Hírek

2017.04.11. 20:18

Körmendi iskola-összevonás: tiltakoznak a szülők

Az épület megmaradna, csak a név veszne el. A polgármester szerint kompromisszumra kellene törekedni, a szülők nem akarnak változást. A végső döntést felsőbb szinten hozzák meg.

Budai Dávid

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, az a hír terjedt el a városban, hogy szeptember 1-jétől összevonnak két iskolát, mégpedig úgy, hogy a Körmendi Somogyi Béla Általános Iskola beolvad az Olcsai-Kiss Zoltán Általános Iskolába. Mostanra kiderült, a hír igaz. Először márciusban merült fel az iskola-összevonás lehetősége, amikor a Szombathelyi Tankerületi Központ a fenntartásában lévő intézmények hosszú távon történő, hatékony fenntartásának és működtetésének lehetőségét vizsgálta - derült ki a tankerület szakmai igazgatóhelyettesének, Farkas Tibornénak szerkesztőségünkhöz eljuttatott leveléből.

Fotó: Unger Tamás

A döntés oka, hogy a Somogyiban az elmúlt években csökkent a tanulólétszám, és a demográfiai adatok alapján a következő hat évben sem lehet számítani a tankötelesek számának növekedésére. Várhatóan az indítható első osztályok száma városi szinten évente legfeljebb négy lesz, ezért az általános iskolai feladatellátáshoz elegendő az átszervezést követően megmaradó, két önálló intézmény fenntartása. Az érintett két iskola egy utcában, egymás mellett álló épületben található, így összevonás esetén a meglévő infrastruktúrát hatékonyabban lehet biztosítani. Az Olcsai növekvő tanulólétszámán és jelenlegi, 92 százalékos kihasználtságán is enyhítene az összeolvadás, valamint az ott tanító pedagógusok terhei is csökkennének, ha megvalósulna az átszervezés - áll a levélben.

Az átszervezés pedig azt jelenti, hogy „csupán" az intézmény önállósága szűnik meg, az épületben továbbra is biztosított lesz a tanulók oktatása. Az intézkedés a most beíratkozni kívánó diákok szüleit nem érinti, hiszen továbbra is a választott iskola épületében tanulhatnak a gyermekeik, csak az intézmény neve lenne más. A fenntartó a továbbiakban is számít minden dolgozó munkájára, így az ígéret szerint nem lesznek elbocsátások sem. Nem kell tehát aggódni, és különben is az átszervezési javaslatról a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a fenntartó kikéri a szülők, pedagógusok és az önkormányzat véleményét is. A végső döntést azonban nem ők, hanem az oktatásért felelős miniszter hozza meg május 31-éig.

Tegnap 16 órakor az előre meghirdetett szülői fórumon mintegy félszáz - az iskola sorsáért aggódó - szülő és gyerekeik jelentek meg a Somogyi udvarán, őket a Szombathelyi Tankerület érvei (úgy, mint a fogyatkozó gyereklétszám és a költségcsökkentés) szemmel láthatóan nem győzték meg. Többen amellett érveltek, hogy éppen a kormány intézkedéseitől várható növekedő gyermeklétszám a jövőben, ami akár három-négy év múlva már éreztetheti is a hatását. Azzal pedig, hogy az épület megmarad és a Somogyi nevét elveszítve az Olcsai tagintézményeként működne tovább, szerintük semmit sem spórolnának. Több szülő és tanár szerint már csak a két iskola eltérő szellemisége sem teszi lehetővé az egybeolvadást. Így vélekedett egy szülő, Szász Judit is, aki szerint a földrajzi közelség nem lehet indoka egy két, teljesen eltérő intézmény összevonásának. Fontos, hogy különbözzenek az iskolák egymástól, még akkor is, ha a tananyag ugyanaz, hiszen a tanárokon nagyon sok múlik. - A Somogyiban gyerekközpontú az oktatás, ahová a szülők bemehetnek, ellentétben más iskolákkal. Ott a gyerekeket személyiségekként tartják számon, nem kritikus tömegként - hangsúlyozta.

 

Elhangzott: a tanárokat sokkolta a tankerület terve, amely a lehető legrosszabbkor, beíratás előtt jött, így félő, hogy sok szülő most majd valóban nem meri választani a Somogyit. Az iskola korábbi igazgatója, Patonay Imre, vagy ahogyan mindenki ismeri, Putesz is felszólalt. Az ő véleménye is az volt, hogy a két iskolát nem szabad egybeolvasztani, már az is nagy baj volt, hogy fenntartását elvették az önkormányzattól. Az egykori igazgató szerint a Somogyit, mint az ország legjobban felszerelt iskoláját nem szabadna veszni hagyni, ráadásul ő is úgy véli, a döntéssel semmit sem spórolna a fenntartó, legfeljebb egy igazgatói fizetést. A város másik ismert alakja, Hegedüs László, azaz Hege szerint - az ő lánya is az iskola tanulója -, ha a szülők és tanárok mögé beáll az önkormányzat, a polgármester és a térség országgyűlési képviselője, akkor jó eséllyel meg tudnak vétózni egy esetleges összeolvadásról szóló döntést.

Bebes István polgármester, akinek szintén minden gyermeke a Somogyi diákja volt, elmondta, megérti a szülők reakcióját, ő maga is hasonlóan érez, ám a döntés nem az ő kezükben van, ők csupán a véleményüket továbbíthatják. A politikus szerint az összeolvadást elutasító totális ellenállás rosszabb, mintha valamilyen kompromisszumra törekednének a fenntartóval, mivel szerinte csak így biztosítható, hogy az iskola identitása megmaradjon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!