Hírek

2014.03.10. 17:45

Mesterházy: Öt társadalmi csoport biztosan jól jár, ha sikerül leváltani a kormányt

Mesterházy Attila pénteki nagygyűlése előtt sajtóbeszélgetésen találkozott az újságírókkal. Ismertette a kormányváltó pártok programját.

Peltzer Géza

A kormányváltó erők miniszterelnök-jelöltje dr. Nemény Andrással, az MSZP megyei elnökével, országgyűlési képviselővel, és dr. Ipkovich György országgyűlési képviselővel együtt várta a sajtót.

Nemény András elmondta: az utóbbi négy évben több olyan beruházást adtak át a megyében és a városban, amelyet még az előző ciklusban indítottak el, viszont leállították a 86-os út bővítését, és a beígért vasi cargóreptérből sem lett semmi. Az egyetem leépült, dolgozókat, oktatókat bocsátottak el, a létrehozott mechatronikai központ nem valós intézmény.

– Nem légvárakat kell építeni, hanem az emberek valós problémáival kell foglalkozni – folytatta, majd hozzátette: ha kormányra kerülnek, visszaadják a települések önrendelkezési jogát, folytatják az önkormányzati lakásfelújításokat, az angol- és német nyelv ingyenes oktatását a szombathelyi óvodákban.

Mesterházy Attila elmondta: öt társadalmi csoport biztosan jobban fog járni, ha sikerül leváltani az Orbán-kormányt. Ezek: gyerekek, nők, munkavállalók, idősek és kisvállalkozók. Folytatta a nemrégiben nyilvánosságra hozott nyolc „szimbolikus” igérettel: 250 ezer új, valódi munkahelyet teremtenek, a fiataloknak garantáltan munkát vagy képzést adnak. Másfélszeresére, 100 ezer forintra emelik a nettó minimálbért úgy, hogy a munkáltatók bérterhei nem növekednek. A mikrovállalkozások leírhatják a társasági adójukból a bérekre rakódó közterheket, jelentősen csökkentik az alapvető élelmiszerek árát. Igazságos és fenntartható lesz a rezsicsökkentés, 100 ezer forintos nyugdíjig minden 65 év feletti 24 ezer forint pluszpénzt kap gyógyszerre. Radikálisan csökkentik, majd megszüntetjük a hosszú kórházi várólistákat, és felszámolják a  gyermekéhezést Magyarországon. Ezeken felül megszüntetik az országra ma jellemező félelmet, megosztottságot. Elmondta azt is, hogy Nemény Andrástól győzelmet vár a választáson, a kormányváltó erők másik két vasi jelöltjétől pedig tisztes szereplést. A Simon-, illetve Zuschlag-ügyekkel kapcsolatban kérdésünkre kijelentette:

– Simon Gábor nem tagja a pártnak, a parlamentnek, összes tisztségéről lemondott. Van viszont Simon-ügy, a fideszes Simon Miklós ügye, akit mentelmi joggal védnek köztörvényes bűncselekmény elkövetésének gyanújában. A Zuschlag-ügy a Fidesz lejárató kampányának a része. Csak a vak nem látja, hogy az a lap hozta le a vele készült interjút, amely ugyannannak a kiadónak a tulajdonában van, amely kiadja majd Zuschlag könyvét és nyilván fizeti tiszteletdíját is – érdekes, hogy pont egy hónappal a választás előtt.

Mesterházy Attila a sajtóbeszélgetés után az MMIK-ba ment át, ahol telt ház várta, sokan csak a színház előterében találtak ülőhelyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!