Hírek

2017.05.19. 17:30

Közel 1 milliárd fejlesztésekre Kőszegen

Kőszeg - Egyebek között jelentős közlekedésfejlesztési beruházások valósulhatnak meg a Területi Operatív Program (TOP) nyertes kőszegi pályázatainak köszönhetően.

Cseszkó Tamás

- Izgatottan vártuk már a fejlesztési ciklus első körös nyertes pályázatainak eredményhirdetését - mondta el lapunknak Huber László, Kőszeg polgármestere. - Örömmel jelenthetem, hogy városunk közel 1 milliárd forint vissza nem térítendő központi támogatást nyert - tette hozzá a városvezető, aki köszönetet mondott Ágh Péter országgyűlési képviselőnek, hogy ismét hatékonyan dolgozott a városért.

A legnagyobb összegű támogatást, mintegy 300 millió forintot a déli városrész közlekedésfejlesztésére fordíthatják majd. A beruházás részeként megépül a Pogányi út teljes szakasza, mely tehermentesíti a Rohonci-Rákóczi utcák forgalmát, valamint kerékpársáv készül a Gábor Áron utca teljes hosszában, ami a Pogányi útra vezet és leágazik a Forintos Mátyás utcába, onnan pedig a Rákóczi utat keresztezve a Szent Lénárd utcán át halad a Petőfi térig. A közlekedésfejlesztés részeként a KRAFT-program támogatásával megvalósulhat a Kiss János utca teljes rekonstrukciója is. A kivitelezések várhatóan 2018 tavaszán kezdődnek.

290 millió forint támogatást ítéltek meg a Zöld város kialakítása programban a városmajor környezettudatos megújítására. A fejlesztés célja a városmajor teljes rekonstrukciója, mely magában foglalja a piac korszerűsítését, a parkolókapacitás növelését és a teljes közterület megújítását a jelenlegi zöldfelület jelentős növelésével. A programhoz kapcsolódóan a Gyöngyös-part részleges revitalizációja, kerékpárutak kialakítása és a Várkör keleti szakaszának megújítása is megvalósulhat majd a KRAFT forrásaiból.

A város több pontján fog megvalósulni a csapadékvíz-elvezető rendszer fejlesztése, melyhez 150 millió forintot biztosít a TOP. A fejlesztés érinti a Mohás, a Szabóhegyi, a Postásrét, a Szőlőskert, a Gábor Áron utcákat, valamint Kőszegfalva városrészt, a Puskapor utcát, illetve a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont környékét is.

Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, Huber László kőszegi polgármester és Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője Fotó: Ohr Tibor

- Pályázatunk eredményeként 150 millió forintot költhetünk el az Újvárosi Óvoda és Kőszegfalvi Tagóvodája, valamint a Központi Óvoda és Felsővárosi Tagóvodája korszerűsítésére, felújítására - hangzott el. A munkálatok érintik majd mind a belső és külső tereket, az épületek gépészetét, homlokzatát és egyéb kiegészítő részeit is. A polgármester arról is beszélt, hogy a kivitelezéseket a nyári leállásokra tervezik, a munkálatok már idén elkezdődhetnek, és jövő nyárra szeretnék befejezni őket.

További közlekedésfejlesztést, valamint turisztikai célokat is szolgálhat a Kőszeg-Kőszegfalvi kerékpárút rekonstrukciója és meghosszabbítása az Abért-tóig. Ez a projekt a Vas Megyei Önkormányzat koordinálásával 104 millió forintból valósulhat meg. Ezen projektnek jelenleg is zajlik a tervezése.

Ágh Péter, Kőszeg országgyűlési képviselője a jó hírek kapcsán kiemelte: az elmúlt években láthatóan magasabb sebességi fokozatra kapcsolat a város fejlődése. - Ehhez járult hozzá a kormány támogatása és a KRAFT-program is - emlékeztetett a képviselő, hozzátéve, hogy a mostani támogatások ismét komoly mérföldkövet jelentenek Kőszeg modern kori fejlődésének történetében. - Nem állunk meg, továbbra is azért dolgozunk, hogy a lendület ne álljon meg - mondta Ágh Péter, kiemelve, hogy a mostani fejlesztések nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy Kőszeg még élhetőbb legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!