Hírek

2015.01.05. 18:15

KRESZ-vizsga - A biflázásnak befellegzett

A biflázásnak lőttek, állítják mindazok, akik már megismerkedtek az elméleti KRESZ-vizsga megújított, kibővített kérdéskínálatával. A vizsga keretei és feltételei egyébként egyik kategóriában sem változtak.

Ölbei Lívia

A korábban rendelkezésre álló kérdésbank 1100 feladatot tartalmazott, ezzel szemben a kibővített, följavított kérdésbank 4000 feladatot tárol, vagyis a növekedés több mint háromszoros, mondja Kelemen László egy szombathelyi autósiskola képviseletében. Rögtön hozzáteszi azt is, hogy mindeközben az elmúlt húsz évben végképp elavult kérdések végre kikerültek a kínálatból, a közlekedési szituációk és a technikai, szerkezeti problémákat illetően is. Kelemen László a változás legnagyobb erényének azt látja, hogy ezennel megszűnik a biflázás: egyrészt azért, mert az újonnan gyakorlásra fölkínált feladatsorokhoz nem jár megoldókulcs (hiába is keresnénk), másrészt azért, mert a kérdések összetettebbé váltak, gondolkodásra késztetnek, alaposabb tudásra építenek, vagyis fölösleges volna bemagolni előre bármilyen választ.

Kelemen László várakozásai szerint mindez azt is jelenti, hogy megnő a KRESZ-tankönyv becsülete – hiszen a tananyagot el kell sajátítani –, a megoldókulcsot is tartalmazó tesztkönyveknek viszont búcsút lehet mondani. Eddig húszból mondjuk egy tanuló vásárolta meg a tankönyvet is, a többinek csak a tesztkönyv kellett. Más kérdés, hogy a forgalomban a gyakorlati oktató az első percek után pontosan meg tudta mondani, hogy a delikvens pusztán a tesztkönyvet vágta be, vagy van némi fogalma a közlekedésről is. Kelemen László tehát örül, hogy ezután nem lehet a tesztkönyvhöz fordulni. Arról nem beszélve, hogy a remények szerint ezáltal a gyakorlati oktatók munkája is könnyebbé válik.

A volánnál Balázs Ádám, aki instruálja: Fejes István, akinek nemcsak oktatói, hanem vizsgabiztosi képesítése is van; de ez utóbbit természetesen most nem gyakorolja (a kétféle tevékenység nem fér össze). Ez már a gyakorlati felkészülés, kinn a városszéli gyakorlópályán. Egyébként mintegy negyvenen szereznek ezekben a hetekben autóvezetői (D) jogosítványt. Ehhez a képzéshez pályázati támogatás is adódott (Fotó: Unger Tamás)

Ezek után Kelemen László elkísér minket a városszéli gyakorlópályára, ahol éppen Balázs Ádám vesz órát Fejes Istvántól. Ezekben a hetekben mintegy negyvenen szereznek autóbuszvezetői jogosítványt Szombathelyen, pályázati támogatással. Ádám már túljutott az elméleti vizsgán, és amilyen könnyedén bánik a nagy fehér bálnával, biztos nem lesznek gondjai a forgalomban. Biflázásról szó sem volt. Az érdeklődésre, hogy van-e olyan fogós feladat a fölturbózott kérdésbankban, amely az oktatót is nehézségek elé állítja, de legalábbis gondolkodásra készteti, egybehangzó igen a válasz. De az új feladatsor nemcsak – jó értelemben vett – nehézségeket támaszt, hanem segít is. Kelemenné N. Marianna, az autósiskola munkatársa a színes magyarázó ábrákra hívja föl a figyelmünket. A megfejtendő közlekedési helyzet világos fölvázolása mindjárt közelebb visz a megoldáshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!