Hírek

2017.04.26. 15:10

Pontosan mennyi joguk van, mit tehetnek meg a közterek őrei?

Szombathely - Tudta, hogy egy közterület-felügyelő igazoltathat, és hogy ha nem köt pórázt a kutyájára az akár 50 ezer forintba is kerülhet önnek?

Budai Dávid

Londont már egy évtizede is úgy emlegették, mint a világ legjobban bekamerázott városát, azóta pedig a kamerák száma csak nőtt, így ma már nemigen lehet úgy kilépni az utcára az angol fővárosban, hogy ne figyeljék minden lépésünket kíváncsi gépszemek. Szombathelyen azért nehéz lenne úgy közlekedni, hogy minden lépésünkről készüljön felvétel, ám olvasónk szerint már most is túl sok a kamera a városban, olyannyira, hogy az már-már az egyéni szabadság kárára megy. Sokszor úgy érzi, minden lépését figyelik. Mindemellett pedig túlzásnak tartja, hogy a közterület-felügyelőknek csaknem annyi joguk van, mint a rendőröknek.

De tényleg, pontosan mennyi joga van egy közterület-felügyelőnek? Joga van arra, hogy igazoltasson vagy megbilincseljen? A kamerák tényleg veszélyeztetik a szabadságunkat? Megkerestük dr. Varsányi Pétert, a felügyelet igazgatóját, hogy megtudjuk, van-e okunk aggódni a kamerák miatt, és megkértük, avasson be minket a közterület-felügyelők jogaiba.

- A térfigyelő kamerák számáról és helyéről a város közgyűlése dönt, és telepítésüket, illetve üzemeltetésüket is a város finanszírozza. A rendőrségnek és a közterület-felügyeletnek legfeljebb javaslattételi és véleményezési joga lehet a kamerák számát és helyét illetően, döntési jogkörük nincs - hangsúlyozza Varsányi Péter.

Burucs Gábor közterület-felügyelő éppen munkában. Egyenruhájuk miatt, sokan összekeverik őket a rendőrökkel. Munkába állás előtt rendészeti képzésen kell részt venniük Fotó: Szendi Péter

A városban jelenleg 66 kamera ügyel a biztonságra. Három év alatt 2914 esetben intézkedtek a felvételek alapján, ez pedig átlagosan csaknem napi három ügyet jelent. Ez önmagában is rendkívüli szám, de ha ehhez még hozzávesszük, hogy hány szabálysértés vagy bűncselekmény nem valósult meg pusztán amiatt, hogy kamerák vannak a városban fölszerelve, már tisztán látszik a berendezések létjogosultsága.

- A törvénytisztelő állampolgároknak nem kell aggódniuk, a kamerák felvételei kizárólag a közterületeken történt jogsértések kiszűrésére szolgálnak, senkit nem figyelnek meg, a kamerákkal lakásokba nem látnak be, a felvételek pedig a nyolcadik napon amúgy is automatikusan törlődnek a törvény rendelkezése szerint - nyugtat meg mindenkit az igazgató.

Ami pedig a közterület-felügyelőket illeti, a városban jelenleg 24-en teljesítenek szolgálatot, beleértve a mezőőröket, ebrendészeket is. Közterület-felügyelő az lehet, aki minimum érettségizett, és átment a kötelező orvosi- és pszichológiai vizsgálatokon, valamint van rendészeti előképzettsége. Ha ez utóbbi nincs, akkor még el kell végeznie egy 530 órás közterület-felügyelői tanfolyamot, ami OKJ-s bizonyítványt ad, emellett a jelöltnek részt kell vennie egy rendészeti taktikai képzésen is, amely komplex vizsgával zárul.

A közterület-felügyelők valóban alkalmazhatnak testi kényszert, amennyiben testi épségük veszélybe kerül, vagy egy tetten ért bűnelkövetőt kell visszatartani. Jogosultak továbbá szabálysértés vagy bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható személy ruházatának és gépjárművének átvizsgálására is, amelyre törvény hatalmazza fel őket. Mindehhez rendelkeznek könnygáz szóró spray-vel, gumibottal és bilincsel. Mivel a közterület-felügyelő hivatalos személy, ezért jogosult igazoltatni, és aki ennek nem tesz eleget, az szabálysértést követ el.

Többen arról panaszkodnak, hogy a közterület-felügyelők ruháját, össze lehet keverni a rendőrök egyenruhájával, de mint megtudtuk az egyenruha pontos leírását egy belügyminisztériumi rendelet határozza meg, ezzel tehát nincs mit tenni.

Vannak városok, ahol bizonyos közterületeken nem lehet labdázni vagy madarakat etetni, és a hírek szerint sokszor ezért is büntetnek. Varsányi Péter hangsúlyozta, Szombathelyen ezek nincsenek megtiltva, így büntetés sem jár érte. Azt viszont jó tudni, hogy a város közterületeire - a kutyafuttatókat kivéve - csak pórázzal lehet kivinni a kutyát. Amennyiben a közterület-felügyelő meglátja, hogy valaki póráz nélkül sétáltatja kutyáját, akkor első körben felszólítja a gazdát, hogy tegyen fel pórázt a kutyájára, és ha ez nem történik meg - mert vagy eleve nincsen a gazdánál póráz, vagy megtagadja a kérést - akkor a felügyelő helyszíni bírságot szabhat ki, amely öttől 50 ezer forintig terjedhet, vagy feljelentést tesz. Ha együttműködünk és nem jelentünk veszélyt, nincs miért aggódni, hiszen az intézkedő közterület-felügyelő mindig az elkövetett cselekmény tárgyi súlyának megfelelően a helyszínen döntheti el, hogy az adott szabálysértés esetén milyen szankciót alkalmaz, ez lehet figyelmeztetés, helyszíni bírság, vagy feljelentés. A legokosabb persze, ha nem követünk el szabálysértést, mert akkor sem a kameráktól, sem a közterület-felügyelőktől nem kell tartanunk, akik ráadásul éppen a mi biztonságunkért dolgoznak nap, mint nap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!