Hírek

2013.09.27. 13:00

Kollégiumi tanácskozás

Első ülését tartotta pénteken az Észak-dunántúli Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium a szervezet székhelyén, a Szombathelyi Törvényszéken.

Németh András

Az igazságügyi reform részeként ez év tavaszán regionális közigazgatási és munkaügyi szakmai kollégiumok is alakultak, a fővárosi mellett még öt az országban. Vas megye közigazgatási és munka-ügyi bírái zalai, Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Komárom-Esztergom megyei kollégáikkal az Észak-dunántúli Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium tagjai.

Negyvenheten vannak, és pénteken tartották első kollégiumi ülésüket a Szombathelyi Törvényszéken. Megyeszékhelyünkön van ugyanis a speciális szakmai testület székhelye, mert az észak-dunántúli regionális kollégium élére dr. Szőke Zoltánt, a Szombathelyi Közigazgatási és Munka-ügyi Bíróság elnökét, címzetes megyei bírósági bírót nevezte ki hat évre június közepén dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) vezetője.

A Szombathelyi Törvényszéken tanácskoztak az Észak-dunántúli Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium bíró tagjai (Fotó: Szendi Péter)

 


E kollégiumokat azzal a céllal hozták létre, hogy elősegítsék az egységes jogalkalmazást, ajánlásokat, szakmai állásfoglalásokat tegyenek a közigazgatási és a munkaügyi ügyszakban adódó vitás jogalkalmazási kérdésekben. Ám korántsem arról van szó – mondta el tegnapi sajtótájékoztatóján dr. Szőke Zoltán –, hogy egy-egy ügyben kötelezően kell dönteni, hanem arról, hogy egy-egy vitás kérdésben lehetőség szerint milyen közös értelmezést tudnak elfogadni – természetesen mindenkor tiszteletben tartva a bírói függetlenséget.  

A pénteki ülés napirendi pontjai között szerepelt a kollégiumvezető-helyettesi tisztséggel kapcsolatos pályázat megvitatása – a helyettest ugyancsak az OBH elnöke nevezi ki –, az ügyrend elfogadása, a jövő évi munkaterv megbeszélése. A délutáni szakmai tanácskozáson az állampolgárok szélesebb körét érintő kérdéseket tárgyaltak, köztük a megváltozott munkaképességű személyek ellátásával kapcsolatos jogalkalmazói gyakorlatot tekintették át, s igyekeztek a felmerült problémákra egységes értelmezést adni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!