Hírek

2016.05.05. 16:02

Körmendi ablaktörés: baleset vagy zaklatás volt?

Körmend - Mintegy nyolcvan migráns van most Körmenden, a hírekkel, híresztelésekkel ellentétben a városban nem kellett intézkedni a rendőröknek a menedékkérőkkel szemben. Az ablaktörés híre zaklatásként jelent már meg a kormányinfón, és intézkedést vár a belügyminisztertől a kormányfő.

Bakos Ágnes

- Két dolog biztos: az egyik, hogy a Körmendi Rendészeti Szakközépiskola tornatermében edzettek a kézilabdás lányok. A másik az, hogy betört egy ablak. - mondta el csütörtökön dr. Tiborcz János, Vas megye rendőrfőkapitánya. Megbízható hírforrásunktól úgy értesültünk: benézett egy, az iskola udvarán kialakított táborban lakó migráns a tornacsarnokba, amikor ott edzést tartottak. A teremfelügyelő elküldte, behúzta a függönyt, akkor csörömpölést hallott, mert a menedékkérő dühében berúgta az ablakot. Cáfolt a rendőrkapitány. Szabálysértési eljárás folyik az ablaktörés ügyében, a tettes ismeretlen - ugyanis senki nem látta az esetet. - Nincs bizonyíték a szándékosságra - mondta dr. Tiborcz János. Repedt, régi ablakok vannak a csarnokon, a betört ablakon keresztül nem látni be a terembe, belülről pedig függöny takarja a ki- és belátást - magyarázta az információnkkal ellentétes tényeket a kapitány. Ismeretlen tettes ellen folyik szabálysértési eljárás, de a véletlen műve is lehetett a rongálás.

- Az ablakpárkányra le lehet ülni, ha valaki nekitámaszkodik az üvegnek, az betörhet. Természetesen a rendőri eljárásban több személyt meghallgattak, egy szülő vallomását idézte a kapitány: „A migránsok nem jöttek ki a tábor területéről, a gyerekeket nem kellett kimenekíteni onnan, kisétáltak." Az ideiglenes befogadóállomás belügyminisztériumi területen van, ott a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal illetékes, a rendőrségnek nem volt dolga a tábornál. Most viszont járőrözni fognak: a kerítés mellett, és térfigyelő kamera kerül a csarnok sarkához. A cél az, hogy a körmendiek biztonságban érezzék magukat. A városban rendkívüli eset nem történt, nem volt szükség rendőri intézkedésre, a most Körmenden tartózkodó mintegy nyolcvan migráns nem okozott gondot a város közbiztonságában. Közben az ablaktörés híre, köszönhetően a félinformációkból és kiszínezett tényekből közölt beszámolóknak, már úgy jutott el Budapestre, hogy több ablakot is betörtek, és „Körmenden illegális bevándorlók kézilabdázó lányokat zaklattak". Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette:

- Orbán Viktor miniszterelnök azonnali intézkedésekre kérte Pintér Sándor belügyminisztert a Körmenden történtek miatt. Ahogy fogalmazott: Magyarországon ilyen nem fordulhat elő, a kormány a lehatározottabb rendőri fellépést kéri Körmenden és minden ilyen esetben. Faragó Andrást, a körmendi női kézilabda-szakosztály egyik edzőjét értük utol. Nem akart nyilatkozni az esetről. Arra a kérdésre, hogy hol lesznek ezek után az edzések, azt mondta, keresik a helyszínt a környéken: - Nem most kezdtünk ezen gondolkodni, mert várható volt ez a helyzet. Nem az, hogy ilyesmi történik, hanem az, hogy a szülők ide nem fogják engedni a gyereküket - így fogalmazott az edző.

Az ablakbetörésről szóló beszámolók kétségbe vonják, hogy biztonsággal, zavartalanul folyhat-e a körmendi sportélet - ezt a szerdai Körmend-Zalaegerszeg kosárlabdameccsel cáfolta a Vas megyei rendőrfőkapitány, hiszen rendbontás nélkül lezajlott a derbi. - A kézilabda szakosztály nyugodtan tud működni - szögezte le dr. Tiborcz János. A körmendi polgárőrök segítséget kaphatnak a többi Vas megyei polgárőrségtől - ezt mondta a megyei kapitány. A rendőrség részéről nincs akadálya annak, hogy más települések formaruhásai is segítsék Körmend közbiztonságának szavatolását, ahogy azt a Vas Népében megjelent cikkben is kérték a körmendi polgárőrök.

A Körmendre hozott migránsok egyébként nem „mozdulnak", nem indult áradat Ausztria felé. - Két személyről tudunk, akik vonattal indultak Ausztriába, Szentgotthárdon fogták el őket - mondta el a kapitány. A Bicskéről Körmendre szállított migránsok szabad emberek, hiszen menekültstátuszt kértek Magyarországon, az elbírálásra várnak. Regisztrálták már őket, és átestek orvosi vizsgálaton. Nyugalom van Körmenden - a hírekkel, álhírekkel ellentétben.

Kapcsolódó cikk:

Véletlen is lehetett az ablaktörés – A rendőrség szerint nem látta senki, hogy egy migráns rongált volna Körmenden

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!