Hírek

2013.09.30. 11:05

Világhírű író a szombathelyi gimnáziumból

Jövőre lesz 60 éve, hogy A Nagy Füzet szerzője, a svájci íróként világhírűvé lett Kristóf Ágota érettségi vizsgát tett a szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnáziumban.

Ölbei Lívia

Az 1954-ben végzett IV. B osztály érettségi tablója – az alsó sorban balról a harmadik Kristóf Ágota – régóta pont az iskolai könyvtárral átellenben függ a Kanizsai Dorottya Gimnázium folyosóján. A tervek szerint tavasszal táblát avatnak az írónő emlékére a gimnázium bejáratánál. A faliújságon ott van A nagy füzet-film plakátja.

A VN hasábjain 2011 nyarán adtunk hírt arról, hogy 1954-ben a Kanizsai Dorottya – akkor még leánygimáziumban érettségizett a világhírű író, Agota Kristof. A könyvtár és a régi érettségi tabló jelszerű közelségére most Módos Tibor, a KDG igazgatója hívja föl a figyelmünket. Azt tervezik, hogy az iskolai könyvtár Agota Kristof/Kristóf Ágota, a Svájcban világhírű íróvá lett egykori kanizsais diáklány nevét veszi föl. De ez csak egy lépés az írónő emlékének megőrzésében, az eleven irodalmi kultusz megteremtésében.

Az 1954-es érettségi tabló a KDG-ben, közel a könyvtárhoz. A leánygimnáziumban érettségizett Kristóf Ágota is.  (Fotó: Horváth Csaba)

Az érettségi tablót a találkozást kezdeményező Mayer Rudolffal, az Agora-központ film-szakági vezetőjével és Erdélyi Ilonával, a Szombathelyi Szépítő Egyesület elnökével álljuk körül. Mindketten nagy tisztelői Agota Kristofnak – és mindketten azon vannak, hogy szakmai-személyes lehetőségeikkel hozzájáruljanak az Agota Kristof-emléktábla elkészüléséhez, elhelyezéséhez. Módos Tibor már a kétezres évek második felében fölvette a kapcsolatot az írónővel, de a szombathelyi találkozás végül sajnos nem jött létre. A gimnázium igazgatójaként ő maga is üdvözli és támogatja az emléktábla elhelyezését. Mint mondja, a jövő évi érettségik ideje éppen megfelelő volna az avatáshoz, hiszen 2014-ben lesz 60 éve, hogy Kristóf Ágota sikeres érettségi vizsgát tett a gimnáziumban.

Természetesen az ügy mellé állt a KDG Baráti Kör is. A tervek szerint pályázatot írnak ki az emléktábla megtervezésére és kivitelezésére (ebben a szépítő egyesületnek van gyakorlata). Az Agota Kristof regénye alapján forgatott Szász János-film, A nagy füzet szombathelyi díszbemutatója előtt, az Agora - Savaria moziban dr. Puskás Tivadar polgármester ígéretet tett arra, hogy támogatja az emléktábla fölállítását. Addig is: A nagy füzet még látható a Savaria moziban. Egy ikerpár a határon, valahol a háború dúlta Európában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!