Hírek

2013.04.25. 08:51

Közgyűlés Szombathelyen: a SZOVA üzemeltetheti az Aréna Savariát

Szombathely - Ismét elérkezett a hónap vége, összeültek a képviselők, hogy megvitassák a várost érintő kérdéseket. (frissülő hír)

Bajdó Bettina

A közgyűlés elején dr. Puskás Tivadar polgármester köszöntötte a megjelenteket. Dr. Czeglédy Csaba (MSZP-SZTKE) frakcióvezető arra kérte a képviselőket, hogy vegyék a naprendi pontok közé a trafikosok aktuális problémáit, s hallgassák meg az érintetteket. A képviselő szót emelt azért, hogy a város vegye vissza az államtól a Szántó Piroska Emlékmúzeumot. Erre úgy tudja, hogy végrendelet is kötelezi Szombathelyt. A biofűtőmű ügyét is felhozta, mert a lakók szerint nem vonták még vissza az építési engedélyt.

Horváth Zoltán (LMP) képviselő oktatási kerekasztalt szeretne létrehozni, ám kiderült, hogy a járási tankerület is hasonlót tervez, ezért a javaslatát elnapolta. Balassa Péter (Jobbik) jövő hónapra javasolt egy napirendi pontot, ő a fizető parkolók ügyét vizsgálná felül.

A közgyűlés leszavazta Czeglédy Csaba trafikosokkal kapcsolatos kérését, és azt is, hogy meghallgassák az érintetteket.

Elsőként a Százszorszép Bölcsőde fűtésrekonstrukciója került terítékre. Czeglédy Csaba elmondta, hogy szerinte nem ésszerű a felújítás, mert a bölcsőde nem 100 százalékos helykihasználtsággal működik. Marton Zsolt alpolgármester szerint nem szabad egy ilyen projekt útjába állni csak ezért, mert kevesebb gyermek jár egy-egy intézménybe.

Szakály Gábor tanácsnok úgy vélte, hogy ez már egy kampányfogás a baloldal részéről, s a szocialisták már most azon gondolkodnak, hogyan tudnának bölcsődéket bezárni. Czeglédy nem csodálkozott azon, hogy a fideszeseknek nem megy az olvasás. A képviselő ugyanis hangsúlyozta, azért kért szót, mert szerinte ez az előterjesztés hiányos. Horváth Attila (MSZP-SZTKE) kiemelte, nem a fűtéskorszerűsítést nem támogatja a frakció, hanem az előterjesztés hiányosságai miatt szólaltak fel. Annyit kértek, ne az első napirendi pontként tárgyalják, hanem utolsóként, hogy megismerjék a számokat, hány gyerek jár a bölcsődékbe, mi a tendencia.

A felszólalók többsége azzal kezdte mondandóját, hogy nem akart hozzászólni a témához, mégis úgy érezte, szót kell kérnie. A fűtéskorszerűsítés ügye politikai vitává vált, ám a végén 16 igennel és két tartózkodással elfogadták.

Ezt követte a Haladás-pálya fejlesztési terveinek az ügye. Czeglédy azonnal megjegyezte, nem gondolhatják komolyan, hogy hatlapnyi előterjesztéssel akarnak megszavaztatni egy 3,5 milliárdos projektet. A részleteit sem ismerik, "farzsebből előrángatva" hoztak a testület elé egy ilyen jellegű előterjesztést. Utalt arra, hogy négy évvel ezelőtt megfúrták az elképzelést, hogy felfutassák a női kézilabdát, pedig akkor csak 15 millió forint kellett volna hozzá. Hangsúlyozta, még az alapszámok sincsenek meg, hogy mennyibe kerül majd a komplexum működtetése. Az Aréna Savaria évi 70 millióba kerül, ez is lenne annyi.

Tudja-e, mi a legégetőbb probléma? - tette fel a kérdést a polgármesternek, majd meg is válaszolta: „Nincsen minden általános iskolának tornaterme, a gyerekeket kinn az utcán futtatják”.  Mondandóját azzal zárta, hogy vitatják az összegszerűséget, a célszerűséget, azt ajánlotta, hogy csak első olvasatban tárgyalják az előterjesztést.

