Hírek

2017.08.14. 12:41

Közel négyszáz viharkár sújtotta Vas megyét csütörtök óta

A megye tűzoltói a hétvégén is kárhelyszínről, kárhelyszínre haladva számolták fel a vihar következtében kidőlt fákat, épületkárokat. A beavatkozások még hétfőn is folytatódtak.

Vas megyét 2017.08.10-én a kora esti órákban Szlovénia felől egy széles zivatarzóna érte el, amelynek következtében 105-110 km/h-ás széllökések keletkeztek, a csapadék mennyisége átlagosan 10-11 mm volt. A megye területén több helyütt öles fák dőltek úttestre, házakra, kerítésekre, villanyoszlopok dőltek ki, veszélyeztetve a közúti és gyalogos forgalmat, de lakóházak tetőszerkezetét is megbontotta a nagy erejű szél. A Vas megyei tűzoltó egységeket 2017.08.10. és 2017.08.14. között összesen közel négyszáz esetben riasztották a vihar következtében jelentkező káresemények elhárításához. Ebből közel 300 esetben fakidőléshez, míg közel 100 esetben épületkárok felszámolásához riasztották a megye tűzoltóit. A beavatkozások száma ebben a négy napban az éves műszaki mentések 2/3-át, míg az éves beavatkozások 1/3-át tette ki. A nagyszámú eset kezelésére ezekben a napokban a Megyei Műveletirányítási Központ megerősített szolgálatot látott el. A hétvége minden napján közel 160 tűzoltó dolgozott a károk elhárításán. Így a körmendi, sárvári és szombathelyi hivatásos egységek, a szentgotthárdi katasztrófavédelmi őrs tűzoltói, a celldömölki, répcelaki, csepregi, vasvári, kőszegi önkormányzati tűzoltók mellett a Borostyánkő Járási Mentőcsoport öt fővel, az Írottkő Járási Mentőcsoport három fővel, valamint a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal együttműködési megállapodást kötött önkéntes tűzoltó egyesületek tagjai is bevetésre kerültek. Önkéntes tűzoltó egységek közül Ivánc, Őriszentpéter, Felsőszölnök, Alsószölnök, Magyarlak, Szombathely, Szentpéterfa, Horvátzsidány, Szakonyfalu, Kőszegszerdahely, Kőszegdoroszló, Bozsok, Táplánszentkereszt, Nemescsó, Vép-Bozzai, Egyházashetye, Csénye, Ikervár és Répceszemere önkéntes tűzoltói avatkoztak be, segítve a hivatásosok munkáját.

2017.08.10-én 22 órakor Vas megyében több mint 70 településen közel 15 000 fogyasztói helyen az elektromos áram szolgáltatása a kidőlt villanyoszlopok és a vezetékekre dőlt fák miatt szünetelt. A tűzoltók munkájukkal segítették a villamos energia szolgáltató munkáját, hogy az áramszolgáltatás az összes fogyasztói helyen minél előbb helyreállhasson.  A vihar nem csak a villamos energia szolgáltatónál okozott fennakadást. A Szombathely-Szentgotthárd vasútvonal, valamint a Szombathely-Zalaszentiván vasútvonal felsővezetékeire, és a pályára dőlő fák miatt a vasúti közlekedés leállt. Az érintett vonalakon a GYSEV Zrt. vonatpótló autóbuszokkal oldotta meg a személyszállítást.

A megyei műveletirányításra még hétfőn is érkeztek bejelentések viharkárok kapcsán. A villamos energia szolgáltatás az Őrség térségében 1-1 fogyasztói helyen még szünetel. A szolgáltató folyamatosan dolgozik a hiba elhárításán. A mai nap folyamán várhatóan minden háztartásban helyreáll a villamos energia szolgáltatás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!