Hírek

2016.06.09. 19:13

Kormányinfó: Jövőre fizetős lesz az M86-os, bezárhatják majd a körmendi tábort

Ezúttal Vas megyét érintő kérdésekkel is foglalkozott a Kormányinfó néven ismert kormányzati sajtótájékoztató. Szóba kerültek a megyei útfejlesztések, a menekülthelyzet és a munkaerőhiány is.

Osváth Sarolta

Az autósoknak 2017. január 1-jétől kell fizetniük az M86-os gyorsforgalmi út használatáért az e-matricás rendszerben - válaszolt lapunk kérdésére Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki Kormányinfó sajtótájékoztatóján. Az általános hazai gyakorlat szerint a következő év elejétől válik díjkötelessé az új útszakasz, így történt ez tavaly az M43-as és az M85-ös esetében is. Az M8-as autóút Körmend-Rábafüzes 2x2 sávos szakaszának kivitelezése 2018 végéig elkezdődik.

A csütörtöki Kormányinfón arról is tájékoztatást kértünk, hogy a kormány milyen településszerkezeti, gazdasági változásokat, beruházásokat, fejlesztéseket tervez, vagy milyen új befektetőkre számít az új négysávos út mentén, a korszerű közlekedési infrastruktúra megteremtése után.

Lázár János miniszter válaszában kifejtette: a kormány 1,5 milliárd forintos támogatással elősegíti, hogy Szombathelyen - ipari területen - multifunkcionális városi közszolgáltatási telephelyet alakítson ki. Ezenkívül a Modern Városok program olyan vállalásokat tartalmaz, amelyek a megyei jogú városok gazdaságának megerősítését, egyebek közt például a vállalkozások számára ipari parkok létesítését szolgálják. Kiemelte: a kormány kiemelt célja, hogy 2019-ig minden megyeszékhely és a hat megyei jogú város bekapcsolódjon a gyorsforgalmi úthálózatba. A korszerű közlekedés megteremtése ugyanis 50 kilométeres sávban, mindkét oldalon gyors gazdaságfejlesztést eredményez. Vas megyében a komplex útfelújítási programban 2016-ban több mint 18 kilométernyi fő- és mellékúti szakasz újul meg. A beavatkozások eredményeként Körmend és Szombathely között csaknem 12 kilométeren tartósan javul a 86-os főút állapota is. A forrásoktól függően a későbbiekben a további szakaszok is sorra kerülnek - ígérte Lázár János, majd kiegészítette: a májusban elfogadott Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program új eleme az M8-as autóút Körmend-Rábafüzes 2x2 sávos szakaszának előkészítése és építése, a tervek szerint az országhatárig a több mint 28 kilométeres szakasz kivitelezése 2018 végéig elkezdődik.

A menekültügy kapcsán érdeklődtünk arról is, hogy lesz-e következménye a körmendi és a szentgotthárdi befogadóállomásokra nézve, ha bezárják a bicskei menekülttábort? A miniszter elmondta: a kormány szándéka a befogadóállomások megszüntetése, ami nem jár semmilyen következménnyel a jelenlegi befogadóállomásokra, sőt, előbb-utóbb bezárják a körmendit is, ahogy a migrációs helyzet engedi. Az Európai Unió és Magyarország bevándorlókkal kapcsolatos álláspontja között kibékíthetetlen elvi különbség van, a magyar kormány nem a bevándorlókat kívánja támogatni, hanem elsődleges célja a magyar családok megerősítése, boldogulásának elősegítése. A kormány minden ülésén foglalkozik a menekültüggyel, és csak azokat hajlandó befogadni, akik menekültstátuszt kérnek, és igazolják a jogosságát.

Ezt követően Lázár Jánost a nyugati határon a turizmusban, az építőiparban és a járműiparban kialakult súlyos munkaerőhiánnyal, a szomszédos Ausztria elszívó hatásával kapcsolatos problémákról kérdeztük.

A miniszter válaszában kiemelte: a kormány döntése alapján a közelmúltban turisztikai kormánybiztost neveztek ki, akinek egyik fontos feladata koncepció kidolgozása az ágazat a szakemberhiányának megszüntetésére. Ezenkívül készül egy Balaton-program is, amely várhatóan szintén megoldást keres a problémára.

Lényegi változást azonban a szakképzési rendszer folyamatban lévő átalakítása hoz majd, ennek látható eredménye azonban legfeljebb három-négy év múlva várható csak. A szakképzés azért került át a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz, hogy jobban kiszolgálja a gazdaság igényeit, ennek érdekében folyik a rendszer teljes átalakítása a gyakorlatorientált, duális képzésre. A turisztikai ágazatban az osztrák bérek elszívóhatását úgy kommentálta, hogy a vállalkozásoknak ahhoz, hogy meg tudják tartani, előbb-utóbb itthon is meg kell fizetniük a szakképzett munkaerőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!