Hírek

2014.07.23. 15:00

Külföldi munkavállaláshoz németet, diplomához angolt választanak

Szombathely - A nyári hónapokban jelentkeznek a legtöbben a nyelviskolák tanfolyamaira. Körképünkből kiderült, továbbra is az angol és a német a legnépszerűbb a diákok körében.

Pócza Gabriella

A kurzusokra jelentkezők között főként középiskolások vannak, de egyetemisták is nagy számban megtalálhatóak. Többnyire a szinten tartás miatt érdeklődnek a tanfolyamok iránt, emellett a nyelvvizsga megszerzése is célként lebeg a szemük előtt.

– Nyáron a tanulók intenzívebben tanulhatnak, mert a szünetben több időt tudnak fordítani a nyelvtanulásra – tudtuk meg Simonné Cseri Judittól, az egyik nyelvstúdió oktatásszervezőjétől. Hozzátette: azok körében, akik angol nyelvből szeretnének oklevelet kapni, az alap-, a közép- és a felsőfokú vizsgák egyaránt népszerűek. Németre jobbára a munkavállalás céljából jelentkeznek. A nyelvstúdió tanfolyamai közül nyáron legnépszerűbb az intenzív kurzus, amely kiválóan alkalmas arra, hogy a diák akár szintet is ugorjon.

Családias a légkör: Koronczai Renáta (középen) foglalkozik Horváth Katalinnal és Kovács Szimonettával. Fotó: Pócza Gabriella

Rác Fanni június közepe óta jár a nyelvstúdió tanfolyamára. Számára az angol nyelven történő kommunikáció elsajátítása az elsődleges.

– Szeretnék megtanulni jól beszélni, és a nyelvvizsga megszerzése is a céljaim között szerepel – mondta. Hozzátette: zenetagozatosként tudomása szerzett róla, hogy külföldön sok munkalehetőség kínálkozik a zenészek számára, ezért is lenne fontos számára a stabil nyelvismeret.

Kappel Orsolya, egy másik nyelviskola marketingvezetője szerint a munkavállalásra és nyelvvizsgára felkészítő tanfolyamok mindegyike keresett. A diákok többsége középfokú vizsgát tesz, de egyre többen jelentkeznek felsőfokúra is. Hozzátette: az osztrák határ közelsége miatt a németet tanulók 70 százaléka a külföldi munkavállalásért jár a kurzusokra, ebből következően az erre felkészítő kommunikációs órák igazán népszerűek.

Egy harmadik nyelviskola diákjai között a középfokú angol és német nyelvvizsgára felkészítő tanfolyamok a keresettek, csakúgy, mint a külföldi munkavállaláshoz szükséges tudást adó kurzusok. Az érdeklődők jelentkezhetnek olasz, spanyol és francia órákra is, külföldi vezetők számára pedig a magyart mint idegen nyelvet is oktatják – tudtuk meg Lóránth Krisztina ügyvezető igazgatótól. Hozzátette: a nyári szuperintenzív tanfolyamok is keresettek, ezekre csoportosan és egyénileg is lehet jelentkezni

Az egyik felnőttképzési központban az angol és a német mellett francia, olasz, spanyol és orosz kurzusokon is részt lehet venni. Az itteni tapasztalatok szerint a tanulók nagyon megosztottak abból a szempontból, ki milyen célból keresi fel nyáron az intézményt.

– Egy nagyobb réteg számára a nyelvvizsga megszerzése a fő cél, de sokan vannak, akik külföldi munkavállalás miatt tanulnak nálunk – mondta el Vincze Viktória ügyfélszolgálati referens. A legnépszerűbb tanfolyamnak az intenzív számít, de sokan érdeklődnek a nyelvvizsgát megelőző és a külföldi munkavállalásra felkészítő órák iránt is. Nyelvvizsga esetében a középfok mellett egyre többen választják a felsőfokot is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!