Puskás erre reagálva elmondta, hogy a tornatermek számának a nagysága örökség. Kiemelte, elvi döntést kellene hozni arról, hogy ezt a beruházást Szombathely akarja vagy nem akarja.

Lazáry Viktor alpolgármester ismertette a részleteket, három egyesület fogalmazta meg az igényeit, tárgyalásokat is folytattak velük az elmúlt hónapokban. Hangsúlyozta, április végéig be kell adni a pályázatot. Szerinte először pályázni kell, majd a részleteket kidolgozni.

Balassa Péter kivárta az idejét, szerinte a bűvös szó az ésszerűség. Első kérdése az volt, hogy a villanyszámlát ki tudják-e fizetni a Haladásnál. Majd arra kérte a polgármestert, hogy intézkedjen, vegyék le a fekete zászlót a Haladás épületéről, mert senki nem halt meg. Az értesülései szerint azért van kint a zászló, mert állítólag valaki utasítására így gyászolják a Haladást. Ha ebédszünetig nem veszik le, akkor ő maga intézkedik erről.

Elmondta, hogy az előterjesztés enyhén szólva is rengeteg hibával tarkított, például nincs igény fedett focipályára, főleg olyanra, melynek mérete nem megfelelő. Sági József (Fidesz) kijelentette, Szombathelyen csarnokhiány van, április végéig be kell adni a pályázatot, egyelőre csak erről van szó. A polgármester bejelentette, nincs hatásköre a fekete zászló levételére, de felhívta az egyesület elnökét, aki megígérte, hogy leveszik a zászlót.

Németh Kálmán (MSZP-SZTKE) arra lett volna kíváncsi, mennyibe kerülne a működtetés, szerinte nem igaz, hogy gátolják a fejlesztéseket, mert olyanok nincsenek. Dr. Horváth Attila úgy fogalmazott, hogy a sportvezetők minden pénzt kijárnak, és minden pénzt el tudnak költeni az általuk képviselt egyesület berkein belül.

Balassa szerint a kézilabda nem attól fejlődik, hogy csarnokot építenek, gyerekkorban kell a képzést elkezdeni, tudatosan kell felépíteni. Kézilabdalicenccel rendelkező edző kell, egyelőre nincs olyan, aki le tudna ülni a kispadra. Lazáry szerint van egy lehetőség, amivel élni kell. Nem végleges döntést hoznak, csak lehetőséget teremtenek a folytatáshoz. Molnár Miklós (Pro Savaria) alpolgármester azt mondta, hasonló építkezés zajlik Szentgotthárdon, érdemes lenne megnézni.

A polgármester szeretett volna szóhoz jutni, ám vita és nagy zsivaj kerekedett, ezért 10 perc szünetet rendelt el.

A szünet után 13 igen és 5 tartózkodás mellett a közgyűlés elfogadta a fejlesztést.

Ingyenes lesz a HPV elleni védőoltás

A gyors szavazás után az önkormányzat tavalyi zárszámadását vették górcső alá. Molnár Miklós elmondta, azért sikerült az adósságból még nagyobb részt lefaragni, mert nőttek a város bevételei. Németh Kálmán kritikaként hozta fel, hogy továbbra sem sikerült megoldani a város folyószámlájának kérdését. Június 30-ig van folyószámla-vezető. Molnár Miklós bizakodó, a cél, hogy a folyószámla vezetés két évre legyen megoldva. Kiírták a pályázatot erre, több bank is érdeklődött már. Az alpolgármester köszönetet mondott a közgyűlésnek, hogy önmegtartóztató módon viselkedett, és betartotta a szabályokat. Egyhangúlag fogadták el az ezzel kapcsolatos napirendi pontokat.

