Hírek

2017.01.29. 11:26

Kőszegi horvát bál - Jurisics Miklós és a miniszter is bálozott

Szombat este tartotta hagyományos bálját a kőszegi horvát nemzetiségi önkormányzat. Petkovics Sándor, az önkormányzat vezetője elmondta: idén 36. alkalommal gyűltek össze a kőszegi horvátok, a környék horvát falvainak – Ólmod, Horvátzsidány - lakói, de jöttek vendégek Székesfehérvárról és az osztrák, horvát nemzetiségi településekről is.

Turbók Attila

Ottjártunkkor Surda dala szólt a kőszegi Jurisics-vár lovagtermében, ami nem véletlen. Petkovics Sándor szerint azon az estén autentikus horvát zenére táncoltak a bál vendégei. Csaknem kétszázan hallgatták meg Huber László polgármester köszöntőjét, majd a felsőcsatári táncosok előadásában gyönyörködhettek.

- Évtizedek óta a nemzetiségi önkormányzat egyik legnagyobb, de mondhatom a legjobb rendezvénye a kőszegi horvát bál – mondta Petkovics Sándor. A nemzetiségi önkormányzat ezen kívül még számos, helyi eseményt is rendez, a maligán túrát – ennek végállomása a Stefanich pince, az Ostromnapok egyes programelemeit (ott évekig Petkovics Sándor alakította Jurisics Miklóst), vagy a kőszegi horvát napot. Megtudtuk, 2000 óta kezelésükben van a kőszegi Szent Imre templom, horvát adventet tartanak és részt vesznek országos és határon túli programokban is.

A kőszegi horvát bál jó hangulata évek óta garantált, erről a vendégek reggelig gondoskodtak. A horvát nemzetiség és a város vezetője mellett számos kőszegi vállalkozóval is találkozhatott a látogató. Többek közt beszélgettünk Décsi Lajossal, aki a helyi „almaügyi miniszter” Kőszegen. A Vas Népének „aranyérmös” almapálinkájával is büszkélkedett a három évtizede Kőszegre költözött, amúgy alföldi származású férfi. Nevetve jegyezte meg, hiába a harminc év, még mindig „gyüttmönt”-nek számít a környéken. Komonszky János, a kőszegi „tojásfelelős” is jól érezte magát Huber László polgármester asztalánál. A horvát bálról természetesen nem hiányzott a város bora sem, Stefanics Kornél pincéjének büszkesége a Stefanich-asztalnál is jól fogyott.

A kőszegi horvát bál immár hagyományosan a reggeli órákig tartott, ahogy Petkovics Sándor megjegyezte: erről évek óta a „kemény mag” gondoskodik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!