Hírek

2017.01.17. 14:50

Kitüntette a város - A 80 éves Tóth József elismerése kimagasló szolgálatáért

Celldömölk - A képviselő-testület decemberi ülésén hozott határozatot arról, hogy munkája elismeréseként Celldömölk Városért érdeméremben részesíti Tóth Józsefet, Celldömölk egykori tanácselnökét. Az elismerést a várossá válás 38. évfordulóján adták át a városházán, az éppen 80. születésnapját ünneplő Tóth Józsefnek.

Vas Népe

Rendkívüli testületi üléssel emlékezett meg az önkormányzat a várossá válás 38. évfordulójáról. Fehér László polgármester felelevenítette az 1979-es januári nap eseményeit: anno Szilágyi Mária keramikusművész kiállításának megnyitója után vette kezdetét a városavatási ceremónia, amely díszelőadással zárult a művelődési házban.

Tóth József pedig duplán is ünnepelt ezen az évfordulón: egyrészt betöltötte 80. évét, másrészt átvette a magas városi kitüntetést. Fehér László beszélt arról, hogy ő maga 21 éves volt, amikor Celldömölköt városi rangra emelték, és a sport révén már akkoriban személyesen ismerte Jóska bácsit .

Farkas Gábor jegyző, Söptei Józsefné alpolgármester, az ünnepelt: Tóth József és Fehér László polgármester a celli városháza nagytermében, a rendkívüli ülés és díjátadási ceremónia után Fotó: Gyuricza Imre

Természetesen elhangzott a laudáció is, amely szerint Tóth József 1937. január 6-án született Csöngén, Weöres Sándor szeretett falujában. 1959 óta él Celldömölkön, ott alapított családot, amely mindvégig biztos hátteret nyújtott munkája végzéséhez. Elvégezte a gépipari technikumot, majd más munkahelyek után a pártbizottságon helyezkedett el. Folyamatosan képezte magát, és Celldömölk várossá avatása után, 1979 novemberétől az 1980-as tanácsválasztásokig megbízottként vezette a várost. 1980-tól két cikluson keresztül, a rendszerváltásig irányította Celldömölköt tanácselnökként. Az 1979-es várossá válás után kiemelkedő munkát végzett, és neki köszönhetően mind a településfejlesztés, mind az intézmények fenntartása és működtetése megvalósult. Abban az időben is sikeresen küzdöttek a celldömölki kórház megmaradásáért, a 80-as években költözött be a szakrendelő intézet a bírósági épületbe.

Tóth József városvezetőként nagy hangsúlyt fektetett az oktatási-nevelési intézmények korszerűsítésére, akkor épült meg a szakmunkásképző intézet és a városi sportcsarnok. Kézilabdapályák létesültek, amelyek jelentősen elősegítették az utánpótlás-nevelést. Mindemellett kiemelten figyelte Celldömölk kulturális életét. Akkor élte fénykorát a Kemenesaljai Napok és a Ság hegyi fúvószenekari találkozó.

Vezetőként felkészülten és felelősen irányította a tanács működését. A mindenkori központi költségvetési támogatás és saját források mellett az ott élők együttműködését megnyerve lakossági hozzájárulással épült ki a gázvezeték- és szennyvízhálózat. A celldömölkiek társadalmi munkájukkal a járdaépítésekben is aktívan részt vettek.

Tizenegy éves kimagasló városvezetői szolgálata megalapozta, hogy Celldömölk a Vas megyei városok között ma kiemelkedő szerepet tölt be.

Celldömölk város önkormányzatának képviselő-testülete tehát mindezek fényében és ismeretében Tóth József részére Celldömölkért elkötelezettséggel végzett kimagasló városvezetői és településfejlesztési munkájáért, áldozatos közéleti tevékenysége elismeréseként Celldömölk Városért Érdemérem kitüntetést adományozott.

Az ünnepségen Tóth József Fehér László polgármestertől, Söptei Józsefné alpolgármestertől, valamint Farkas Gábor jegyzőtől vette át a kitüntetést.

Az ünnepi műsorban Fülöp Balázsné és Gregorich Zsófia, az Ádám Jenő Zene- és Művészeti Iskola művész-tanárai, valamint Marton Mercédesz (Soltis Lajos Színház) működtek közre.

Szilágyi Mária hagyatéka

Szilágyi Mária keramikusművész Celldömölknek ajándékozta életműve jelentős darabjait. A városavatási ünnepség fényét emelte a Szilágyi-tárlat. A hagyatékot nemrégiben restaurálta Németh Katalin, az eredményt a KMKK Móritz Galériájában láthatta a közönség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!