A településképi védelemmel kapcsolatos rendeletet első olvasatban tárgyalták. Dr. Takátsné dr. Tenki Mária tanácsnok elmondta, azért van szükség erre a határozatra, mivel a belváros különösen védett terület, itt a beruházásokhoz engedély kell. Nem volt vita, 13 igen, és 4 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők.

Az ötödik napirendi pontban a város településszerkezeti tervének, szabályozási tervének és helyi építési szabályzatának a módosítása is szóba került. Dr. Czeglédy Csaba azt javasolta, hogy részletesen mutassák be, mert szerepel benne például a Falco-gyár bővítése is. Németh Kálmán arra hívta fel a figyelmet, hogy a Falco megvásárolta a húsipar területét, így nemcsak a Falco területéről van szó a szerkezeti tervben. A képviselő szerint lakossági fórumot kellett volna tartani, mivel ez a döntés alapvetően változtatja meg a körülményeket. Dr. Szakács Dávid körzeti képviselőként kifogásolta, hogy ő sem kapott tájékoztatást a Falco-gyárral kapcsolatos változtatásokról. Bejelentette, ő sem támogatja a napirendi pontot. A közgyűlés szavazott: levették a napirendről, májusban visszahozzák újra.

Szombathely visszavár címmel felsőoktatási tanulmányi ösztöndíjról szóló rendeletet alkottak a képviselők. Czeglédy Csaba nehezményezte, hogy jelentősen csökkent azoknak a száma, akik első helyen jelölték meg a Savaria Egyetemi Központot. Szerinte ez az országos intézkedések miatt történt így. Arról is beszélt, hogy óvónőhiány van a városban, de örömét fejezte ki, hogy 22 szombathelyi diák jelentkezett tanítószakra. Ezzel az ösztöndíjjal a város megteszi, ami tőle telik, hogy a pedagógushiányt enyhíteni tudja.

Javaslat került a képviselők elé a Humán Papilloma Vírus (HPV) elleni védőoltás támogatásáról szóló rendelet megalkotására. Dr. Takátsné dr. Tenki Mária elmondta, hogy a három oltás védettséget biztosít az ellen a vírus ellen, amely a nők daganatos megbetegedésének egyik leggyakoribb forrása. Az önkormányzat ingyen lehetővé teszi a gyermekek beoltását, ha ezt a szülők kérvényezik. A tanácsnok megígérte, hogy minden ilyen közgyűlésen szóba fogja hozni a témát. Dr. Prugberger Emil hangsúlyozta, bár támogatja a kezdeményezést, ez nem önkormányzati, hanem állami feladat lenne. Az előterjesztést elfogadták.

Mennyit és hova utalt a Falco?

Az önkormányzati cégek mérlegbeszámolójával folytatódott a közgyűlés.

A nyolcas napirendi pontban javaslat volt Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata vagyonáról, a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló számú rendelet módosítására. Németh Kálmán és dr. Horváth Attila is megdicsérték az előterjesztést, s azért kértek szót, hogy elmondják, milyen jó lett a közgyűlés elé került anyag. Megszavazták a módosítást.

Ezt követően mérlegbeszámolók kerültek terítékre. Elsőként a SZOVA Zrt. beszámolóját elemezték ki. Németh Kálmán pontos adatokat sorolt fel: az adózott összeredmény 851 millió forint, a tíz társaságból mindössze kettő (a Médiaközpont és a Falco) zárta veszteségesen az évet. Szerinte a Falco ügyét mindenképpen rendezni kell. Balassa Péter hibás döntésnek tartotta, hogy a SZOVA előző vezetőjét kirúgták, hiszen több mint 700 milliós plusszal zárta a tavalyi évet. Horváth Attila nem értette, hogy Balassa Péter miért dicséri Németh Gábort ugyanazért, amiért korábban feljelentette.

