Hírek

2017.04.13. 13:17

Körmendi iskolaügy: megmaradhat a Somogyi önállósága

A megszokottól eltérően nagy érdeklődés övezte a körmendi városvezetés rendkívüli képviselőtestületi ülését csütörtökön.

Markó Petra

Erre az előzményekből számítani is lehetett. Két napirendi pontot tárgyalt a grémium. Először a Vadászlak megújítása kapcsán döntöttek egy pályázatról, mivel az épület további fejlesztéséhez kiegészítő forrásra van szükség. Ezt követően került terítékre a Somogyi Béla Általános Iskola ügye.

Czvitkovits Gyula, Körmend alpolgármestere, Bebes István, Körmend polgármestere, dr. Stepics Anita, jegyző

ELŐZMÉNYEK

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ azzal kereste meg a körmendi önkormányzatot, hogy a fenntartó és működtető intézményátszervezést szeretne megvalósítani a város iskoláiban. 2017. szeptember 1-jétől a Kölcsey Utcai Általános Iskola táncművészeti és zeneművészeti tagiskoláit összevonnák, a Somogyi Béla Általános Iskola beolvadna az Olcsai-Kiss Zoltán Általános Iskolába, a Hunyadi úti iskolából pedig a sajátos nevelési igényű tanulókat áthelyeznék az Olcsaiba. Továbbá, mivel a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban évek óta nincsen igény a felnőttek érettségire való felkészítésére - legutóbb 3 évvel ezelőtt volt kimenő osztály-, megszüntetnék a felnőttoktatásnak ezt a formáját. Ezt egyébként a középiskola maga kezdeményezte.

A Somogyi kapcsán parázs vita alakult ki a városban az elmúlt napokban. Szülői fórumot is tartottak, amelyet az iskola önállóságának megőrzése érdekében hívtak össze.

A fenntartó indoklása szerint jelentősen csökkent a tanulólétszám a körmendi sportiskolában, a demográfiai adatok pedig nem arra utalnak, hogy javulni fog a helyzet. Ha minden így marad, több pedagógus is elveszítheti az  állását.

Fodor István, a Klebelsberg Intézmény Fenntartó Központ Szombathelyi Tankerületének vezetője

Fotók: Jámbori Tamás

 

JAVASLAT

Mivel év elejétől nem a város az iskolák fenntartója, nekik is megvan kötve a kezük, csak véleményük lehet - ezt hangsúlyozta Bebes István, Körmend polgármestere az ülés kezdetén. Az elmúlt napokban egyeztettek a szülői szervezettel, az iskolai vezetéssel és a KLIK-kel is, ennek tükrében készítettek határozati javaslatot a testületnek.

A Kölcsey gimnázium, valamint az általános iskola és a Hunyadi úti tagintézmény esetében tudomásul vették a tankerület szakmai javaslatát. A Somogyi esetében azonban változtatást kértek. Eszerint csak akkor tudják támogatni a KLIK törekvéseit, amennyiben a Somogyi iskola megőrizheti nevét, önállóságát, nevelési-pedagógiai programját. Nem akarnak összevonást, kompromisszumos megoldást ajánlanak: azt, hogy a Somogyi az Olcsai tagintézményeként működjön a következő tanévtől.

 

DÖNTÉS

A jelenlegi helyzet egy hosszabb távon problémás folyamat időben történő kezelése - ezt már Fodor István, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ szombathelyi tankerületének vezetője mondta. Véleménye szerint dönthetnek úgy, hogy nem tesznek semmit, de az intézmény felelős fenntartójaként muszáj. Nem akarnak leépítéseket, drasztikus döntéseket hozni, és nyitottak a helyi önkormányzat javaslatára.

A körmendi önkormányzat kilenc igen, két tartózkodás és nem szavazat nélkül fogadta el a határozati javaslatot. A KLIK pedig ezt fogja beleírni a szakmai ajánlásába, hiszen nem ők hozzák a döntést. Az ügyben a végső szót az oktatási ügyekért felelős miniszter hozza meg május végén.

A Somogyi tehát fellélegezhet, a helyi közösség pedig ismét megmutatta, mire képesek, ha összefognak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!