Hírek

2017.08.09. 18:20

Korábban virágzik a rettegett parlagfű - Megyénkben is egyre több az érintett

MEGYEI KÖRKÉP - Bár még csak alacsony szinten, de megjelent a parlagfű pollenje a levegőben. És vannak, akik tüsszögnek tőle.

Horváth Flóra

Néhány ember számára az allergiaszezon csak nyáron, a fűfélék virágzásával kezdődik. A legismertebb allergén a parlagfű pollenje. A növény késő nyáron, ősszel virágzik. A hosszan tartó kánikula miatt viszont most előbb bontja virágát a megszokottnál.

A parlagfű pollenkoncentrációja a hét első felében fokozatosan emelkedett, és szerdától újra többfelé elérhette a magas szintet. Elsősorban az Alföldön és a Dunántúl déli részén kellett, illetve kell felkészülnünk erre a kellemetlenségre. Megyénkben is egyre több a parlagfű-allergiás.

A legtöbben a szénanátha tüneteivel fordulnak orvoshoz: orrfolyásra, szemviszketésre, orrdugulásra panaszkodnak, de a fáradékonyság, levertség érzése is velejár. Aki az említettektől szenved, minden esetben orvosi kezelést igényel. A tüneti kezelés eszközei a gyógyszerek, amelyek általában antihisztamin- vagy kortizontartalmú orrspray-k. Ezekkel megakadályozható, hogy a betegség súlyosbodjon. Kezelés hiányában ugyanis az allergia az alsó légutakra is átterjedhet, krónikus asztmát okozva.

Sokszor azonban nem egyértelműen jelentkezik az allergia, amelyet akár migrén, alvászavar, gyomor-, illetve bélrendszeri tünetek is kísérhetnek. Mindenképpen kérjünk időpontot allergiavizsgálatra, hogy kiderítsük, mire reagál furcsán a szervezetünk.

Az allergiás reakció a pollen típusától függetlenül majdnem mindig ugyanolyan. A pollen immunológiai láncreakciót indít el. A szervezet természetes védekező rendszere (antitestek) működésbe lép. Az ártalmatlan virágport veszélyes anyagként ismeri fel. Következménye, hogy a virágporral való következő találkozáskor a szervezet a pollent - tévesen - kórokozóként ismeri fel, és harcol ellene.

Miközben az allergén az antitestekhez kötődik, bizonyos sejtek hisztamint szabadítanak fel. Ezek a hírvivő anyagok átjárhatóvá teszik az érfalakat a folyadékok, a fehérjék és egyes sejtek számára, ezzel duzzanatokat, kivörösödést, viszketést és tüsszögést kiváltva.

A keresztallergia során némelyik friss zöldség vagy gyümölcs elfogyasztása túlérzékenységi reakciót vált ki olyan embereknél, akik valamilyen növényi pollenre allergiásak. A pollenallergiások, főleg szezonban, a különböző gyümölcsök, növények fogyasztását követően szájviszketést, duzzadást, szem- és orrcsorgást, rekedtséget, köhécselést, fulladást észlelnek. Ha parlagfűre vagyunk allergiásak, ne fogyasszunk banánt, dinnyeféléket, cukkinit, articsókát, uborkát, paprikát, napraforgóolajat, napraforgómagot. A bogyós és a citrusgyümölcsök, a füge, a földimogyoró, az ananász, a gránátalma és a mangó fogyasztása is allergiás tüneteket okozhat azoknál, akik érzékenyek a parlagfű pollenjére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!