Hírek

2009.09.16. 02:29

Kötődés minden szinten - kitüntették Csuk Ferencet

Szentgotthárd - Anno másodikos technikusként második díjat nyert irodalmi pályázaton Csuk Ferenc. A díjakat Illyés Gyula adta át. A legényt nem engedték el az ünnepségre...

Szenkovits Péter

Csuk Ferencnek Szentgotthárd városért kitüntetést adományozott a képviselő-testület. Az ünnepeltet - aki a Szentgotthárd kultúrájáért kitüntetést is kiérdemelte - otthonában kerestük fel.

Nyolcan voltak testvérek. A szegénység rányomta bélyegét a család mindennapjaira. A selyemgyár egykori igazgatója, Offner Gyula mégis rábeszélte édesanyját - édesapja nagybeteg volt, alkalmi munkákat vállalhatott csupán -, hogy írassa be a győri textilipari technikumba. Ott fertőzte meg az irodalommal Grábics Frigyesné magyartanár, akinek a férje egészen az 56-os forradalom leveréséig a helyi írók lektora volt. (Utóbb kilenc hónapra ítélték; rendszerint Darvas Iván színművész után sétált a börtönudvaron.) Ferenc verselt, s bár Grábics Frigyes - akitől megtanulta, miként kell kutatni régi idők anyagait, emlékeit - zsengéknek nevezte írásait, azok közül néhány mégis meg-megjelent lapokban.

Másodikos volt, amikor - a forradalom idején - iskolája a városi diákok szövetségébe delegálta. Földes Gábor, a győri színház főrendezője fogta össze a diákokat.

1957 márciusában irodalmi pályázatot írtak ki a Győri Vár visszafoglalásának 300. évfordulója alkalmából. A középiskolás kategóriában megszerezte - megosztva - a második helyet. (Első díjat nem adtak ki.) Az iskola igazgatója azonban - 56-os ténykedése miatt - elhallgatta előle, mikor is lesz a díjkiosztó, ahol Illyés Gyula Kossuth-díjas költő nyújtotta át az elismeréseket...

Egyszer Ónody Miklóstól (aki korábban a gödöllői egyetemen tanult) kapott levelet Franciaországból; igen ám, de kollégiumi nevelőtanára azt nem volt hajlandó odaadni neki. Éjjel három negyedikes társa beosont a tanáriba, kinyitotta a borítékot, üres papírt és egy keményebb lapot csempésztek vissza, majd leragasztották azt. Így jutott hozzá Ferenc a levélhez, s egy fényképhez, amelyen Ónody Miki indiánszerelésben feszít. Utóbb Ferenc kérlelni kezdte a nevelőtanárt, hogy legyen szíves, adja már oda a neki címzett levelet. ";Miféle levelet? , kérdezett vissza. Hát azt, amit Franciaországból kaptam! ";Te, hazudsz, hiszen nincs is semmiféle levél! Niincs? , kérdezett vissza Ferenc, majd előkapta a küldeményt, s megmutatta. Rávetődött a tanár, de Ferenc nem engedte ki a kezéből. Kolesztársai estére vacsorabojkottot hirdettek... A tanári kar Ferenc mellett állt ki, a nevelőtanár azonban nem engedett. Az igazgató arra utasította a nebulót, hogy kérjen tőle bocsánatot. Erre Ferenc (aki magára vállalta, hogy ő cserélte ki a boríték tarlalmát): Én most is százszor becsületesebb vagyok, mint ő! Kirúgták a kollégiumból. Ám az iskolaigazgató-helyettes nőnek annyit elárult: Egy év múlva minden kiderül! (Miután végeznek majd idősebb társai.) A dirihelyettesnő elővette a negyedikeseket: Ne tagadjatok, a Csuk már mindent bevallott. Így azok dalra fakadtak ... Köszönöm , nyugtázta a vallató, aki azért még odabökte nekik: A Csuk hallgatott; ti mondtátok meg. A suliból végül is senkit sem rúgtak ki.

A győri tanulmányok befejezése - és a katonáskodás - után visszatért szülővárosába. A selyemgyárban helyezkedett el. Ez volt az első, egyben az utolsó és egyetlen munkahelye. A gyár szinte valamennyi üzemrészében dolgozott, a ranglétrán alulról kezdve egészen a termelésvezető beosztásig. 1993-ban ezer embert küldtek el. Azaz: az új olasz tulaj ezerkétszáz dolgozóból mindössze kétszázat vett át. Köztük Csuk Ferencet is. Megmaradt termelésvezetőnek. Nyugdíjazásakor (2001-ben) azt kérte a főnöke: maradjon még, tanítsa be az utódját. Rendben van, ha a verseskötetem kiadását fedezi, vágta rá. Állt az alku. Meg is jelent a Botorkáló remény című könyve. (1998: ekkortól tagja a művelődési ház irodalmi klubjának. Az ő ötlete alapján született meg a Kötődés című kötet.)

2001-től az MSZP szentgotthárdi elnöke. Kitartóan s nem kevés ideig lobbizott (ő is) - kormánykörökben és másutt - azért, hogy a mediterrán fürdő a megnyitását követően megfelelő anyagi támogatáshoz jusson, hogy fellélegezve működhessen.

2001-ben jelent meg a Gát című kisregénye. A folytatását Se részvét, se gyűlölet címmel 2005-ben fejezte be. Festményeiről is ismerik. Helytörténeti kutatásokkal is foglalkozik. Aktivistája a Pronasnak. Minden megmozduláson részt vesz. Neje harmincnyolc évig a szociális otthonban szinte végig intézetvezető főnővér volt. Ő teremtette meg azt a hátteret, hogy a család mellett az irodalommal, a képzőművészettel tudjak foglalkozni. Fiuk a Savaria Egyetem szombathelyi könyvtárában dolgozik, lányuk számítógépes szakember. Hat unokájuk a szemük fénye...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!