Hírek

2016.08.25. 18:53

Kitört a karnevál - Három napig sodrás: akkor Ave Savaria!

Szombathely - A karneváli időszámítás kezdetét az idén is a Vesta-templom lángjának esti föllobbanása adta hírül, de a karnevál nem törődik a hivatalos aktusokkal: tulajdonképpen már csütörtökön délután megkezdődött.

Ölbei Lívia

Sőt: az első standokat még előbb, szerdán este telepakolták a Fő téri Öreg Város Vásárában, amely csütörtökön már teljes pompájában várta a reménybeli vásárlókat. Volt, aki rögtön akcióval indított, biztos, ami biztos (kettőt fizet, hármat kap). Az egyelőre még készülődős, kényelmes és napsütötte délutáni nézelődésben fedeztük föl a kisebb-nagyobb üvegekben sorakozó galagonyamézeket, és egy izzó-aranyló adagnak - csakis Weöres Sándorra való tekintettel - nem is tudtunk ellenállni. Tolnát, Baranyát kell megjárnia annak, aki a csikóstöttösi galagonyaméznek szeretne a nyomára jutni, de az is elég, ha eljön érte a karneválra. Ukrajnából való kvászt azonban most először kóstolhatunk a karneválon: az erjesztett gabonából készült, alkoholmentes híres „szláv hűsítő” körülbelül két hónapja jelent meg a magyarországi piacon. És most itt van. A karneválidőben Művészetek utcájává avanzsáló Kossuth utca standjai csütörtökön délután 4 óra tájt még jobbára üresek, de kedves ismerősökkel már összefutunk. A Művészetek utcája „szíve”, az Isis Galéria előtt startra kész asztalka várja a karneválozókat, a galériás Varga Ibolyának azonban rohannia kell, sok még az intézkednivaló. T. Takács Tibor Márton-kútjait és csobogóit viszont már karneváli üzemmódba helyezték.

Ha megyünk tovább a Borok utcáján, a réseken azért belátunk az Iseumba, az utca végén elkapjuk az Ungaresca utcai spektákulumának záróperceit. Az óriásbábokat táncosok mozgatják, a rendező Kovács Géza, a koreográfia Csollányné Horváth Krisztináé és Horváth Győzőé. A Zrínyi utcában az úttesten poroszkál a több mint három méter magas koldusfigura, válláról egy óvatlan pillanatban lecsúszik a bordó római katonai köpeny, valaki gyorsan visszasegíti.

A Zsidó Udvarban – ez itt már a Szombathelyi Zsidó Kultúra Házának udvara – túl a hivatalos megnyitón szinte telt ház van és tapintható derű. A színpadon élőben, teljes életnagyságban a budapesti Dohány utcai zsinagóga kórusa: világi és vallásos énekek vannak műsoron.

Fotó: Németh Richárd

Amikor Fekete László, a zsinagóga főkántora énekel, mintha még szebbek, bensőségesebbek lennének a fények. Bár, ahogy a színpadon elhangzik: ahogy körbenézünk a világban, az a sejtésünk támad, hogy a Messiásra egy darabig még várni kell. (Az önjelölt messiások nem számítanak.) Káposzta és marhasült illata, az udvarra nyíló, festőien kopottas földszinti teremben Mészáros Szabolcs elevenen vibráló (főleg) tájképei. Az asztal éppen alkalmas pelenkázónak.

A Thököly utcán is végigér a vásár, a Sörtér-sarokban füzérek világítanak, innen is látszik egy darabka a zsinagógából.

Lassan, de biztosan növekszik a karneváli sodrás. Mimózák, kaktuszok, langallók, könyvek, táskák, ékszerek, kerámiák, kosarak minden mennyiségben. Szinte minden ismerős, de a mázasbögrék mintázatában mintha lenne valami új. Egy időben rózsaminta volt a divat, most mintha pipacsból lenne több, de lehet, hogy csak azért, mert a pipacs virít. Itt vannak ismét Nagybandóék: apa és lánya egymástól tisztes távolságban, úgy, ahol tavaly – hogy ne zavarják egymás köreit. A Fő tér sarkán álló Vesta-templom lángjának föllobbanásáig még néhány óra hátra van, de a királyi kürtőskalácsot nyílt lángon sütik. Megvan a rítusa annak a lángnak is.

A Fő téren Jordán Tamással találkozunk, mindjárt felölti fekete papi ruháját, hozzá színpompás sportcipőjét: kezdődik a karneválszínházi előadás a Megyeháza udvarán. Imádja a közönség ezt a lottóhúzós olasz komédiát, napok óta telt házakkal megy a Réthly-rendezés.

Ki ne felejtsük: a Történelmi Témaparkból a készülődés zajai hallatszanak, épülnek a katonai táborok, itt aztán tényleg összetorlódik az idő.

De a Savaria Történelmi Karnevál legfőbb jellemzője mégiscsak az, hogy az ember egyáltalán nem csodálkozik, ha a Széll Kálmán utcában rövid tógás fiatalember halad el mellette: kutyasétáltatás közben. Az Aréna utcai Teleki-ruhaszalon kirakatában apró méretű római korú öltözékek jelzik, hogy a karneválozást nem lehet elég korán elkezdeni.

Hát akkor rajta: jó karneválozást. Ég a Vesta-templom lángja, az ég Szent Márton köpenyeként borul Savaria fölé. A mágikus köpeny a miénk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!