Hírek

2016.05.30. 09:34

Kitart a jégveszély – Marad a meleg idő Vas megyében, de mindennap megázhatunk

Unalmas időjárással kezdődik a meteorológiai nyár. Éjszakánként 14 °C, délutánonként 22-24 °C körül alakul a hőmérséklet, és mindennap megázhatunk – röviden ez vár ránk egész héten.

Bakos Ágnes

– Pangó, instabil réteg forog Közép-Európában – magyarázta a naponta ismétlődő, jégesővel fenyegető záporok kialakulásának okát Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője.

A kora esti órákban a vasárnapihoz hasonló képet mutathat az ég Szombathely felett minden nap a héten
Fotó: Bakos Ágnes

A hétfőn közzétett hivatalos előrejelzések a hét minden napjára ugyanazt jelzik: 13-16 °C körüli minimum hőmérsékletet és 20-23 °C-os napi maximumot, miközben mindennap zápor, zivatar fenyeget. A szombathelyi észlelő az országos prognózishoz hozzátette: a hét végéig minden nap döröghet és láthatunk villámlást. Az, hogy mennyi csapadék érkezik, bizonytalan. Vasárnapra például húsz milliméternyit jósoltak, és ennek a tizede esett le Szombathelyre. A héten kedden és szerdán lehet a többi napinál több eső. Összességében nem panaszkodhatunk a májusi esőmennyiségre Szombathelyen: már 108 milliméter leesett, miközben hatvan és hetven milliméter közötti a havi átlag. Sőt, Kőszeg és Peresznye környékén már 150 milliméter felett járnak a meteorológiai észlelők. Az agrometeorológiai jelentés szerint az „aranyat érő" májusi esők hatása a növények dinamikus fejlődésében is megmutatkozik, van viszont hátulütője is: a csapadék hatására párássá válik a levegő, ami kedvezőbb feltételeket teremt a gombabetegségek terjedéséhez a mezőgazdasági területeken. Fülledt napjaink lesznek, pedig várhatóan nem emelkedik 25 °C fölé a levegő hőmérséklete. Lehetnek záporok délelőttönként is, de inkább az elmúlt napok eső-forgatókönyve lesz jellemző, vagyis az, hogy a délutánok második felében tornyosulnak fel a zivatarfelhők. Ahogy eddig: az elszórtan, lokálisan kialakuló zivatarok környezetében átmenetileg viharos széllökések lehetnek.

Címkék#időjárás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!