Hírek

2017.03.15. 17:08

Kovács Árpáddal emlékeztek a sárváriak

Sárváron a Nádasdy-vár udvarán mintegy ötszáz ember emlékezett az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójára.

Pajor András

. Az ünnep szónoka Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács sárvári gyökerekkel rendelkező elnöke volt.

- A forradalom és szabadságharc államépítésének nagyszerűségébe kapaszkodva, a 169 évvel korábbi tavasz nagy tetteinek sokaságából ma, itt, Sárváron két nagyszerű államszervező emberre, gróf Batthyány Lajosra és Kossuth Lajosra, valamint a személyiségüket összekötő közös, kormányzati vállalkozás egyik, a szabadságharc anyagi alapját megteremtő pillérére, az állami működés pénzügyeire emlékezem – emelte ki Kovács Árpád beszédében, majd így folytatta:

Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke mondott ünnepi beszédet a sárvári megemlékezésen Fotó: Pajor András

- Amikor pedig Kossuth ellenlépésként létrehozta az önálló magyar jegybankot és az önálló magyar pénzt, nyomban megkezdődött a politikai nyomás és a katonai ellenakció. Vitatták Magyarország jogát a pénzügyi önállósághoz, és a magyar kormány pénz- és bankügyi intézkedéseit aggasztónak minősítették a monarchia egysége szempontjából.

Kovács Árpád végül kiemelte, hogy a mai pénzügyi világ százszorta jobb reális lehetőséget teremt hazánk számára a rég várt európai felzárkózás szempontjából. Az ünnepi beszédet követően a szombathelyi Weöres Sándor Színház színészei idézték fel a forradalom napjait, majd a Petőfi-szobornál tartott koszorúzással ért véget az ünnepi megemlékezés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!