Hírek

2017.08.05. 12:40

Van élet a focin túl is: különleges sportágak közül választhatnak a szombathelyi fiatalok

Hallott már a szétrúgásról, a streetrollerről, esetleg a strandteniszről? Nem is gondolná, hogy a vasi megyeszékhelyen mennyi különleges sportot kipróbálhatnak a gyermekek és a fiatalok – mert van élet a focin túl is!

Elek Szilveszter

– Már az óvodában és az általános iskola alsó tagozatában szívesen belekóstolnak a kisgyermekek a sport világába – jelenti ki határozottan Varga Jenő, a szombathelyi Városi Diáksport Bizottság elnöke. Mint megtudtuk tőle, ebből az okból kifolyólag manapság rengeteg egyesület lemegy arra a szintre, hogy már 3–4–5 éves korban megpróbálja elcsábítani a nebulókat.

– Rendszeresen beszélünk mi testnevelők a Városi Diáksport Bizottságban arról, hogy a gyermekek számára az a legfontosabb, hogy különös figyelmet fordítsunk az általános képzésre, így a tanulók roppant hatékony módon tudják megszerezni a legalapvetőbb ismereteiket a mozgás világával kapcsolatban – vallja a szakember, akinek munkásságát már számos díjjal elismerték. Pont ezért, az egyesületi elnök tapasztalatai szerint nem jó az, ha ráerőltetik az apróságra, hogy már például ötéves korában tegye le a bélyegét egy sport mellett. – Könnyedén előfordulhat, hogy ezt a sportot nem fogja őszintén szeretni, és mondjuk már 16 éves korában kiég vagy feladja – meséli a szakember. – Miközben könnyen lehet, hogy ez a lelkes gyermek másik mozgásformában hihetetlenül eredményes lett volna, vagy ha „csupán” szabadidős elfoglaltság gyanánt űzte volna, akkor jobban érezte volna magát benne – fűzi hozzá rögtön.

Varga Jenő véleménye szerint biztosítani kell a gyermekek számára a feltételeit annak, hogy minél több sportot kipróbálhassanak. A képen Varga Jenő, Bozi Annamária, Bozi Ágnes és Lukács Barnabás

Varga Jenő azt tanácsolja a szülőknek és szakembereknek egyaránt, hogy biztosítsák a gyermekek számára a feltételeit annak, hogy azok minél több sportot kipróbálhassanak. Ahogy ő látja, ebben a magyarországi iskolarendszer egyedülálló, és példaértékű nemzetközi viszonylatban is. – Gondoljunk csak a heti öt testnevelésórára vagy az egyre jobban felszerelt szertárakra – részletezi a bizottsági elnök, aki szerint ezek a feltételek alkalmasak arra, hogy ami a mozgást illeti, a hazai iskolák teljesítsék a küldetésüket.

A szombathelyi ifjúság pedig még szerencsésebbnek érezheti magát, ugyanis ők még kitüntetettebb szerepben vannak. Mint megtudtuk, hazánkban egyedülálló módon támogatja a város a diáksportokat, és ez nem csupán anyagi értelemben valósul meg, hanem például a Városi Diáksport Szövetség hatékonynak minősülő versenyrendszerében is.

Valószínűleg részben ennek tudható be az is, hogy rengeteg itt az egyesület, amelyekhez a fiatalok könnyen tudnak csatlakozni. – Mindenképpen ezt az utat szeretnénk folytatni – mondja Varga Jenő, aki hangsúlyozza, hogy ehhez persze eladható, látványos programok szükségesek, amik vonzóak a szülők és gyermekeik számára is. – Roppant fontos, hogy ezek a rendezvények valóban színvonalasak legyenek, hogy a szervezők a szívükön hordozzák a projektek sorsát, ugyanis a gyermekekben már az első rúgástól, mozdulattól kezdve kialakul az érzelmi kapcsolat a sport irányában. És nagyon nem mindegy, hogy ez a kapcsolat hogyan startol, ugyanis ettől függ, milyen irányt vesz a későbbiekben – fűzi hozzá.

Szemezgessünk hát a szombathelyi diákok lehetőségei közül! Varga Jenő azt is elmondja, hogy melyik sportágat miért ajánlaná a lurkóknak.

ÚSZÁS Az úszás olyan sportág, amit nyáron egyszerűen nem lehet megkerülni - szögezi le a szakember, majd hozzáfűzi: a hőségben szeretnek az emberek a parton hűsölni, és ha valaki belecsúszik a mélyebb vízbe, ott már nincs apelláta, nem hivatkozhat arra, hogy ő tud-e úszni vagy sem. A víz világa nem csupán hűsít, de el is tudja lazítani a fürdőzőt - gondoljunk csak arra, hogy akár egyszerű eszközökkel is mennyi mókás játékot lehet űzni, de nem érdemes megfeledkezni a csúszdákról és a masszázsmedencékről sem

Az úszásnak azonban van egy sokkal fontosabb tulajdonsága is. - Ebben a közegben a mozgás egészségügyi szempontból egy csoda - mondja a szakember. Nagyon sok orvos javasolja például a gyermekeknél, fiataloknál nagyon gyakran előforduló hanyagtartás, különböző gerincproblémák kezelésére, de ízületi problémáknál, rehabilitációt igénylő sérüléseknél is rengeteget segíthet ez a mozgásforma. Ráadásul kivételesen hatékonyan képes fejleszteni az állóképességet is, amely a belső szervek működésének szempontjából roppant fontos.