Czeglédy elmondta, hogy ciprusi off-shore cégeknek 2009-ben 35 milliót, 2010-ben 38 milliót sikerült átutalni. Mennyit utalt el a Falco a ciprusi off-shore cégeknek és az ügyvédi letéti számlára? - tette fel a kérdést. Erre Gráczer György, a Falco ügyvezetője válaszolt: a pontos összeg nem hangzott el, de kiderült, a légiósok fizetéseit rendezik ilyen módon. Ez 2005 óta így zajlik, tehát az előző városvezetés idején is így történt. Marton Zsolt hangsúlyozta, hogy lehet gyanúval élni, s lehet sugallni azt, hogy valami nincs rendben. Annak idején büntetőfeljelentés is történt, ám bizonyíték hiányában megszüntették a nyomozást. Németh Kálmán hangsúlyozta, közpénzekből él a Falco kosárcsapata. Szerinte ki kell mondani, hogy a Falco KC-t a város tartja fent, éppen ezért a lakosság igényt tarthat arra, hogy megtudja, hogyan használják fel a közpénzeket. Jogos kérdésnek tartotta, helyénvaló dolog-e, hogy közpénzek off-shore cégeken keresztül vándorolnak ki az országból.

A kérdést, hogy tavaly mennyi pénzt utaltak át off-shore cégeknek, az ellenzék többször is feltette. Dr. Puskás Tivadar úgy zárta le a vitát, hogy Gráczer György írásban válaszol majd rá.  A cégek beszámolóit elfogadták.

A tízes napirendi pontban az önkormányzat többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságok tavalyi mérlegbeszámolóját elemezték. Egyhangúlag fogadták el.

Egymás után szavazták meg a képviselők a napirendi pontokat. Hozzászólás nélkül átment az önkormányzat tavalyi évi belső ellenőrzési tervének végrehajtási helyzete. Majd a SOS Gyermekfalu tavalyi tevékenysége került szóba. Balassa Péter annyit kért, hogy kiemelten foglalkozzanak a témával, mivel idén lesz 20 éves a gyermekfalu. Azt kérte még, hogy kapjanak több támogatást, plusz egymillió forintot.

Marton Zsolt elmondta, hogy az önkormányzat régóta szerződésben áll az alapítvánnyal. A felek közötti megállapodás áttekintése minden évben megtörténik, ennek alapján állapították meg a feladatot, mely egyébként nem kötelező az önkormányzat számára. Szerinte sok értelme nincs, hogy a feladatok áttekintése nélkül szavazzanak. Azzal nem segítenek, ha szerződési struktúra változtatása nélkül adnak plusztámogatást. Ha indokolt a többlettámogatás, akkor térjenek vissza erre. Dr. Takátsné dr. Tenki Mária szerint sem járható ez az út. Ha egy civil szervezet támogatást kíván, azt pályázat útján be lehet nyújtani. Nem működik, hogy egy képviselő feláll, s javasol plusztámogatást. Balassa Péter szerint ilyen a politikai féltékenység, s örült annak, hogy a tanácsnok nem sárgult be az irigységtől. Ő csak javaslatot tett, s azt szerette volna, ha a megállapodást ezzel is erősítenék. Azt kérte, ne legyen ebből politikai féltékenység.

Szakály Gábor szerint Balassa Péter tiszteletlenül beszélt a közgyűlés egyetlen női tagjával, és ezen megnyilatkozása sokat elárult a politikai közösségének nőkhöz való viszonyáról.

Balassa módosító javaslatát elutasították, a beszámolót elfogadták.

Az Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház további működtetése is a napirendi pontok között volt. Két határozat született: az Iseum a városi múzeum tagintézményeként működik majd tovább, a Szántó Piroska Emlékmúzeumot pedig visszaszerzi az államtól a város.

14. napirendi volt a színházi feladatok ellátására kötött megállapodás módosítása, hozzászólás nélkül egyhangúlag elfogadták. A következő napirendi pontban a Mesebolt Bábszínház létszám-előirányzatát módosították, ugyancsak egyhangúlag.

A polgármester annyit kért, hogy a 31-es napirendi pontot vegyék előre. Ez egy javaslat Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlése Egészségügyi Szakmai Bizottsága új tagjának megválasztására. A közgyűlés dr. Kecskés Lászlót szavazta meg. A főorvos az esküt 15 óra 15 perckor teszi le, akkor folytatódik délutáni rész.

