogy ideális körülmények mellett az út kocsival 1 óra 18 perc alatt megtehető - habár abból kiindulva, hogy nyáron mennyire forgalmasak a Balaton felé vezető utak, nem biztos, hogy ezt készpénznek lehet venni...

A déli partot magától értetődően már nehezebb megközelíteni tömegközlekedéssel, mint Vonyarcvashegyet.

Azok, akik mégis szeretnének így lejutni a „magyar Ibizára", 7 óra 5 perckor már fel is szállhatnak Szombathelyen buszra, ami elviszi őket Zalaegerszegig. Ott alig fél órát kell várakozni, és az utazók máris felülhetnek a közvetlenül Siófokra tartó járatra.

Vonyarcvashegy felé a vonatok olcsóbbak és gyorsabbak is voltak - vajon a busztársaság ezen megoldása mennyire versenyképes a 255 perces menetidejével és az összesen 3640 forintba kerülő menetjegyeivel?

Nem érdemes bonyolultabb elemzéseket végezni, ugyanis a vasút itt még a busznál is rosszabb feltételeket tud felvonultatni - függetlenül attól, hogy a forróság elől menekülők mikor szeretnének lejutni Siófokra. A személyvonatok jegyárai ugyan nem vészesen magasak, de nagyon hosszú a menetidejük - nem is beszélve az átszállásokról. Az InterCityk hamarabb lejutnak ugyan Siófokra, de kisebb vagyonba kerülnek rájuk a jegyek. A legjózanabb választás talán az a vonat lehet, amely 6 óra 43 perckor indul a szombathelyi vasútállomásról. Átszállnunk itt ugyan csak egyszer kell, a menetidő viszont ettől függetlenül is több mint négyórás, és a jegyek 4230 forintos ára sem mondható kimondottan kedvezőnek.

A fentiekből úgy tűnhet, hogy az autó csak nyerni tud - és valóban, a költségek, valamint az utazás időtartama is összehasonlíthatatlanul jobb. A 126 perces menetidő és a 2713 forintos üzemanyagköltség szinte hihetetlennek hangzik, ha összevetjük a közösségi közlekedés által e viszonylatban kínált megoldásokkal.

És most jöjjön a titkos tipp! Az emberek szeretnek spórolni az utazáson. A víz olcsó, így a vízüzemű autó ideális lenne erre a célra, de alighanem ez a technika még kevéssé hozzáférhető. Viszont van olyan közlekedési eszköz, amelynek előrehaladásában tényleg nagy szerepe van a víznek: a bicikli. Persze a kerékpár nem fogyaszt túl sokat ebből a folyadékból, de az ember, aki ráül és hajtja, annál inkább. Sajnos kevesek gondolják úgy, hogy reális és élvezetes dolog letekerni a Balatonra, pedig kerékpárral akár már három-négy óra alatt le lehet jutni a magyar tenger északi partjára. Igaz, ebben az esetben tényleg minimalizálni kell a csomagok mennyiségét...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!