Hírek

2017.07.19. 17:30

Díjmentes, de nem ingyenes a bekötés

KÖRKÉP - Július 1-jétől néhány közműrákötési díjat elengednek a szolgáltatók. Ez azonban nem azt jelenti, hogy teljesen ingyenesen vezethetünk gázt, vizet, villanyt vagy szennyvízcsatornát a házba.

Vadas Krisztina

A kormány úgy döntött, július 1-jétől tovább csökkenti a családok, valamint a kis- és közepes vállalkozások terheit: díjmentessé tették a közműcsatlakozásokat, továbbá mérsékelték vagy teljesen ingyenessé tették az ezekkel kapcsolatos eljárási díjakat.

Illusztráció: Shutterstock

Mi lett díjmentes?

A díjmentesség három szolgáltatásra vonatkozik: villany, gáz, víz (ivó- és szennyvíz). Ezek esetében meghatározott fogyasztási mértékig lett díjmentes a rácsatlakozás: a gáznál legfeljebb négy köbméter per óra névleges teljesítményű fogyasztásmérő, a villany esetében a legfeljebb 32 amper névleges teljesítményű fogyasztásmérő, valamint a 32 milliméter átmérőjű ivóvíz- vezeték és a 160 milliméter átmérőjű szennyvízvezeték bekötésére terjed ki a kedvezmény. Ezek a közműbekötések egy nagyobb lakás vagy átlagos méretű családi ház ellátásához, illetve egy átlagos méretű üzlethelyiség energiaigényéhez elegendők.

Fontos, hogy a költségmentességet nemcsak a lakosság, hanem a kis- és középvállalkozások is igénybe vehetik. A Vasivíz Zrt. tájékoztatása szerint a díj eltörlése vízbekötésnél nagyságrendileg 10 ezer forint megtakarítást jelent. A szennyvízbekötés esetén gyakorlatilag nem kimutatható összeg, amely a családoknál marad.

Miért kell továbbra is fizetni?

A magántulajdonba kerülő vezetékek, csövek, kapcsolók, kiállások, dugaljak, csapok és egyéb berendezések beépítésére nem vonatkozik a díjmentesség, és a mellékvízmérő sem lesz ingyenes.

Milyen ingatlanokra vonatkozik?

Nemcsak az újépítésű, hanem a használt lakások, házak felújításakor is igénybe vehető a kedvezmény.

Sőt, nem szükséges felújítás sem a díjmentes bekötés igényléséhez. Emellett külterületi ingatlanokra és csok mellett is érvényesíthető a díjmentesség.

Ingyenes jogorvoslat

Néhány jogorvoslati eljárás is bekerült az ingyenes tételek közé.

Például amennyiben a közműtársaság elutasítja a kiviteli tervet vagy a terv szerint kivitelezett közmű átvételét, ingyenes jogorvoslatot lehet kérni a területileg illetékes járási kormányhivatal műszaki-biztonsági hatóságtól.

Emellett radikálisan csökkennek a közműcsatlakozásokkal kapcsolatos ügyintézési határidők, illetve a korábbi határozatlan időhöz képest meghatározott ideje lesz a szolgáltatóknak elintézniük e-gyes dolgokat, hogy ne hátráltassák az ügyintézéssel az építkezési vagy felújítási munkálatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!