- Az, hogy a gyermekek megtanuljanak jól úszni, elengedhetetlen lenne - hangsúlyozza Varga Jenő. - Jelenleg alsóban, felsőben és a középiskola kilencedik évfolyamában kötelező az úszás. Ezt jó lenne alsóban minden évfolyamra kiterjeszteni, és akkor négy év alatt komoly eredményeket lehetne elérni - fejti ki a szakember.

LÁBTENISZ Úgy tűnik, hogy a lábtenisznek nincs szüksége különösebb népszerűsítésre: Varga Jenő is vallja, hogy egyre több gyermek szereti meg ezt a sportot. Mindezt alátámasztja, hogy az interjú helyszíne mellett lévő lábteniszpályák zsúfoltig voltak lelkes, 8-9 éves apróságokkal.

- Ehhez a játékhoz azért már érezni kell a labdát, tudni kell bánni vele - szögezi le a szakember. Ezért főleg azoknak a gyermekeknek lesz kedves a lábtenisz, akik érdeklődnek a labdarúgás iránt, és egy ideje már rúgják a bőrt. Viszont nekik ez nem csupán jó szórakozás, hanem kiváló fejlesztő is. Nagyon fontos benne a kar és a láb ügyessége, illetve ezek összhangja - a gyermeknek éreznie kell, hogy hogyan mozogjon, hová helyezkedjen, hogy a labdát megszerezhesse , illetve hatékonyan vissza tudja lőni a másik térfélre. Ez az ügyes taktikázás pedig fejleszti a koncentrációt és a reflexeket is.

STRANDRÖPLABDA Ez szintén egy roppant népszerű sportág, nagyon sok iskolában alkalmazzák. Mint megtudtuk Varga Jenőtől, a népszerűsége egyszerűségében rejlik: ha a két alapérintést megtanulja a diák, akkor ez a sportág már nagyon élvezhető tud lenni. Persze a játék által kívánt mozgékonyság és dinamika, a homokos talaj és - adott esetben - a strand közelsége még tovább tud emelni ennek a játéknak a szórakoztatási faktorát.

Ne feledkezzünk meg arról, valamilyen szinten ez a sport is másik közegben játszódik - hiszen, a homokban való mozgás egészen más, fárasztóbb kihívás, mint a szilárdabb talajon való közlekedés. A lazább talajon való sportolás szórakoztató ugyan, de komoly koordinációt igényel, és kiválóan edzi a testet is.

STRANDTENISZ Nos, erről valószínűleg még nem hallott az olvasó. De ez nem az ön hibája - ez a sportág ugyanis hazánkban vidéki városban először csak alig pár napja mutatkozott be. És ez a vidéki város természetesen Szombathely volt! Varga Jenő szerint nagyon fontos, hogy a tenisz kedvelői kipróbálhassák magukat a strandröplabdapályán, mivel ez kiváló edzés lenne a számukra. Mivel ezen sport esetén is másik közegről beszélhetünk, ezért a játékosok nem a hagyományos teniszben megszokott eszközöket használják - a speciális ütőjükkel 1 méter 70 centiméter magasságú hálón kell átütniük a labdát. - A következő szezonban pár alkalmat biztosan rászánunk a strandteniszre is - jelenti ki a bizottsági elnök.

A strandtenisz hazánkban vidéki városban először Szombathelyen mutatkozott be, alig pár napja
Fotó: Unger Tamás

STREETBALL A kosárlabda rendkívül népszerű sport a vasi megyeszékhelyen - ennek van egy érdekes, roppant attraktív verziója, a streetball. Ezt az izgalmas játékot könnyen megszeretik a gyermekek, egyedi világa miatt hamar felkelti az érdeklődésüket - már csak azért is, mert más helyen játszódik, és nem fedett pályán. Ennek köszönhetően a streetball is egyre nagyobb teret nyer az országban. - A Szombathelyi Szabadidősport Szövetség törekszik arra, hogy a kosárlabda mellett minél inkább a streetball irányába terelje a fiatalokat - meséli Varga Jenő. A városban kezdeményezések voltak ugyan, de ez a sport itt még nem tudott olyan maradandót alkotni, mint például Körmenden.

SZÉTRÚGÁS Ez egy felettébb érdekes sportág - sokat ugyan nem lehet írni róla, de kipróbálni mindenképpen érdemes, ugyanis kevesebb szórakoztatóbb játék van ennél. Két játékos beáll kettő egymással szemben lévő kapuba, majd egymás kapujába megkísérlik minél többször belőni a labdát. Három- és ötrúgásos verzió is létezik - aki több pontot szerez, az jut tovább.

STREETROLLER Az extrém sportok kedvelői Szombathelyen mindjárt öt ilyen játékot is kipróbálhatnak - a BMX-et, a mountain bike-ot, a görkorcsolyát, a gördeszkát és a streetrollert is. A roller nemrégiben újra nagy divat lett, ezzel együtt megszületett és hódító útjára indult a
streetroller, vagyis a rollerezés extrémebb, sportos vonulata. - A laikus nem is gondolná, hogy ezzel az eszközzel milyen szép motívumokat lehet végrehajtani - meséli lelkesen Varga Jenő. - Olyan hátraszaltókat és forgatásokat tudnak csinálni vele, hogy az embernek tátva marad a szája - fűzi hozzá.

Varga Jenő kiemeli, hogy az extrém sportok esetében a gyermekeké és a fiataloké a főszerep. Ezeket az izgalmas kihívásokkal járó játékokat minden fiatal bátran kipróbálhatja valamilyen szinten, de itt még különösen fontos a szülői kontroll. Szóval bármilyen bátor is egy nebuló, ne feledje: az extrém sportokban a fokozatosságé a főszerep!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!