Hírek

2016.03.02. 18:00

Kitartóan alkot a vácis diák - Sorra nyeri a versenyeket Zsákai Gerda

Szombathely - Sorra nyeri a rangos hazai és nemzetközi díjakat Zsákai Gerda, a Váci Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény hatodik osztályos tanulója.

Cseszkó Tamás

Sikert sikerre halmoz Zsákai Gerda, képzőművészeti munkái eddig két országos arany minősítést értek, de több kisebb pályázaton is nyert rangos díjakat rajzaival.

- Arra különösen büszke vagyok, hogy már kétszer is nyertem az osztályomnak kirándulást - mutatja Gerda az okleveleit és az alkotásait.
- Már óvodás koromban felfedezték a tehetségemet. Nagyon szerettem rajzolni, volt egy erre a célra kialakított sarok, ahova gyakran elvonultunk a barátnőimmel. Akkor még hercegnőket rajzoltam a legszívesebben, mint minden kislány. Az emberábrázolást szerettem már akkor is. Mivel egyfolytában rajzoltam, egyértelmű volt, hogy rajztagozatos iskolába megyek. Ott már több pályázatra is küldték az alkotásaimat, és rendszeresen értem el szép eredményeket - kezdi a történetet a Váci iskola hatodik osztályos diákja. A sikerhez persze csapatmunkára van szükség, no meg talán a gének is sokat segíthetnek, Gerda ugyanis igazi alkotócsaládból származik. Édesapja, Zoltán az egyik helyi vállalat szállítási koordinátora, de emellett kiválóan játszik szaxofonon, improvizatív játékával pedig hétről hétre több száz fős hallgatóságot nyűgöz le az egyik szombathelyi egyház istentiszteletein. Jók voltak a tanárok is.

- Nagyon sokat köszönhetek a rajztanárnőmnek, Vörös Líviának, aki kezdettől fogva támogat, és segíti a kibontakozásomat, de kiemelném a grafikatanáromat, Rákos Józsefet, no meg az osztálytársaimat, akik mindig biztatnak - mondja Gerda, aki a mindennapi életből merít ötleteket. - Megfog egy egyszerű kép a hétköznapokból, a természetből, vagy egy fénykép, egy illusztráció egy könyvben. Az interneten is szoktam találni érdekes képeket, ezeket aztán sokszor átalakítom, továbbgondolom magamban, és úgy festem le őket. És vajon mik a kedvenc témái az ifjú alkotónak? - Változó. Szeretek portrékat készíteni, de tájképeket, állatokat is szoktam festeni, mikor milyen a hangulatom. Ha csak otthon,a szabadidőmben rajzolok, akkor legtöbbször sima grafitceruzával dolgozom, az iskolában viszont leggyakrabban vízfestéket, pasztellkrétát, tűfilcet használunk, de megismerkedtünk már a monotípiával és a szénnel is. Gerda nemrég értesült arról, hogy az egyik közszolgáltató cég pályázatán szintén első helyezést ért el. Egészen Budapestig kellett utaznia, hogy átvegye a nyereményét, ami nem akármi, az egész osztályát elviheti kirándulni.

- Általában a rajztanárom szokta velem közölni a hírt, hogy milyen eredményt értem el egy-egy versenyen. Eleinte mindig zavarba jövök, de persze nagyon szoktam örülni a sikernek, jó érzés, hogy a szüleim és a tanáraim büszkék lehetnem rám. Az pedig különösen örömöt szerez, amikor a nyereményemet másokkal is megoszthatom, illetve, ha mások is részesülhetnek belőle, mint például legutóbb, amikor osztálykirándulást nyertem.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy mit hoz a jövő, mivel szeretne foglalkozni a diáklány felnőtt korában?

- Mindenképpen rajzolással, grafikával szeretnék a jövőben is foglalkozni, sokat kell még fejlődnöm. Szívesen lennék könyvillusztrátor, vagy valami ehhez hasonló, de ki tudja, mit hoz a jövő. Egyelőre csak azt tudom, hogy a szombathelyi Művészeti Szakközépiskolában szeretnék továbbtanulni - árulja el Gerda, hozzátéve, hogy a szülei és a tanárai jó példával járnak előtte, megtanították arra, hogy a kitartó, szorgalmas munka mindig jó eredményhez vezet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!