Hírek

2014.11.16. 19:25

Kultúrák találkozása - Együtt énekeltek a kínai és a magyar diákok

Szombathely - Hivatalosan is bemutatkoztak a Nyugat-Magyarországi Egyetemen tanuló kínai diákok. Az estét svédasztalos vacsora zárta a két ország hagyományos ízeivel.

Lisztmayer Zsófia

Korábban már írtunk azokról a kínai diákokról, akik egy különleges nyelvi képzés révén utaztak Magyarországra. Csaknem két hónappal a megérkezésük után egy könnyed, szórakoztató estén mutatkoztak be a tanulók. A legnagyobb sikert a népdalokat éneklő magyar egyetemisták aratták. Amint felcsendült a Tavaszi szél vizet áraszt című népdal első néhány szava, a kínai diákok közül többen csatlakoztak az énekléshez. Nem tökéletes magyarsággal, de annál lelkesebben énekeltek együtt a magyar diákokkal.

Az énekes, táncos produkciókon kívül néhány kínai diák rövid történetekkel is kedveskedett a közönségnek. Saját meséket írtak, amelyek a kínai kultúrából táplálkoztak, de a magyar mesemotívumokat is igyekeztek felhasználni. Az pedig csak növelte a produkciók népszerűségét, hogy magyarul olvasták fel a meséket. A népzenét táncoló magyar diákok a csárdás lépéseit is megmutatták kínai társaiknak, egy kínai fiú pedig az anyaország történelméről, látványosságairól tartott diavetítést.

Wenwen Zhang oklevelet vesz át Antonio Donato Sciacovelli-től Fotó: Unger Tamás

A képzés koordinálásában is részt vesz dr. Czetter Ibolya főiskolai tanár. Bár nem volt sok idő a felkészülésre, elégedett a végeredménnyel.

- Nagyon örülök, hogy a kínai diákok is bemutatkozhattak ezen az estén. Annyi kedvesség, emberség volt abban, ahogy a hallgatók sütöttek és főztek erre az alkalomra. Megmutatták a saját világukat, képességeiket. A kínai diákok elég későn érkeztek Szombathelyre, ezért csak két hónap állt rendelkezésre, hogy felkészítsék őket a tanárok. Nagyra becsülöm a kollégák lelkiismeretes munkáját. A kevés idő alatt eljutottak odáig, hogy a kínai hallgatók önállóan tudtak mesét írni, majd felolvasni magyar nyelven a közönség előtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!