A SZOVA üzemeltetheti az Aréna Savariát

A délután esküvel indult, dr. Kecskés László főorvos lett az Egészségügyi Bizottság újdonsült tagja. Gyorsan szavaztak a Civil Fórum Ügyrendjéről és az óvodai feladatellátásra vonatkozó köznevelési szerződés megkötéséről. Módosították a közterület-felügyelet és a polgármesteri hivatal alapító okiratát is, majd áttértek a Vasivíz Zrt.-vel kapcsolatos döntésekre. Dr. Czeglédy Csabának lettek volna kérdései, ám a céget senki sem képviselte. Czeglédy azt kérte, hogy hónapra levetítve szeretné tudni, mennyi utazási költségtérítést számolt el az igazgató. A kérdéseit írásban kell feltennie, ezekre később kap választ. A cég tavalyi mérlegbeszámolóját elfogadta a közgyűlés. Közben megérkezett dr. Kohuth Viktor, a zrt. vezérigazgatója, aki megerősítette, az első kérdésre írásban fog válaszolni. Czeglédy megkérdezte még, hogy hány jogász dolgozik a cégnél, külsősként is.  A vezérigazgató azt mondta, főállásban egy jogászuk van, Szakács Dávid, és két külsős jogászt foglalkoztatnak időnként. Németh Kálmán arra volt kíváncsi, hogy fent tudja-e tartani a város a fedett uszoda működtetését. Molnár Miklós azt magyarázta, hogy 1, 7 milliárd a Vasivíz tartaléka, de ha most megszavazza a közgyűlés a felhasználást, a város nem kap belőle semmit. Az alpolgármester szerint a tulajdonosi arányok alapján mindenkinek kellene kapnia az összegből, így azt városfejlesztésre is lehetne használni. Molnár Miklós azt javasolta, fontolják meg a kérdést, és májusban térjenek vissza a kérdésre. Horváth Attila pedig azt kérdezte, igaz-e, hogy több település is másik szolgáltatót keres. A vezérigazgató azt mondta, az uszoda veszteségét több vasi önkormányzat támogatásából ki tudják fizetni.

Szakmai vita bontakozott ki, melyet nem a közgyűlés nyilvánossága előtt kellett volna megvitatni. Arról szavaztak, hogy májusban döntenek majd.

Ezt követően a SZOVA Zrt. vezérigazgatói tisztségére kiírandó pályázati felhívás jóváhagyását boncolgatták. Módosítottak néhány pontot, hogy szélesebbre tárják a kaput a jelentkezők előtt. Marton Zsolt alpolgármester azt javasolta, hogy határozatlan időre válasszanak igazgatót. Ezt elfogadta a közgyűlés és azt is, hogy legalább vezetői tapasztalat kell, felsőfokú szakképzettséggel.

A 21-es napirendi pont: javaslat a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. és a SZOVA Szombathelyi Vagyonhasznosító és Városgazdálkodási Zrt. között kötendő vállalkozási szerződés megtárgyalására. Dr. Czeglédy Csaba nehezményezte, hogy még mindig folyamatban van a Kámon-Herény területén építendő biofűtőmű építési engedélyeztetése, pedig a közgyűlés döntött, hogy leállítják a beruházást. Marton Zsolt alpolgármester erre reagálva azt mondta, hogy csupán technikai kérdésről van szó, a pályázat és az építési engedély is visszavonható. Dr. Takátsné dr. Tenki Mária felvilágosította a képviselőket, hogy ebben az előterjesztésben nem erről van szó, hanem utak felújításáról. Puskás hangsúlyozta, hogy a biofűtőmű kérdését az előző közgyűlésen lerendezték, a szükséges lépéseket megtették.

