Hírek

2015.11.18. 10:31

Konténerváros épülne Szentgotthárdon a menekülteknek?

Szentgotthárd, Körmend – Teljesen közművesített, 250 konténerből álló tábor terve került a szentgotthárdi városvezetés elé. A Belügyminisztérium, valamint a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal kérésére adhat helyet a város a menekültek befogadására alkalmas tábornak. Körmenddel nincsenek ilyen tervek.

Bakos Ágnes

– Teljesen közművesített, kiépített világítással készül a 250 konténer – mutatta a tervrajzot Lábodi Gábor, a Jobbik szentgotthárdi önkormányzati képviselője.

Komplett utcákat alakítanának ki a tervek szerint. 450 főről beszélnek, mert sok kiszolgáló „épület” készülhet, de Lábodi Gábor szerint sokkal több menekült elhelyezéséről lehet szó. A tervezett helyszín Szentgotthárd határa, az ipari parknál, ott, ahol a sátortábor állt.

A felépítés határideje is ismert: 2016. január 16.

A konténertáborról szóló kérés egy féloldalas tájékoztató formájában érkezett a szentgotthárdi önkormányzathoz, azt hétfőn, rendkívüli ülésen vitatták meg a képviselők.

Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere elmondta: a rövid tájékoztatás kevés volt, szeretnék tisztázni, mit vár a belügyi tárca és a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) a várostól, ezért részletesebb tájékoztatást kértek.

– A teljes körű tájékoztatás után ismét összeül a testület – várhatóan még a héten – mondta Huszár Gábor.

Lábodi Gábor úgy tudja: a jövő héten esedékes rendes novemberi testületi ülésen lesz ismét téma a konténertábor, akkorra várják a Belügyminisztérium és a BÁH képviselőit, részletes tájékoztatásra.

Lábodi Gábor azt is elmondta: a polgármester a hétfői rendkívüli ülés előtt minden képviselővel külön egyeztetett, és arról tájékoztatta őket, hogy ha helyet ad a város a tábornak, akkor számíthatnak segítségre a kormánytól. Zsarolásnak nevezte Lábodi Gábor a felvetést.

Mint mondta: attól tartanak, hogy a pénteki párizsi merényletek után felgyorsulnak a visszatoloncolások Nyugat-Európából, a menekülteknek pedig Magyarországon, akár Szentgotthárdon kell majd helyet adni.

– Ötven százalékkal visszaesett a turizmus, az idegenforgalmi bevétel Szentgotthárdon, miután szeptemberben felállították a sátortábort! Mi lenne, ha konténertábor épülne? – tette fel a kérdést Lábodi Gábor.

Ideiglenes regisztrációs pontként készült szeptemberben nem csak Szentgotthárdon, hanem előbb Körmenden sátortábor. Konténerek telepítését Körmendre nem tervezi a Belügyminisztérium – tudtuk meg Bebes István polgármestertől. – Nem jött ilyen megkeresés – jelentette ki a városvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!