Hírek

2017.04.27. 18:35

Fél év elég volt ahhoz, hogy megszépüljön a Vadászlak Körmenden

Körmend - A jelenlegi állapot még nem lehet a vég-eredmény - húzta alá Bebes István, Körmend polgármestere a Vadászlak ünnepélyes átadóján, csütörtökön.

Markó Petra

Ez az épülete ugyan elkészült, de a teljes kastély-együttesben bőven lesz még munka. A város és a térség turisztikai vonzerejét alapvetően meghatározza a Batthyány-kastélyegyüttes, a hozzá kapcsolódó csaknem negyvenhektáros kerttel. A kettő együtt komplexitásában pedig országosan is a legjelentősebb műemlékek közé sorolható.

A körmendiek körében nem ismeretlen a Várkert eldugott részében található Vadászlak sem. Hányatott sors jellemezte az elmúlt években, így az, amit a rekonstrukciós munkák után látni lehet, mindenkit ámulatba ejt. Október és április között többször jártuk már be az épületet és annak környékét, megfigyelhettük a felújítási fázisokat, most azonban végre teljesen elkészült.

A kiállítás egyik részlete

A helyi önkormányzat az elmúlt években eredményes lépéseket tett és tesz a műemlék-épületegyüttes felújítására, a kert újraélesztésére, tematikus kiállítások fejlesztésére.

AZ EGT Finanszírozási Alap mintegy 155 millió forintnyi támogatásának és az önkormányzat 7,7 millió forintos önerejének köszönhetően alakulhatott át most tartalmában és küllemében is a Batthyány-kastély kertjének ékszerdoboza.

Majthényi László közgyűlési elnök a csütörtöki átadóünnepségen

A beruházás keretében csaknem 350 négyzetméteren történt rekonstrukciós munka, illetve az új funkciókat korszerűen szolgáló átalakítások. Kicserélték a nyílás-zárókat, a tetőt, felújították a külső homlokzatot és belső, funkcionális tereket alakítottak ki. Mindezt úgy, hogy közben gondoltak az akadálymentesítésre is. Az épület a jövőben kulturális tér lesz, ahol természettudományi ismereteket is közvetítő állandó, valamint időszaki kiállítások kapnak helyet. A funkcionális terek kialakításánál fő szempont volt a Batthyány-örökség természetvédelmi ágának megismertetése, hiszen a kastélypark kutatása és kerttörténeti bemutatása még nem történt meg.

Majthényi László közgyűlési elnök a csütörtöki átadóünnepségen

A Vadászlak miatt többletforrásra is szükség van. A legutóbbi képviselőtestületi ülésen egy mintegy 19 millió forintos pályázatról döntöttek a városatyák, ami ha pozitív elbírálást kap, további kiegészítő forrás érkezhet a Vadászlak fejlesztéséhez. A kiegészítő támogatás segítségével a körmendi kötődésű tárgyi és szellemi emlékeket méltó módon tudnák bemutatni. Ennek keretében a Molnár Lajos Madárgyűjteményt, Szinetár Miklós hagyatékát és a Batthyány család örökségét tennék vonzóbbá. A fentieken túl a Vadászlak közvetlen környezetében - a galambdúc és kerekeskút szomszédságában - fűszer- és gyógynövény-bemutató kertet alakítanának ki. A pályázat mintegy 995 ezer forint önerőt igényel, amit a körmendi városvezetés elkülönített a 2017. évi költségvetés terhére.

Addig is, ha valaki szeretné megnézni a megújult Vadászlakot, annak mindenképpen érdemes. Erre pedig nem lehet jobb alkalom az április 28-a és május 1-je közötti Európa Napok rendezvénysorozatnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!