Az Aréna Savaria üzemeltetésével kapcsolatos napirendi pont is sorra került. Az Unihall ellen felszámolási eljárás indult, ez felhatalmazná a várost, hogy egyoldalúan felbontsa a szerződést. Az azonnali felmondás azonban akadályozná a csarnokban a sporttevékenységet. Így azt javasolták, hogy a szerződést közös megegyezéssel bontsák fel május 31-i hatállyal. A tervek szerint június 1-től a SZOVA Zrt. működteti majd az Arénát. Lazáry Viktor alpolgármester azt mondta, nagy lehetőség előtt van Szombathely azáltal, hogy az Aréna üzemeltetése visszakerül a városhoz. A céggel minden évben nagy nehézségek árán tudtak csak megegyezni, s több karbantartási munkát nem végzett el az Unihall. Továbbá fejlesztési lehetőségek is megnyílnak az átvétellel, hiszen eddig nem tudták felhasználni a pályázati lehetőségeket.

Horváth Attila azt javasolta, hogy halasszák el a döntést, írjanak ki pályázatot a működtetésre, hátha jön jó ajánlat. Ezt elutasították, ahogy Czeglédy Csaba javaslatait is. Megszavazták, a SZOVA Zrt. évre megkapta az Aréna üzemeltetési jogát.

Megtárgyalták a Szombathelyi Médiaközpont Nonprofit Kft. Szervezeti és Működési Szabályzatának módosítását is. Czeglédy Csaba ismét kérdést tett fel, mégpedig azt, hogy a megnézik-e az önkormányzati hetilapot a megjelenés előtt. Rettegi Attila erre reagálva felolvasott egy 2003-as feljegyzést, ami azt bizonyította, hogy akkor is be kellett mutatni megjelenés előtt a lapot. Balassa Péter szerint ez a Fidesz újsága, mivel a narancssárga szín dominál benne. A kijelentésre kisebb hangzavar lett a teremben, ezért a polgármester szünetet rendelt el.

A szünet után elfogadták a Médiaközpont működési szabályzatát

Majd a helyi közösségi közlekedés menetrendjét módosították. Balassa szerint nem eléggé előkészített a tervezet, egy 50 millió forintos megtakarító csomagot adott át a jegyzőnek. Mivel a módosítások bevezetéség még van idő, ezért kérte, hogy tanulmányozzák át az anyagát. Lendvai Ferenc megköszönte a Volánnak a munkát. Abban egyeztek meg, hogy készül egy olyan térkép, amelyen minden gyár járata fel van tüntetve.

Ezt követően beindultak a képviselők, s gyorsan megszavazták a Nárai utca 1. szám alatti ingatlan ingyenes használatba adását, a polgárőrség ingyenes helyiséghasználatát, s az Óperint utca 1. szám alatti ingatlan vagyonkezelésben adását. Ezt követően a Fő tér 17. szám alatti helyiség hasznosításra került terítékre. Elsőként Marton Zsolt alpolgármester kért szót, s hangot adott nemtetszésének azzal kapcsolatban, a beérkezett pályázatokat napokig tárolnák a borítékokban. Szerinte nyílt liciteljárás lenne a korrekt. Czeglédy Csaba szerint nem kellene eladni a Fő téri ingatlanokat, inkább bérbe kellene adni. Továbbá ki kellene kötni azt is, hogy csemegeüzlet működjön a helyiségben, ne pedig a 18. kínai üzlet. Az azonnali bontást elfogadták, de leszavazták, hogy csak csemegebolt lehessen a Fő tér 17. szám alatt.

A két közgyűlés közötti beszámolókat elfogadták. Czeglédy Csaba az utolsó napirendi pontnál rákérdezett, hogy igaz-e, hogy a városháza két munkatársa az egyik szombathelyi honlapnál is dolgozik. Ez ugyanis a hűtlen kezelés fogalmát is kimerítené. A kérdésére írásban kap majd választ.

Mivel nem stimmelt valami a Fő tér 17-es számú ingatlannal kapcsolatos döntésekben, ezért újra kellett szavazni. A polgármester újabb 10 perc szünetet rendelt el. Végül elfogadták a napirendi pontot. Háromnegyed nyolckor véget ért a nyilvános ülés.

A következő ülés május 30-án lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!