Hírek

2016.05.05. 17:42

Kormányinfó: a körmendi tábor csak átmeneti

Budapest – Hazugságnak minősítette Lázár János a Die Welt című német lap cikkének feltételezését, amely szerint nem véletlenül nyílt az osztrák határ közelében, Körmenden menekülttábor, a magyar kormány ugyanis így akar diszkréten megszabadulni a menekültektől.

Osváth Sarolta

A csütörtöki Kormányinfó egyik vezető témájává a Körmenden nyílt menekült tábor és az ottani események váltak: lapunk kérdésére, hogy valóban a határ közelsége miatt nyitottak meg a Körmenden befogadó állomást, a miniszter elmondta: a nyugati sajtó rendre felkapja ezt a vádat. A kormány a befogadó állomások kiválasztásakor olyan településeket keresett, ahol vannak szükség esetén zárható állami ingatlanok, lehetőleg a városokon kívül eső területeken. Körmend esetében a rendészeti szakközépiskola szabad ingatlanjának kiválasztásánál – amely ellen a helyiek és a város vezetői, így Bebes István (Fidesz-KDNP) polgármester is tiltakozott – semmilyen más meggondolás nem merült fel, a döntésnél egyáltalán nem a határ közelségét mérlegelték, hiszen az ország bármelyik részén lévő nyílt befogadó állomásról, így innét is, a menekültek lényegében szabadon távozhatnak, ha és amikor akarnak. A körmendi tábor ideiglenes, attól függően lesz nyitva, hogy mennyien érkeznek a határhoz, kapacitása 300 fő, ahol most 81 illegális bevándorló tartózkodik – fejtette ki. Beszámolt arról, hogy Körmenden az illegális bevándorlók rendészeti szakközépiskola tornacsarnokában kézilabdázó lányokat zaklattak.

Orbán Viktor miniszterelnök tegnap a szükséges intézkedések azonnali megtételére kérte Pintér Sándor belügyminisztert. Elmondása szerint a kézilabdázó lányok molesztálását az ügyeletes tiszt figyelmeztetésére sem hagyták abba , a rendőrség jelentése szerint betörték az ablakokat, ezért a lányoknak abba kellett hagyni az edzést. A kormány felveszi a kapcsolatot körmendi polgármesterrel - jelezte a miniszter. A Kormányinfó sajtótájékoztatón Lázár János antidemokratikusnak és embertelennek nevezte az Európai Bizottság új migrációs javaslatcsomagját, amely szerint az EU akarja megmondani, kik éljenek a tagországokban. Szerinte arról van szó, hogy azok az országok, amelyek "meghívták" a bevándorlókat, miután "válogattak" közülük, a "maradékot" szét akarják osztani a többi tagállam között. Európa legsötétebb éveit idézi, hogy emberekről megpróbálják megmondani, mennyit érnek származásuk alapján, mivel azok a tagállamok, amelyek nem fogadják el a kötelező kvótát, fejenként 250 ezer eurót (77,7 millió forint) kötelesek fizetni a javaslat szerint. Magyarország - miként a V4 többi tagállama is - határozottan elutasítja az Európai Bizottság javaslatát, amely nem más, mint durva zsarolás – hangsúlyozta Lázár János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!